BOLNO SVEDOČENJE IVE ILINČIĆ: Gledala sam Miku kao oca, a zlostavljao me godinama!
Foto: Ana Paunković

vIŠE TUŽILAŠTVO

BOLNO SVEDOČENJE IVE ILINČIĆ: Gledala sam Miku kao oca, a zlostavljao me godinama!

Crna Hronika -

Mlada glumica juče je četiri sata svedočila u Višem tužilaštvu o torturi reditelja Miroslava Aleksića, koji ju je prvi put napastvovao dok je bila maloletna

Glumica Iva Ilinčić (24) četiri sata je juče u Višem tužilaštvu u Beogradu svedočila o seksualnom uznemiravanju koje je navodno u kontinuitetu preživljavala nekoliko godina u školi gume koju je držao reditelj Miroslav Mika Aleksić (68).

Dan pošto je o zlostavljanju govorila njena koleginica Milena Radulović (25), mlada glumica, kako saznajemo, detaljno je govorila o danima užasa u čuvenoj školi.

Miroslav Mika Aleksić
foto: Dado Đilas

Prvo nije verovala

- Iva je, kao i Milena, kako proizlazi iz iskaza koji je dala, prvi put zlostavljana sa 17 godina. Nije bila silovana, ali jeste seksualno zlostavljana, i to u kontinuitetu u prostorijama škole. U potresnom svedočenju o onome kroz šta je prolazila ispričala je da u prvom trenutku nije verovala u ono što se dešavalao, jer je „Miku gledala kao drugog oca“, ali i da je čak u nekom periodu života krivila sebe - kaže izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, mlada glumica je priznala da je pokušavala dugo da ubedi sebe da nije onako kako deluje, ali da je s godinama postala svesna da je Aleksić verovatno dugo i kontinuirano zlostavljao i drugu decu. - Pokušavala je da pronađe opravdanje jer je, kako je rekla, volela grupu i ljude koji su u njoj, doživljavala ih je kao članove svoje porodice. Ipak, kada je Mika tokom priprema za prijemni svoj kabinet koristio kao mesto na kom je, kada pogleda iz ove perspektive, odvodio nju, ali i druge devojke, a potom ih zlostavljao, shvatila je da nije sama i da je ono što joj se dešava loše - dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, Iva je tokom četiri sata u tužilaštvu govorila o događajima od prvog dana kada je sa 10 godina, kao još dete, prešla prag škole u kojoj je doživela dosad najgore životno iskustvo, ali i o danima kada je prestala da bude deo grupe. - Dala je potpunu sliku o tome kako se Mika ponašao prema svojim učenicima, pre svega učenicama, kako ih je naučio mnogim korisnim stvarima u životu, ali ih, s druge strane, učinio nesigurnim osobama, kojima je pokušao da se nametne kao najbitniji autoritet u životu, bez kog ne mogu i nikada neće moći. Stekao je njihovo bezgranično poverenje, a iz onoga što je Iva svedočila zaključuje se da je Aleksić pokušavao da decu drži pod kontrolom čak i kada su od njega otišla na fakultet - dodaje on.

Proširiće istragu

Prema rečima našeg sagovornika, glumici iz serije „Žigosani u reketu“ prisećanje na sve što joj se dogodilo teško je palo i bila je veoma potresena.

Posle Ive i Milene, najverovatnije tokom naredne nedelje, o svojim iskustvima pred tužilaštvom trebalo bi da svedoče još četiri mlade glumice, koje su ranije podnele prijavu za seksualno uznemiravanje. Odlukom o pokretanju istrage, Aleksić, koji je od ponedeljka u pritvoru Centralnog zatvora, sumnjiči se za osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji nad šest devojaka. Međutim, kako izvor Kurira otkriva, očekuje se da istraga uskoro bude proširena: - U policiju se javio veliki broj devojaka i, posle uzimanja izjava od svih njih, ne isključuje se mogućnost da istraga bude proširena.

Ruku podruku s tatom Advokat sam i otac, ali sam ipak malo više otac

Iva Ilinčić, glumica koja je posle šest godina odlučila da progovori, kako je i sama rekla, ima veliku podršku prijatelja, a pre svega porodice. Njen otac Srđan Ilinčić juče je u Palatu pravde došao sa ćerkom, ali, iako je i sam advokat, zastupanje ćerke prepustio je kolegama Jugoslavu Tintoru i Denisu Bećiriću. - Ja sam i otac i advokat, ali danas ipak malo više otac. Po želji moje ćerke, napustio sam sudnicu kako bi se ona osećala komfornije dok daje izjavu - rekao je advokat Srđan Ilinčić, koji je ćerku strpljivo čekao četiri sata, a onda zagrljen sa njom otišao kući.

Jugoslav Tintor Ništa više neće biti isto

Svedočenju Ive Ilinčić prisustvovali su njeni advokati Jugoslav Tintor i Denis Bećirić. - O detaljima šta se dešavalo unutra ne bih, ali naravno da joj je bilo teško kada ponovo treba da prolazi kroz to. Ono što je za mene važno jeste da je sve iznela tačno, detaljno. Tražili su joj da ispriča sve čega se seća i to je bio najteži deo saslušanja. Mislimo da je veoma važno što je još u ovoj fazi postupka njen iskaz uzet i fiksiran, što nadalje predstavlja dokaz da se po tome postupa - rekao je advokat Tintor posle saslušanja i dodao: - Jaka je poruka koja se šalje da ohrabri druge žrtve da prijave svako zlostavljanje, ne samo u ovom predmetu, ovaj predmet je samo okidač, posle kog mislim da neće više biti isto.

Jugoslav Tintor
foto: Ana Paunković

Branilac Jakovljević Nemojte suditi pre suđenja

Bivši zamenik tužioca i poznati beogradski advokat Zoran Jakovljević, branilac Miroslava Mike Aleksića, izjavio je juče da „nije sve onako kako izgleda“. - Pravi se velika medijska kampanja od ovoga i nije sve tako kao što izgleda. Saslušajte šta odbrana ima da kaže, a onda izvodite zaključke. Nemojte da sudite pre suđenja - rekao je Jakovljević, koji je prisustvovao saslušanju glumice.

Zoran Jakovljević advokat, Zoran Jakovljević
foto: Ana Paunković
štampano izdanje 22.1.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS DVA POKLONA U KURIRU! MINI-HEFTALICA I DODATAK TV EKRAN

U Kurir vas danas čeka DVA POKLONA - mini-heftalica i dodatak TV Ekran.

Mini-heftalica je praktičan poklon koji možete da nosite i u džepu, kako bi vam uvek bio pri ruci, samo izaberite Kurir sa onom bojom koju želite.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Intervju s Jovanom Joksimović: Bez napornog rada, u poslu nema ni sreće. Dok opisuje s kakvim je izazovom pokrenula novi jutarnji program „Uranak“, voditeljka evocira uspomene na dve decenije dugu karijeru pred kamerom i svoje početke.

Nebojša Milovanović: Moj lik u seriji „Tajne vinove loze“ prošao je razna stanja.

Stefan Popović: Nadam se da će me Bjela pozvati da snimim film.

Plus najave TV serija i najtačniji program.

poklon, tv dodatak
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/J. Rafailović - J. Spasić/foto Ana Paunković, Nemanja Nikolić, Dado Djilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja