OGORČEN SAM: Ubica mog sina izaći će iz zatvora, a moj sin IZ GROBA NEĆE NIKADA !
Foto: Kurir, privatna arhiva

TRAŽI PRAVDU

OGORČEN SAM: Ubica mog sina izaći će iz zatvora, a moj sin IZ GROBA NEĆE NIKADA !

Crna Hronika -

Ogorčen sam! Desila se potpuna katastrofa, ono čega sam se najviše plašio! Ubica mog sina izaći će iz zatvora, a moj sin iz groba neće nikada! Ovim rečima za Kurir počinje ispovest Saša Stanković, otac Pavla Stankovića (16), koga je prošle godine na pešačkom prelazu na Petlovom brdu u Beogradu kombijem pregazio Aleksandar M. (29). Aleksandar M. je pred Višim sudom u Beogradu 10. februara nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora i dobio je zabranu upravljanja vozilom u periodu od četiri godine. - Izrečena je presuda kojom se vozač kombija osuđuje na tri godine, ali je u to uračunato i vreme koje je proveo u pritvoru - četiri i po meseca. Znači, on će u zatvoru biti nešto više od dve i po godine, a možda i manje, a moje dete iz groba ne može! Očajan sam i revoltiran i planiram da se žalim na ovu presudu - kaže otac nastradalog Pavla i dodaje:

- Nadam se da će mi žalba biti usvojena i da će vozač dobiti veću kaznu! Zar su tri godine uteha za to što sam izgubio svog sina od 16 godina? Nije samo reč o tome, utehe u našem bolu nema, ali bitna je poruka koja se ovom presudom šalje. Da li je ovo kazna za bahatog vozača koji je prekršio sve moguće propise, vozio pijan i ubio dete koje je prelazilo ulicu na pešačkom?! Veštačenjem je, kako kaže, utvrđeno da je vozač kombija u trenutku udesa imao 1,14 promila alkohola u krvi.

Leteo 50 metara

l Posle teške nesreće, koja se dogodila u junu 2020, u javnosti se pojavio snimak na kom se vidi kako kombi obilazi autobus, udara Pavla, koji se nalazi na polovini zebre i odbacuje ga 50 metara, posle čega nastavlja da se kreće, a zaustavlja se pošto udara u kontejnere. - Vozač se na sudu vadio na slabu vidljivost, kao i na to da mu je Pavle istrčao. To sve nije tačno! Sada bi monstrum da se uvuče u jagnjeću kožu, da mu srede blagu kaznu - kaže Saša Stanković.

- Olakšavajuća okolnost po njega je bila što se, kako navode u presudi, iskreno kajao, a otežavajuća jer je vozio pijan i to što je preticao autobus, a zatim udario dečaka na pešačkom. On je udes izazvao obilazeći autobus GSP, koji je stao da propusti Pavla - priča Stanković i dodaje da se nesreća dogodila u zoni škole, gde je ograničenje brzine 30 na sat. Preticao autobus

- On se kretao većom brzinom od te, obilazio je autobus koji je propuštao pešaka na obeleženom pešačkom prelazu, i to preko pune linije, bio je pijan... U svojoj izjavi je rekao da mu je pešak istrčao na pešački, pa kada je kasnije prikazan snimak, promenio je izjavu. Njemu nije bilo žao! Da mu je bilo žao, posle udarca bi pogledao kako je moj sin, ne bi jeo picu da smanji alkohol u krvi! Ovo je bilo ubistvo s umišljajem. Za nauk svima je morao da dobije maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, samo tako možemo sačuvati živote od bahatih i pijanih vozača bez duše - kaže Stanković.

Kurir.rs/Jelena Rafailović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track