MAJKA PROVALNIKA KOG JE RANIO MILUTIN (87): Ne krivim komšiju što mi je upucao sina! On je problematičan, pio je lekove i alkohol
Foto: Privatna arhiva

nužna odbrana

MAJKA PROVALNIKA KOG JE RANIO MILUTIN (87): Ne krivim komšiju što mi je upucao sina! On je problematičan, pio je lekove i alkohol

Crna Hronika -

Podržavam komšiju Milutina! Moj sin je problematičan. Pio je lekove i alkohol, to je jedna vrsta droge. Sina ne opravdavam, a čoveka ne krivim, kad nije ništa kriv. Ovo kaže majka provalnika Dalibora S. (34) iz Lebana, koji je u subotu naoružan sekirom i maskiran fantomkom upao u kuću Milutina Cvetkovića (87), policajca u penziji, i pretio mu odsecanjem glave, posle čega ga je Cvetković ranio hicem iz pištolja! Ona dodaje da im je Milutin komšija, kao i da je Dalibor vrlo problematičan.

Lekovi i alkohol

- Pio je lekove i alkohol, to je jedna vrsta droge. Bio je i na lečenju od alkohola dva puta po nekih mesec dana, ali se ništa nije promenilo. Bio je i u pritvoru, jer je pesnicom udario mog unuka, svog sina (12) i zbog nasilja u porodici. Pre nekoliko dana maltretirao nas je i sve polomio po kući - rekla je majka i istakla da nije znala šta se u subotu uveče dogodilo dok je komšinica nije probudila i rekla joj da je Milutin pucao u Darka.

Toma Fila

Apsurdno je suditi nekome ko se brani

- Mi jedini od bivših republika Jugoslavije u definiciji nužne odbrane imamo stavku da se brani telo, život i neko dobro, odnosno imovina. Naš zakon je dobar, ali se to retko primenjuje. Imao sam slučaj pljačke zlatare, kad je jedan lopov zlataru držao pištolj uperen u glavu, a drugi kupio nakit. Čovek ih je pojurio, ispalio hitac u vazduh i slučajno ranio lopova. Njemu je suđeno za pokušaj ubistva i na optuženičkoj klupi se našao pokraj razbojnika. To su apsurdi. Nužna odbrana traje dok traje napad, dok neko vašu vrednu stvar ima kod sebe - objašnjava advokat Toma Fila šta je nužna odbrana.

- Tada sam izašla i videla policiju na sve strane. Moj sin je često išao kod tog komšije, jer živimo odmah preko puta, pomagao mu kad nešto zatreba i ne znam zašto je ovo uradio, ali ga ne opravdavam - priča potresena žena. Slučaj iz Lebana pokrenuo je polemiku u javnosti i otvorio pitanje nužne odbrane, kao i pitanje ko je zapravo počinilac, a ko žrtva. Naši sagovornici, kao i većina građana, smatraju da Cvetković nije prekoračio nužnu odbranu, da je postupio ispravno, kao i da ne bi trebalo da odgovara za pokušaj ubistva.

Dušan Mitić

Besplatno ću zastupati Cvetkovića

Advokat Dušan Mitić iz Leskovca kaže da je spreman da besplatno zastupa Cvetkovića.

advokat Mitić
advokat Mitićfoto: Privatna Arhiva

- Ovom postojećem zakonu ništa ne fali. Treba samo malo bolje da se zamisle tužioci i sudije kako taj zakon u ovakvim slučajevima primenjuju, ko je tu počinilac, a ko je žrtva, i koje vrednosti treba da štite. Ovaj slučaj bih i bez naknade branio, iz ubeđenja - rekao je Mitić.

advokat Perović
advokat Perovićfoto: Nebojša Mandić

Advokat Nebojša Perović navodi da tužilac nakon sprovođenja istrage može da donese odluku o obustavi krivičnog gonjenja osumnjičenog, ukoliko nađe da je krivično delo izvršio u nužnoj odbrani.

Srazmerna sila

- Ono što čini nužnu odbranu je da je istovremeni protivpravni napad i da je sila kojom se čovek brani srazmerna onoj sili koja ga napada. Kad se pojave ovakve situacije, pogotovo kada se radi o upadu na privatni posed, građani bivaju revoltirani zbog toga što se sudi čoveku koji je samo branio sebe, porodicu i imovinu. U konkretnom slučaju, psihički odnos dekice prema napadaču je sigurno takav da je on u tom trenutku, srazmerno svom životnom dobu i snazi, bio ubeđen da je odbrana koju pruža nužna da bi zaštitio sebe i porodicu - objašnjava Perović za Kurir.

Direktor leskovačke bolnice

Darko S. ostao bez bubrega

Dalibor S. ostao je bez desnog bubrega, ali je van životne opasnosti, rečeno je u bolnici u Leskovcu. - Povređeno mu je i 12-palačno crevo, koje je zašiveno. Sada je u stabilnom stanju - rekao je direktor bolnice Nebojša Dimitrijević za Kurir.

On ističe da bi se mogao uvesti novi institut nužne odbrane na privatnom posedu, gde lice koje brani svoju kuću i porodicu može upotrebiti silu koja nije srazmerna napadačkoj.

sudija Josifović
sudija Josifovićfoto: screenshot RTS

Ivana Josifović, sudija novosadskog Višeg suda i potpredsednica UO Udruženja sudija i tužilaca Srbije, smatra da "napadnuta osoba u momentu kad štiti najviša dobra, telo, život ili imovinu, u situaciji straha i uznemirenosti, teško može da promisli da li je sila koju upotrebljava srazmerna". - Napadnuti najčešće ne može da pretpostavi koliko je napadač rešen u svojoj nameri niti koliko će napad trajati, što je razumljivo u ovakvim situacijama. U konkretnom slučaju nije reč o ekstremno nesrazmernom postupanju - kaže Josifovićeva i dodaje: - Nisam pristalica krajnje liberalnog režima nužne odbrane nalik na zakonska rešenja u pojedinim državama SAD, kao na primer da se puca u osobu čim kroči na posed.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira/ Foto Privatna arhiva, Printskrin, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track