SLUČAJ JE BIO STROGA TAJNA: Sve je počelo od ubistva Aleksandra Stankovića, U PRELOMNOM TRENUTKU JE NA RED DOŠAO VELJA SA EKIPOM
Foto: Saša Pavlić Koki, Zorana Jevtić

NOVI DETALJI

SLUČAJ JE BIO STROGA TAJNA: Sve je počelo od ubistva Aleksandra Stankovića, U PRELOMNOM TRENUTKU JE NA RED DOŠAO VELJA SA EKIPOM

Crna Hronika -

Mladen Nenadić, tužilac za organizovani kriminal objasnio je kako se policija zainteresovala za ekipu Veljka Belivuka, kao i kako je došlo do njihovog hapšenja.

- Rad na ovom predmetu i praćenje organizovane kriminalne grupe koju je predvodio osumnjičeni Veljko Belivuk, započet je od trenutka preuzimanja predmeta iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za ubistvo Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Upravo tokom rada na predmetu su uočene bliske konekcije članova grupe sa pojedinim pripadnicima MUP, što je svakako otežalo rad na predmetu koji se morao odvijati u strogoj tajnosti, kako bi se sačuvali svi podaci iz predistražnog postupka, do kojih se dolazilo tokom istraživanja. Pod istim okolnostima je sprovedena i sama akcija hapšenja, kojom nije obustavljen rad na otkrivanju svih ostalih lica iz državnih struktrura, koja su imala veze sa ovom kriminalnom grupom. Tužilaštvo za organizovani kriminal je uvek imalo dobru i uspešnu saradnju sa BIA, a posebno me raduje i da je saradnja sa MUP, za razliku od prethodnog perioda, iz dana u dan sve bolja i da je ovaj predmet rezultat upravo dobre saradnje ove tri institucije.

Nenadić je odgovorio i da li rad Tužilaštva otežava to što su uhapšeni bivši načelnici policijskih službi za suzbijanje organizovanog kriminala, koji su pomagali u uklanjanju tragova, kao i koliko je to sve otežavalo sam rad.

- Svaka okolnost vezana za delovanje ove grupe biće otkrivena i rasvetljena do kraja. Odlučnost i upornost tužilaštva u istraživanju ovog predmeta kao i u svakom drugom predmetu je beskompromisna. Sada nema prepreka za rad na predmetu, što je jasno i iz činjenice da su oni koji su prikrivali tragove, odmah i lišeni slobode, a istovremeno svedoči i o odlučnosti TOK da rasvetli sve veze organizovanog kriminala, sa bilo kojim pripadnikom državnih struktura, bilo da su oni iz policije, bezbednosnih struktura ili neke druge institucije. Organizovani kriminal nije opterećen nacionalnom, rasnom, verskom ili ideološkom pripadnošću, političkim opredeljenjem, bilo kakvim zabranama ili blokadama, članove organizovanih kriminalnih grupa povezuje samo jedno - želja za ostvarivanjem lake i brze zarade. Udruživanje i saradnja kriminalnih grupa odvija se brzinom koja je neuporediva u odnosu na ekonomske ili političke integracije u savremenom svetu. Kriminalne grupe u sadašnjem trenutku, u svetu i kod nas bez velikih razlika, najlakše svoje ciljeve ostvaruju vezama i spregama sa pojedincima iz državnih organa, jer tako obezbeđuju neophodan paravan za legalizaciju nezakonitih prihoda i posredno zaštitu za svoje kriminalne aktivnosti. Tužilaštvo za organizovani kriminal ima cilj i svrha njegovog postojanja je da se bori protiv svih oblika organizovanog kriminala, ma koliko kriminalna hobotnica bila razgranata i prema kome god da je pipke raširila i u toj borbi neće posustajati. Lično zastupam stav da se moraju očistiti najpre sopstveni redovi, jer nijednom licu koje je sklono korupciji i nezakonitim aktivnostima nije i ne sme biti mesto u policiji ili pravosudnim organima.

Objasnio je i kako misli da se izbori sa svim tim, ako se sumnja da je Belivuk imao podršku jakih igrača iz samog vrha policije.

- Svaka sprega između državnog aparata i organizovane kriminalne grupe u konkretnom slučaju biće rasvetljena. Dosadašnje iskustvo pokazuje da je ta sprega najčešće vezana za strukture koje pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa čine dostupnim podatke o radnjama i merama državnih organa u praćenju i istraživanju kriminalnih aktivnosti, kroz dostavljanje poverljivih podataka i informacija iz predistražnog, istražnog ili sudskog postupka, davanjem neformalne podrške i slično. Tužilaštvo je vodilo postupke i za ovakve slučajeve i nikada neće dozvoliti da neko bude povlašćen ili zaštićen, o čemu govore i dosadašnji rezultati rada Tužilaštva za organizovani kriminal, tokom više od 17 godina njegovog postojanja.

Kurir.rs/ Novosti.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track