APSURDNO JE SUDITI NEKOME KO SE BRANI: Advokat Toma Fila za Kurir objašnjava nužnu odbranu
Foto: Zorana Jevtić

slučaj milutina cvetkovića iz lebana

APSURDNO JE SUDITI NEKOME KO SE BRANI: Advokat Toma Fila za Kurir objašnjava nužnu odbranu

Crna Hronika -

Milutin Cvetković (87), penzionisani policajac iz Lebana koji je pucao na provalnika, pušten je iz pritvora po nalogu Višeg tužilaštva u Leskovcu, uz izrečenu meru zabrane napuštanja boravišta. Deda Milutin je u noći između petka i subote iz pištolja teško ranio Dalibora S. (34), koji je pokušao da ga opljačka.

Povodom ovog slučaja digla se velika bura u javnost, a i sam ministar policije Aleksandar Vulin, apelovao je da se deka Milutin pusti iz pritvora.

Milutin Cvetkovic, Lebane, Slavica Stankovic
foto: Privatna arhiva

- Mi jedini od bivših republika Jugoslavije u definiciji nužne odbrane imamo stavku da se brani telo, život i neko dobro, odnosno imovina. Naš zakon je dobar, ali se to retko primenjuje - rekao je advokat Toma Fila, komentarišući slučaj iz Lebana i dodao:

- Imao sam slučaj pljačke zlatare, kada je jedan lopov zlataru držao pištolj uperen u glavu, a drugi kupio nakit. Čovek ih je pojurio, ispalio hitac u vazduh i slučajno ranio lopova. Njemu je suđeno za pokušaj ubistva i na optuženičkoj klupi se našao pokraj razbojnika. To su apsurdi. Nužna odbrana traje dok traje napad, dok neko vašu vrednu stvar ima kod sebe - objašnjava advokat Toma Fila šta je nužna odbrana.

(Kurir.rs/ J.I./ Foto Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track