Najnovije vesti

OSUĐEN ZBOG UPADA U PATRIJARŠIJU I UZIMANJA TALACA: Naoružan tražio od blagajnika da mu preda 200.000 evra
Foto: Stefan Jokić

POTVRĐENA PRESUDA

OSUĐEN ZBOG UPADA U PATRIJARŠIJU I UZIMANJA TALACA: Naoružan tražio od blagajnika da mu preda 200.000 evra

Crna Hronika

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na jedinstvenu kaznu od 11 meseci zatvora Branka Lučića jer je prošle godine u julu, držeći pištolj u ruci, protivpravno lišio slobode blagajnika i knjigovođu u Patrijaršiji SPC u Beogradu, tražeći od njih 200.000 evra za Kosovo i Crnu Goru.

Ovom odlukom potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu od 18. maja kojom je Lučić je zbog krivičnog dela protivpravno lišavanje slobode u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 meseci i mera bezbednosti oduzimanja pištolja i sedam metaka.

Lučić je bio optužen za iznudu, ali je po mišljenju Apelacionog suda prvostepeni sud pravilno izmenio pravnu kvalifikaciju krivičnog dela.

On je osuđen jer je 3. jula 2019. godine u prostorijama zgrade Srpske patrijaršije protivpravno ograničio slobodu kretanja knjigovođe M. J. i blagajnika R. M.

Najpre je R. M. rekao da ga je njemu poslao episkop da mu se obrati za pomoć jer su četiri episkopa i 70 visokih oficira u vojsci i policiji organizovali da se sačuvaju Kosovo i Crna Gora i svetinje.

- Vi meni morate da date 200.000 evra da im odnesem novac - rekao je Lučić.

R. M. je upitao o kom episkopu se radi napominjući da u gotovini ne drže toliki novac, ali mu je Lučić odgovorio da novac spremi ili da pozovu policiju da ga izvede.

Nakon što je R. M. uzeo torbu i krenuo da izlazi iz kancelarije, Lučić je iz torbice koju je nosio preko ramena izvadio pištolj sa sedam metaka, koje je neovlašćeno nosio, stao ispred vrata kancelarije sa unutrašnje strane, ne dozvolivši oštećenima da izađu, pri čemu je pištolj sve vreme držao u ruci.

Ubrzo su druge osobe koje su bile u Partijaršiji pozvale policiju koja ga je uhapsila.

Apelacioni sud, kao i prethodno Viši sud, zaključio je da je Lučićeva odbrana bila potpuno ubedljiva i da se radi o zaista pravom i iskrenom verniku, koji stoga ima specifičan i u naše vreme redak sistem vrednosti, kome smetaju pojave korupcije u Srbiji i čije su pobude i kritičnog dana, a i pre toga dok je svoje vreme posećivao Hram Svetog Save, bile čiste i sasvim nematerijalne.

Lučić je, prema stavu sudova, dokazao da je pokušao da ukaže na za njega nepodnošljivo postupanje sa dobrotvornim prilozima za srpski narod u enklavama Kosova i Metohije.

- Usled svega toga u zgradi Srpske patrijaršije 3. jula 2019. godine njegova namera nije bila da pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, što je potpuno suprotno njegovoj ličnosti, niti da takvu korist pribavi bilo kome drugom - smatraju sudovi.

U presudi se podseća da su ošteći i svedoci potpuno saglasni da je Lučić tražio novac u iznosu od 200.000 evra za Kosovo i Crnu Goru kako bi isti tamo i odneo, da nisu osetili bilo kakvu pretnju, opasnost ili strah već da su se osećali neprijatno.

Potvrdili su da ni jednog trenutka pištolj nije bio uperen u njih, niti im je tim pištoljem pretio.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Stefan Jokić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...