Najnovije vesti

SILEDŽIJU IZRUČUJU SRBIJI: Ivan Kontić koji je brutalno premlatio mladića u Novom Sadu stiže u decembru pred srpskog tužioca
Foto: Printscreen, MUP Srbije

završena procedura

SILEDŽIJU IZRUČUJU SRBIJI: Ivan Kontić koji je brutalno premlatio mladića u Novom Sadu stiže u decembru pred srpskog tužioca

Crna Hronika

Nasilnik iz Novog Sada Ivan Kontić biće izručen Srbiji u decembru. Viši sud u Podgorici doneo je u utorak odluku kojom je zaključio da su ispunjeni svi zakonski uslovi za izručenje Ivana Kontića, osumnjičenog da je batinama u Novom Sadu pokušao da ubije Miljana M., te se njegov dolazak pred srpsko pravosuđe očekuje već sledećeg meseca.

Viši sud u Podgorici izašao je u utorak sa saopštenjem da će Kontić po ubrzanoj proceduri biti izručen Srbiji. Ovaj zaključak donet je tog dana, a u njemu se navodi da su se sudija, tužilac, kao i branilac Kontića usaglasili da postoje uslovi za izručenje, te da to potvrđuju i članovi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Branilac okrivljenog Kontića, Damir Lekić, neće uložiti žalbu na ovu odluku suda, na koju ima pravo naredna tri dana.

"Primio sam zaključak suda. Nećemo se žaliti. Hoćemo da što pre izručenje bude obavljeno. I sam Kontić navodi da jedva čeka da se izruči i da se nada da će što pre doći u Srbiju" navodi Lekić.

U praksi, nakon što rešenje suda postane pravosnažno, ono se dostavlja ministru pravde Crne Gore koji nakon toga donosi krajnju odluku i obaveštava Srbiju o ekstradiciji. Samim tim, očekuje se da se već u decembru osumnjičeni Kontić nađe pred tužiocem u Novom Sadu gde će izneti svoju odbranu za delo koje se sumnjiči.

Prelazio slobodno granice

Nekoliko sati posle prebijanja u Jevrejskoj ulici 24. avgusta, Miljan M. je otišao u KCV gde mu je ukazana lekarska pomoć i pušten je na kućno lečenje. Kako u to vreme nije bila raspisana nikakva potraga za Kontićem, on je bez ikakvih problema napustio Srbiju, a posle nekoliko dana, takođe bez ikakvih problema na granici – zadržavanja, vratio se u drugu domovinu.

Četiri nedelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna poternica, Kontić je uhapšen početkom oktobra, u 17.50 sati u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo. Kontić, koji ima i crnogorsko i srpsko državljanstvo, tereti se da je pokušao da ubije Miljana M, a u tuči mu je naneo tešku telesnu povredu – prelom glavice žbične kosti, višestruke oguljotine i poderotine po glavi. 

 Kurir.rs/Blic

 Foto printscreen MUP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...