PLJAČKA VEKA! SRBIN UHAPŠEN U ITALIJI: Ukrao nakit i satove ćerki bivšeg vlasnika Formule 1
Foto: Printscreen Instagram

zbog sumnje da je organizovao bandu koja je 2019. upala u kuću TAMARe EKLSTON

PLJAČKA VEKA! SRBIN UHAPŠEN U ITALIJI: Ukrao nakit i satove ćerki bivšeg vlasnika Formule 1

Crna Hronika -

Jugoslav Jovanović (23), poreklom iz Srbije, uhapšen je u Rimu zbog sumnje da je organizovao pljačku kuće Tamare Eklston, ćerke Barnija Eklstona, bivšeg vlasnika Formule 1!

Kako je preneo italijanski list Korijere dela sera, Jovanoviću su lisice stavljene 17. septembra, a koristio je lažna dokumenta.

Mozak operacije

- Sumnja se da je Jovanović bio na čelu bande koja je 13. decembra 2019. ušla u kuću Tamare Eklston u Londonu, dok je ona sa porodicom bila na odmoru u Laponiji. Jovanović je označen kao mozak čitave operacije, a Eklstonovoj su iz sefa odneli nakit i satove, vredne 60 miliona evra - prenose izvori.

foto: Profimedia

Pljačka veka, kako su je nazvali tamošnji mediji, koju je sa saradnicima organizovao i izveo državljanin Srbije, šokirala je svetsku elitu jer se odigrala u najluksuznijoj četvrti Londona, koja je odlično obezbeđena.

- Utvrđeno je da je Jovanović akciju osmislio sa Danijelom Vukovićem, poreklom iz Hrvatske, za kojim se traga. Pomagali su im i rumunski državljani Marija Mestar (47) i njen sin Emil Savastru (26), kao i državljani Italije Alesandro Malteze (44) i Alesandro Donati (43) - objašnjava izvor i nastavlja: - Četvorica muškaraca su 13. decembra taksijem došla do kuće Eklstonove. Jedan je ostao ispred vile da čuva stražu, a trojica su ušla kroz prozor u prizemlju. Alarmni sistem je bio ugašen, pa su uspeli da dođu do sobe sa četiri sefa. Otvorili su jedan i dragocenosti potrpali u "luj viton" torbu.

Izvori navode da su kamere snimile lica lopova, a da je tokom istrage rekonstruisano njihovo kretanje i pre i posle pljačke. - Dvojica Italijana, koji su već uhapšeni, doputovala su u London 9. decembra 2019. Do pljačke su boravili u hotelima i privatnom smeštaju - navode izvori.

Otišli u Beograd

Prvi koji je uhapšen bio je Rumun Emil Savastu, koji se spremao da pobegne u Japan. - Sutradan su lisice stavljene i njegovoj majci Mariji, koja je radila kao čistačica, i to čim je iz Milana sletela u London i na Fejsbuk okačila selfi. Kod nje je bila "luj viton" torba, kao i minđuše za koje je utvrđeno da pripadaju Tamari - kaže izvor i nastavlja: - Danijel Vuković se dan posle pljačke sa Rumunkom ukrcao na avion za Beograd i njemu se izgubio svaki trag, dok je Jovanović tada otišao u Italiju, gde se skrivao sve do 17. septembra. Sumnja se da je Rumunka potom iz Beograda otišla za Milano, pa u London, gde je i uhapšena.

Dosije

Trostruko ubistvo

Italijanski mediji navode da su Jugoslav Jovanović i odbegli Danijel Vuković poznati i policiji sa Balkana, jer su navodno na teritoriji bivše Jugoslavije počinili trostruko ubistvo. - Jovanović je u Italiji poznat kao kralj prevara i mag provala. Njegovu bandu nazivaju "zlatne ruke". Jovanović je jednom izveo pljačku draguljarnice tako što se prerušio u rabina i vlasniku dao džak pun lažnog novca - preneli su mediji.

Nema plena

Pretopili nakit

Tamara Eklston, koja je u vreme pljačke bila na odmoru je nakon pljačke rekla da ukradeni nakit procenjuje na 60 miliona evra, ali je sud u Londonu navodno utvrdio da su ukradene dragocenosti vredele 20 miliona. Plen još nije nađen, a sumnja se da je zlato pretopljeno, dok su satovi prodati na crnom tržištu u Italiji.

Kurir.rs/Jelena Rafailović/Italijanski list Korijere dela sera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track