OPASNE VEZE VELJE SA EKIPOM DARKA ELEZA: Udruženi moćni klanovi postali ozbiljna PRETNJA ZA BEZBEDNOST SRBIJE!
Foto: Privatna Arhiva

ekskluzivna fotografija

OPASNE VEZE VELJE SA EKIPOM DARKA ELEZA: Udruženi moćni klanovi postali ozbiljna PRETNJA ZA BEZBEDNOST SRBIJE!

Crna Hronika -

Slika Veljka Belivuka s najbližim saradnikom Darka Eleza jedan je od dokaza da su se dva moćna klana udružila i postala ozbiljna pretnja za bezbednost Srbije

Kriminalna grupa uhapšenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića blisko je sarađivala sa ekipom Darka Eleza, a jedan od dokaza je i fotografija Velje Nevolje sa Slavišom Veletićem Vojnikom, Elezovom desnom rukom, koju Kurir ekskluzivno objavljuje. Ova dva moćna klana su se, prema saznanjima policije, udružila i postala ozbiljna pretnja za bezbednost Srbije.

Podsetimo, Darko Elez uhapšen je 21. decembra u Batajnici, i tada je državni vrh Srbije najavio početak borbe protiv organizovanog kriminala. Elezova grupa radila je po Bosni i Hercegovini, odnosno u RS i u Srbiji, ali i po celom regionu, i tereti se za najteža krivična dela - ubistva, pljačke, otmice, trgovinu drogom...

Novi klan

- Veljko Belivuk tesno je sarađivao sa Slavišom Veletićem zvanim Vojnik, koji je navodno desna ruka Darka Eleza i njegov najpouzdaniji saradnik. O tome govori i fotografija nastala pre nekoliko godina na kojoj su Velja i Veletić, a koja je istražiteljima bila dovoljna da sklope kockice i povežu stvari - priča izvor Kurira i nastavlja:

- Istražitelji sumnjaju da su ova dva moćna klana napravila dobru vezu i da su duže vreme sarađivali i na taj način povezali kriminal, a naročito trgovinu drogom između Republike Srpske i Srbije i u regionu. Ovakva relacija između dva čoveka čije se organizacije dovode u vezu s najtežim krivičnim delima predstavljala je veliku opasnost po bezbednost dve države, ali i po ceo region, jer su oni imali dobre kontakte i u susednim državama.

Velja Nevolja, Veljko Belivuk
foto: AP Darko Vojinović

Kako objašnjava naš izvor, zapravo je još u decembru i hapšenjem Eleza u Batajnici počela velika akcija u kojoj se država, kako je najavljeno, obračunavala s najokorelijim kriminalcima. Kurir je u to vreme ekskluzivno pisao da postoje operativna saznanja po kojima je Elez bio blizak s grupom koju su neki nazivali „novi klan“, a koja je bila oslonjena na kotorski kavački klan.

- Nesumnjivo je da su se oni poznavali i sarađivali, a otkako je u januaru postalo jasno da je Velja Nevolja blizak s Radojem Zvicerom, glavom „kavčana“, stvari su se iskristalisale. Zajedničke fotografije članova ovih klanova samo su još jedan u nizu dokaza da su oni bili direktno povezani - dodaje izvor.

Kako je Kurir već objavio, bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, za koju se veruje da je sarađivala s Belivukom, dobar odnos imala je i s Darkom Elezom.

Lažna dokumenta

Zanimljivo je da je CINS još 2013. godine doveo u vezu Darka Eleza i Slavišu Veletića. Kako su objasnili u tekstu „Na Drini mafija“, Elez je 2009. godine uhapšen u Srbiji, a osim šverca marihuane i pokušaja iznude, osuđen je zbog falsifikovanja lične karte i vozačke dozvole.

- Darko Elez koristio je lažna dokumenta Srbije na ime Slaviša Veletić. Osobu s tim imenom i istim brojem lične karte je, 2011. godine, Osnovni sud u Bijeljini osudio na četiri meseca uslovne kazne upravo zbog - falsifikovanja isprava. Vrlo je verovatno da je sud za falsifikovanje osudio osobu koja postoji samo u falsifikovanom dokumentu - pisao je u to vreme CINS.

Izašao iz zatvora

Darko Elez uhapšen je u decembru 2020. u preduzeću za transport u Batajnici koje se vodi na njegovu nevenčanu suprugu. Kako je Kurir pisao, nije se opirao hapšenju i mirno je krenuo s policajcima. On je po izlasku iz KPZ Sremska Mitrovica 2017. godine nastavio da živi u Srbiji, i to vrlo lagodno. Vozio je skupa kola i navodno se bavio poslovima vezanim za transport - rekao je u to vreme naš izvor.

TUŽILAŠTVO BIH POTRAŽUJE ELEZA

Ubistva i pljačke u Sarajevu

Posle hapšenja Darka Elreza u Beogradu, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da se Elez potražuje radi procesuiranja na temelju potvrđene optužnice koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi s više teških krivičnih dela, među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga dela počinjena od 2005. do 2009, i dodao da je Elez i pod istragom za teška krivična dela na području Istočnog Sarajeva počinjena od 2017. do 2019.

Darko Elez
foto: Printskrin

Kako nezvanično saznajemo, Elez je pod istragom za ubistvo vlasnika restorana „Rodeo“ Siniše Milićevića Tigra u maju 2018, kao i za ubistvo vlasnika kluba „Sparta“ Miloša Ostojića u januaru prošle godine u Istočnom Sarajevu. Da je Elez imao značajno mesto i u podzemlju u Srbiji, svedoči pravosnažna presuda koja mu je 2012. izrečena u Beogradu, a kojom je bio osuđen na devet godina zatvora kao organizator grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i Bosne trgovala drogom, vršila iznude i druga krivična dela.

KURIR NA MESTU ZLOČINA

Žandarmerija još u Ritopeku

Kuću u Ritopeku u kojoj je, kako se sumnja, grupa Veljka Belivuka ubila Milana Ljepoju još uvek čuvaju pripadnici Žandarmerije. U toj kući je, prema nezvaničnim informacijama, pronađeno najviše tragova zločina koji se organizovanoj grupi stavlja na teret, te se ona smatra mestom zločina. U Ritopeku smo juče, kao i prethodnih dana, imali prilike da vidimo gotovo sve policijske jedinice na terenu, a dovođeni su i ronioci i psi tragači koji su na deponijama i njivama duž Smederevskog puta našli kosti.

Policija je u ovu kuću došla u četvrtak, kad su i uhapšeni Belivuk i članovi njegove ekipe.

- Prvih dana su pretraživali celu kuću, a potom su isušivali bunare i prekopali dvorište bagerom - pričale su komšije, koje napominju da niko nije živeo u toj kući poslednjih godina i da im je delovalo čudno to što su kamere pratile sve što se dešava.

Veruje se da je u bunaru u blizini kuće pronađena i lobanja koja navodno pripada Goranu Veličkoviću Goksiju. Pre sedam dana prikazan je i snimak na kom se vidi kako „pink panter“ Milan Ljepoja ulazi u ovu kuću, ali iz nje ne izlazi.

VEZE S PARTIZANOM I NAVIJAČIMA

Slaviša dao čitulju Stankoviću

Ime Slaviše Veletića pominjalo se i u oktobru 2016. godine kad se biralo novo rukovodstvo FK Partizan. On je, uz još nekoliko imena, bio na spisku predstavnika navijača u Skupštini. Zanimljivo je da je samo desetak dana ranije, posle ubistva Aleksandra Stankovića, vođe Janjičara, Veletić Saletu dao čitulju u novinama.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track