DECA STRADAJU U POŽARIMA: Devojčica (4) iz Kruševca nije jedina koja je izgubila život u svom domu, NEPAŽNJA GLAVNI UZROK
Foto: Printscreen Youtube

Srbija pamti i ove tragedije

DECA STRADAJU U POŽARIMA: Devojčica (4) iz Kruševca nije jedina koja je izgubila život u svom domu, NEPAŽNJA GLAVNI UZROK

Crna Hronika -

Vest da je devojčica (4) u Kruševcu nastradala u požaru, potresla je celu Srbiju, ali nažalost to nije jedini slučaj. Srbija pamti i druge velike tragedije, u kojima su mališani stradali u svojim domovima.

Sagovornik Kurira iz Vatrogasno-spasilačke brigade objašnjava da je na teritoriji naše zemlje tokom protekle godine ukupno izbilo 20 hiljada požara, u kojima je živote izgubilo na desetine ljudi. Kako dodaje, u čak 90 odsto slučajeva uzrok izbijanja poažara je ljudski faktor.

- Uglavnom se radi o nemaru, nepažnji, nepravilnom rukovanju električnim uređajima. Vatru često izazivaju i ložišta za grejanje ili spremanje hrane - objašnjavaju za Kurir iz Vatrogasno-spasilačke brigade.

Podsetimo, požar koji je u nedelju uveče izbio u Kruševcu, a u kom se ugušila devojčica (4) najverovatnije je izbio usled kvara na kvarcnoj grejalici. Požari u kojima su proteklih godina stradala deca, izbijali su i zbog nepažnje, ali i u toku dečije igre. Tako je prošle godine, u januaru, u Maloj Moštanici kod Beograda živote izgubilo dvoje dece. Brat (11) i sestra (9) izgoreli su u šupi pored kuće.

deca koja su iygorela u pozaru
foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

- Požar su izazvali tako što su šibicama zapalili novine u igri - podseća izvor. Njihov vršnjak P. B. (9) iz Ljukova kod Inđije nastradao je na gotovo identičan način godinu dana ranije. Kako smo pisali, dečak se igrao sa braćom u štali kada su slučajno zapalili seno.

mesto gde je stradao p. b.
mesto gde je stradao p. b.foto: Nemanja Nikolić

Tragedija koja je 2013. godine potresla Srbiju desila se u Velikoj Krsni kod Mladenovca, kada je troje dece stradalo u rođenoj kući. Dva brata od četiri i tri godine, kao i njihova dvogodišnja sestra, izgoreli su u požaru. Tela su nađena ispod kreveta, a vatra je buknula kada je iz "smederevca" ispao žar i to u trenutku kada su deca ostala sama kod kuće.

(Kurir.rs / B. T. / Foto: Nemanja Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track