DARKO ŠARIĆ POSLE SEDAM GODINA NAPUŠTA PRITVOR: Kaznu će služiti van Beograda, dobija ćeliju sa cimerima
Foto: Dado Đilas

PRESUDA

DARKO ŠARIĆ POSLE SEDAM GODINA NAPUŠTA PRITVOR: Kaznu će služiti van Beograda, dobija ćeliju sa cimerima

Crna Hronika -

Pljevljak, koji je prekjuče pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina, mogao bi uskoro da promeni adresu

Pljevljak Darko Šarić (50), koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog toga što je tokom 2008. i 2009. organizovao šverc kokaina, posle skoro sedam godina uskoro bi mogao da promeni adresu i kaznu nastavi da služi van Beograda!

Šarić se, podsetimo, predao u martu 2014. i od tada je u pritvoru u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Pravila

Ljubavna soba i telefon

Osuđenik koji služi kaznu u zatvoru ima dva puta mesečno pravo na posete, koje traju sat vremena.

- Jednom u dva meseca osuđeni ima pravo na ljubavnu sobu, a dva puta mesečno na pakete. Takođe, za razliku od pritvora, ima pravo i na telefonske pozive s govornice, o svom trošku - kaže naš sagovornik.

Čitao knjige

- Otkako se 18. marta 2014. predao, Darko Šarić je živeo sam u pritvorskoj ćeliji. Nije imao cimere, u šetnju je išao sam i vreme je uglavnom provodio tako što se pripremao za suđenja ili čitao knjige. Porodica ga je redovno obilazila, a tokom boravka iza rešetaka postao je otac. Pošto je doneta pravosnažna sudska presuda, on bi posle šest godina i osam meseci uskoro trebalo da promeni adresu, ali i da prvi put dobije cimere - kaže izvor Kurira.

foto: Dragana Udovičić

On objašnjava da se u kom će zatvoru neko služiti kaznu određuje na osnovu prijavljenog prebivališta.

- Šarić ima prijavljeno prebivalište u Beogradu i kaznu u koju mu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru mogao bi da služi u požarevačkoj Zabeli, ali i novootvorenom zatvoru u blizini Pančeva. Transport u ustanovu obaviće se u najvećoj tajnosti, iz razloga bezbednosti - otkriva sagovornik.

Zabela

Legija i Zvezdan u Alkatrazu

Najpoznatiji stanovnici zatvora Zabela u Požarevcu su Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović. - Oni su u posebnom delu, takozvanom Alkatrazu, i sigurno je da im u tom zatvoru unutar zatvora Šarić neće biti komšija - kaže sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, osim mesta prebivališta, prilikom odlučivanja uzima se u obzir i stepen rizika.

- U tom smislu, dešavalo se da je procena da neka osuđena osoba kaznu treba da odsluži u Centralnom zatvoru u Beogradu. I ta opcija postoji, naročito s obzirom na to da Šarić ima i postupak za pranje novca, u kom je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora, ali taj predmet još uvek nije pravosnažno okončan - objašnjava sagovornik Kurira.

Šarić: Nepravda

Vest da je presuda za šverc kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu postala pravosnažna Šarić je primio iza rešetaka. Njegovi advokati juče nisu odgovarali na pozive, a posle prve presude Specijalnog suda Pljevljak je za Kurir rekao: "Kako je sudija vodio postupak, tako ga je nepravedno i okončao! Ne mislim samo na sebe nego i na ostale koji su osuđeni."

Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Dado Đilas, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track