Najnovije vesti

PREKO INTERNETA NELEGALNO ZARADILI 70 MILIONA DOLARA: Srbija izručuje Americi jednog programera iz Niša
Ilustracija, Foto: Shutterstock

OSUMNJIČENI ZA DIGITALNU PREVARU

PREKO INTERNETA NELEGALNO ZARADILI 70 MILIONA DOLARA: Srbija izručuje Americi jednog programera iz Niša

Crna Hronika

Viši sud u Beogradu doneo je odluku da u SAD izruči samo jednog od 11 uhapšenih programera zbog digitalne prevare. Mladić koji se izručuje je, kako piše u saopštenju Suda, sam tražio da mu se sudi u Americi, koja je tražila izručenje svih zbog sumnje da su prevarili američke državljane i tako zaradili 70 miliona dolara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Stefan Jokić

U Višem sudu kažu da će u Ameriku na suđenje uhapšeni A. S. kojeg ova država traži zbog toga što je finansijski oštetio njihove državljane.

Kako piše u saopštenju, A. S. je još 30. septembra na saslušanju rekao da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri.

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu 20.10.2020. godine donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama A. S. radi vođenja postupka pred Okružnim sudom Sjedinjenih Američkih Država u Severnom okrugu u Teksasu - piše u saopštenju.

Postupak će se voditi po krivičnom predmetu Sjedinjene Američke Države protiv K. K. i drugih zbog zavere u izvršenju prevare.

Prevara uključuje elektronsku komunikaciju iz prekršaja Glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1349 i 1343 tačka 1 i zbog zavere u pranju novca iz prekršaja glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1956 (h) tačka 2 - precizirao je Sud.

U saopštenju Višeg suda se ne navodi šta će biti sa ostalih desetoro uhapšenih, među kojima je i jedna trudnica filipinskog porekla.

Njihovi advokati su na saslušanju 30. septembra osporili zamolnicu za izručenje koja je stigla iz Amerike.

- Smatramo da ona ne sadrži propisanu formu, niti elemente i podatke koje svaki akt o izručenju mora da sadrži. Najpre smo se tu procesno izjasnili vezano za sam zahtev koji je stigao, a dalje smo insistirali na tome da on ne sadrži dokaze na osnovu kojih bi trebalo da bude izvršeno izručenje - rekao je tada advokat Milan Petrović.

Podsetimo, grupa mladića i jedna trudnica, među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

(Kurir.rs/Južne vesti, A.S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...