PROGRAMERI IZ NIŠA JOŠ NEĆE BITI IZRUČENI SAD: Viši sud produžio pritvor za još dva meseca zbog opasnosti od skrivanja i bekstva
Ilustracija, Foto: Shutterstock

odluka

PROGRAMERI IZ NIŠA JOŠ NEĆE BITI IZRUČENI SAD: Viši sud produžio pritvor za još dva meseca zbog opasnosti od skrivanja i bekstva

Crna Hronika -

Grupi programera iz Niša, koji su krajem jula uhapšeni zbog sumnje da su digitalnom prevarom zaradili 70 miliona dolara, produžen je pritvor za još dva meseca, saopštavaju iz Višeg suda u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, njima pritvor može trajati do 30. janura sledeće godine ili najduže do izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu - Posebno odeljenje za organizovani kriminal je 30.11.2020. godine donelo rešenje kojim se po zakonskom osnovu iz člana 22 stav 1 tačka 1 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju na opasnost od skrivanja i bekstva, produžava pritvor prema U.S, N.K, A.S, A.S, M.M, N.D i N.M. određen rešenjem ovog suda od 24.7.2020. Godine, pravosnažno 5.8.2020. godine za još 2 meseca i koji po ovom rešenju može trajati do 30.1.2021. godine, s tim da pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručivanju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja - saopštavaju iz Višeg suda.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Stefan Jokić

Prilikom donošenja odluke, krivično vanpretresno veće je imalo u vidu, dodaju, da je prema navedenima 23. oktobra doneto rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost pretpostavki za izručenje SAD-u radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasu.

Podsetimo, grupa mladića i jedna trudnica, među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, kako se sumnja, putem interneta zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Nakon što je jedan od programera sam tražio da mu se sudi u Americi, Viši sud je konstatovao da postoje zakonske pretpostavke za izručenje ostalih, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

(Kurir.rs/Južne vesti, M.D.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track