Najnovije vesti

SPECIJALNI sud

POČELO PONOVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Optuženi tvrde da nisu učestvovali u zločinu

Crna Hronika

Četvorica optuženih bivših pripadnika Državne bezbednosti koji se terete za umešanost u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. danas su na početku ponovoljenog suđenja koje je naložio Apelacioni sud, izjavili da nisu krivi i da nisu učestovali u krivičnom delu.

- Razmeo sam optužnicu, nisam kriv, ono što piše u optužnici nije tačno - rekao je optuženi Radomir Marković, nekadašnji načelnik DB.

Krivicu su negirali i optuženi Milan Radonjić i Ratko Romić, dok je Miroslav Kurak u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Zamenik tužioca, pročitao je optužnicu u kojoj se navodi da je ubistvo Ćuruvije počinjeno po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Marković angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka.

- Ubijen je iz niskih pobuda, zbog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike Vlasti - navodi se u optužnici tužilaštva pri kojoj je tužilaštvo ostalo. Kao neposredni izvršilac, označen je Miroslav Kurak.

Podsetimo, prvom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, sudsko veće je na osnovu izvedenih dokaza ocenilo da Kurak nije ubica, već da je u Ćuruviju pucala nepoznata osoba, ali su on i Romić osuđeni zbog sumnje da su NN osobi pomagali.

Pred početak ponovljenog suđenja, sudija Snežana Jovanović pročitala je deo navoda Apelacionog suda i zatražila da se svi izjasne da li sumnjaju u pristrasnost veća koje je donelo prvu presudu.

- Imajući u vidu pojedine navode Apelacionog suda koji je prihvatio žalbe odbrane i ukazao da se ovaj sud kositstio logičnim razmišljanjem i zaključivanjem, a dužan je da nepristrasno ceni dokaze, kao i da navodi da sud ne sme odluku da donosi proizvoljno, zasnovano na emocijama i ličnim simpatijama ili ličnom odnosu prema predemtu, moje pitanje je sumnjate li u pristrasnost veća? - pitala je sudija Jovanović pred otvaranje glavnog pretresa, ali ni tužilaštvo ni odbrana nisu zatražili njeno, niti izuzeće ostalih članova sudskog veća.

(Kurir.rs / J. S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...