ŠOKANTNO: Velja Nevolja ispumpavao pare iz Ministarstva kulture?!
Foto: AP/Darko Vojinović

Kriminalna hobotnica

ŠOKANTNO: Velja Nevolja ispumpavao pare iz Ministarstva kulture?!

Crna Hronika -

Maja Gojković, ministarka kulture, istražiteljima predala dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka s državnim funkcionerima u sektoru kulture.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predala je istražnim organima dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, s državnim funkcionerima iz oblasti kulture.

Čist kriminal

Ona je istakla da je predala dva predmeta koja se odnose na vezu resornog ministarstva sa inkriminisanim licima i najavila da će predati i treći dokument, koji se tiče teške krađe u jednom beogradskom muzeju.

- Ne znam da li treći predmet ima veze s tom grupom, ali vidim da se pojavljuju određene navijačke grupe za taj muzej i to treba istražiti. Ono što sam našla nije potpuno, ali je očigledno povezano s više strana i sa više nivoa vlasti - rekla je Gojkovićeva za televiziju K1.

Naglasila je da je reč o čistom kriminalu, ali da ne može da govori o detaljima zbog toka istrage.

Maja Gojkovic
foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/MO

- Javnost će biti šokirana koliko je to daleko otišlo, a onda neko postavlja pitanje da li je imalo veze s MUP. Pa ako je imalo veze u kulturi, onda je sigurno imalo i s MUP - kazala je ministarka.

Prva dva predmeta, o kojima je Gojkovićeva juče govorila, između ostalog odnose se, prema našim nezvaničnim saznanjima, i na ispumpavanje novca iz Ministarstva kulture od strane klana Velje Nevolje i druga krivična dela koja je uhapšeni obavljao preko ljudi koji su imali kontakte u toj instituciji.

Ministarstvo kulture, zgrada ministarstva kulture
foto: Aleksandar Pavlović

- Istragom će biti utvrđeno na koji način je to rađeno i za koliko je ministarstvo eventualno oštećeno - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Zbog toga je, kako saznajemo, u policiji već saslušana direktorka jednih novina.

- Ona je ispitivana zbog sumnje da je prala novac za Belivuka. Iz njenog stana inspektori su zaplenili laptopove, telefone, bankarske kartice i celokupnu dokumentaciju njene firme - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Ojadili i muzej

Prema rečima našeg izvora, praćenjem finansijskih tokova Belivukovog klana utvrđeno je da je on prebacivao velike iznose na račune direktorke jednih novina. Za te uplate nije bilo realnog pokrića u poslovanju, što ukazuje da je Veljina prijateljica iz medija uzimala novac od kriminala i ubacivala ga u legalne tokove.

Prema nezvaničnim saznanjima Kurira, teška krađa umetničkih dela, o kojoj Gojkovićeva juče nije htela detaljno da govori, desila se u leto 2019. u Muzeju primenjene umetnosti. Tada je noćni čuvar S. J. odneo umetnine u vrednosti od 300.000 evra. Proverava se da li je S. J. povezan s grupom Velje Nevolje.

- Uvidom u snimke s kamera utvrđeno je da je krađu tokom vikenda u večernjim satima, 28. jula i 4. avgusta 2019, počinio noćni čuvar angažovan preko agencije za obezbeđenje, koja je posao obezbeđivanja muzeja dobila preko tendera, u skladu sa zakonom - kazali su zaposleni u muzeju pre mesec dana za Novosti, dodajući da je ustanovljeno da je ukraden 41 predmet, uglavnom zlatni nakit iz 19. i prve polovine 20. veka, koji ima znatnu materijalnu vrednost.

Da zaboli stomak

PRETRAŽIVALI KAKO SE TRANŽIRA LJUDSKO MESO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je preksinoć u intervjuu za TV Pink da su u mobilnim telefonima kriminalaca u istrazi protiv grupe Belivuka pronađene slike još jednog tela, kao i razni video-sadržaji.

- U ovim telefonima pronašli smo još jedno telo i pripreme i razna čuda i preuzimanja video-sadržaja iz inostranstva - kako i na koji način se tranžira i ljudsko meso i odsecaju glave i mnoga čuda, da vas stomak zaboli - rekao je Vučić.

Podsetimo, Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali pripadnici organizovane kriminalne grupe sumnjiče se za najmanje četiri ubistva, otmice, iznude, trgovinu narkoticima...

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track