DRUMSKI RAZBOJNICI: Lažni policajci u vozilima s blinkerima napadaju strance na auto-putu!
Foto: Kurir, Dado Đilas

PLJAČKA

DRUMSKI RAZBOJNICI: Lažni policajci u vozilima s blinkerima napadaju strance na auto-putu!

Crna Hronika -

Policija traga za osumnjičenim koji je na auto-putu Niš-Vranje opljačkao E. A. iz Severne Makedonije i njegovog saputnika M. O. iz Albanije, koji su bili u „audiju”

Prava drama odigrala se juče ujutru na auto-putu Niš-Vranje, kada su lažni policajci presreli automobil nemačkih tablica i uz pretnju automatskom puškom od dvoje putnika oteli 10.000 evra, dva telefona i pasoše!

Potraga u toku

Kako saznajemo, sve se dogodilo kod sela Prevalac. Dvojica muškaraca bila su u „audiju A6“ i išla su ka Vranju, kada im je put preprečio „seat“, koji je imao svetlosnu signalizaciju, blinkere, koje koristi policija. - Kada je „audi“ stao, muškarac iz „seata“ je izašao i uperio automatsku pušku u njih. Rekao je da je policajac i zahtevao da mu predaju pasoše, novac i telefone. E. A. iz Severne Makedonije dao je „policajcu“ 1.200 evra i „ajfon“, a M. O. iz Albanije mu je dao 8.800 evra i „ajfon“ - rekao je za Kurir Miodrag Stojanović, portparol Osnovnog tužilaštva u Vranju. On je dodao da su blinkeri bili i na prednjoj i na zadnjoj strani vozila „seat“, kod vetrobranskih stakala. - Tužilaštvo je naložilo podnošenje krivične prijave protiv N. N. lica zbog krivičnog dela razbojništvo, a za počiniocem se traga - dodao je Stojanović.

Drumski razbojnici ili hajduci nisu novina u Srbiji, harali su i ranije.Oni uglavnom pljačkaju strance koji su u tranzitu kroz Srbiju i to najčešće za vreme praznika ili odmora. - Biraju mahom dobra kola, sa stranim tablicama. Strance lako prevare predstavljajući se kao policajci, naročito ako imaju neku uniformu, značku ili blinkere, jer oni ne znaju kako tačno izgledaju naši policajci i njihova vozila, te su u tom smislu lake mete - objašnjava Stevan Ðokić, predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

Stevan Ðokić
foto: Printscreen

On kaže da sve više razbojnika koristi policijske uniforme, blinkere, značke. - Na internetu su sajtovi na kojima za 2.000 dinara možete da kupite uniformu ili legitimaciju, kao i blinkere - kaže Ðokić i dodaje da su nekada postojala „crna mesta“ za hajduke na auto-putevima. - Ranije su lopovi na pumpama i mestima predviđenim za odmor postavljali eksere i oštre predmete kako bi ljudima izbušili gume. Kada ne bi mogli da pokrenu vozilo, razbojnici bi im se nudili za pomoć i tada bi ih pljačkali - objašnjava on: - Međutim, sada to nije tako često, jer su pumpe pokrivene kamerama, ali se razbojnici dovijaju na druge načine.

Izgled presretača

Sagovornik kaže da ljudi moraju da znaju kako zaista izgledaju policijski presretači na auto-putu, kao i koja su njihova ovlašćenja. - Na pravim policijskim kolima, pored blinkera na prednjoj strani, postoji i semafor, koji daje signalizaciju na zadnjem delu automobila. Na semaforu budu natpisi: „Stop, policija“, „Zaustavi se, policija“ ili „Uspori“. Putnici, ukoliko ih zaustavi neko ko nema ovaj semafor, mogu da pozovu policiju i prijave da im je nešto sumnjivo, kao i da policiji izdiktiraju tablice vozila koje ih je zaustavilo - kaže Ðokić.

Zaustavljeni u subotu u Humskoj NAVIJAČI IMALI BLINKERE

Interventna jedinica je u subotu oko 18 časova u Humskoj ulici kontrolisala automobil „fijat punto“ i pronašla blinkere. - U automobilu je bilo pet mladića, koji su navodno navijači Partizana. Prilikom pretresa vozila, na vetrobranskom staklu nađeno je rotaciono svetlo, koje je oduzeto, a svi iz automobila su privedeni u policijsku stanicu - kaže naš izvor iz istrage.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ODUZETO 27 TREPĆUĆIH SVETALA

Ministarstvo unutrašnjih poslova oduzelo je u prethodnom periodu čak 27 blinkera, koje su na automobilima imali građani i zloupotrebljavali ih na razne načine. Tako je pre desetak dana u Beogradu policija sankcionisala dvojicu vozača, kod kojih je nađena ova svetlosna signalizacija. Inače, cena blinkera je oko 15 evra i mogu se kupiti na pojedinim sajtovima.

štampano izdanje, 28.12.2020.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR DANAS POKLANJA FLASTER PROTIV BOLOVA: Samo odlepite zaštitni sloj i stavite na bolno mesto na telu

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon FLASTER PROTIV BOLOVA.

Kada ga otvorite, odlepite zaštitni sloj i stavite na bolno mesto na telu. Koristi se kod upaljenih mišića i istegnutih tetiva, jer ih drži na mestu, kako bi smanjio opterećenje i samim tim ih zaštitio od preteranog naprezanja.

Kurir flaster
foto: AMG

Čitajte KURIR!

B. Travica/T. Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track