ADVOKAT NEBOJŠA MILOSAVLJEVIĆ O SLUČAJU U LEBANU: U Americi je posed neprikosnoven!
Foto: Printscreen

SLUČAJ IZ LEBANA

ADVOKAT NEBOJŠA MILOSAVLJEVIĆ O SLUČAJU U LEBANU: U Americi je posed neprikosnoven!

Crna Hronika -

U zakonu se navodi "da je nužna odbrana osnov koji isključuje postojanje krivičnog dela. Ako se utvrdi da je postojala nužna odbrana, ali da je prekoračena, kazna se može ublažiti, a može doći i do oslobađanja usled "jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom".

Advokat Nebojša Milosavljević kaže da je nužna odbrana, kao i prekoračenje iste, specifično i različito od slučaja do slučaja.

- U Americi je na primer posed neprikosnoven, a ovlašćenja ljudi koja postupaju u nužnoj odbrani su veća. Ipak, smatram da je ljudski život najvažniji, vredniji od svake materijalne stvari. Ovde treba voditi računa da je reč o čoveku koji ima 87 godina, kao i o njegovoj sposobnosti da shvati u kakvoj se situaciji nalazi i proceni same situacije. U ovakvim slučajevima, najvažnija su psihijatrijska veštačenja koja mogu da pokažu da li je neko usled straha i razdraženosti reagovao kako je reagovao.

Deka Milutin sa ćerkom
Deka Milutin sa ćerkomfoto: Privatna arhiva

Da podsetimo, javnost se prošlog vikenda uzbunila zbog slučaja Milutina Cvetkovića (87), bivšeg policajca iz Leskovca koji je ranio provalnika koji mu je upao u kuću i pretio sekirom. Deka je uhapšen, ali je posle brojnih reakcija, između ostalog i ministra policije Aleksandra Vulina, posle saslušanja pušten.

Kurir.rs/ J.I./ Foto: printscreen, privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track