Najnovije vesti

OVAJ ČOVEK BIO JE STRAH I TREPET ZA ZEMUNSKI KLAN: Optužio je Arkana za ZLO, posle 10 dana stigla ga je SMRT
Branislav Bane Lainović, Foto: Privatna Arhiva

OKRUTNI ATENTAT

OVAJ ČOVEK BIO JE STRAH I TREPET ZA ZEMUNSKI KLAN: Optužio je Arkana za ZLO, posle 10 dana stigla ga je SMRT

Crna Hronika

Branislav Bane Lainović (1955), zvani Krakati, Dugi i (u Novom Sadu) Lajavi, ubijen je 20. marta 2000. oko 16:15, ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Lainović je stajao ispred kioska, čekao je nekog, kada mu je prišao mlad čovek u crvenoj jakni s leđa i ispalio tri hica iz pištolja; dva su Lainovića pogodila u glavu, a počinilac je pobegao u pravcu ulice Vojislava Ilića.

Vest o atentatu stigla je u Novi Sad ubrzo iz policijskog izvora, koji je dodao i da je Lainović toga dana bio na informativnom razgovoru. Ako je to istina, onda je to već drugi takav razgovor ovih dana: prvi put, 9. marta, bio je na takav razgovor pozvan u Novom Sadu; reč je bila o njegovim eventualnim saznanjima o atentatu na Željka Ražnatovića Arkana.

Pre Lajavog, a posle Arkanovog ubistva, stradali su Mirko Tomić Bosanac i Radoslav Bata Trlaja Trlajić.

Željko Ražnatović Arkan, Arkan
foto: Printscreen/ Youtube/ radovan džeko

Bagzi je svedočio da je Duća Spasojević naredio ubistvo, a da su to odradili Kalinić i Miloš Simović. Kako kaže Bagzi, Simović ga je upucao, nakon čega je seo u kola, pustio muziku i počeo da peva. Dugi je u trenutku ubistva pričao telefonom i čekao nekog, a navodno su ga preko signala mobilnog Zemunci pratili i navodili da "dođe mečki na rupu".

Dušan Spasojević
foto: Privatna Arhiva

Veče pred smrt se Dugi poverio bratu Žarku: "Rade mi o glavi i bojim se da se neću izvući, jer to su mali miševi koji su prešli Drinu da pobiju babe i dede kako bi postali heroji. To nisu ljudi, oni će uraditi to podmuklo iza ćoška."

Dugi je navodno ubijen jer je bio prijatelj ljudi koji su organizovali Arkanovo ubistvo, ali pošto sam nije imao veze sa tim, smatra se da su ga zemunci ubili kako bi preuzeli Novi Sad gde im je bio zabranjen ulaz gde je Lajavi bio vitez zaštitnik od zemunske napasti koja se širila celom Srbijom.

Branislav Lainović iz Vrbasa, bivši košarkaš, bio se otisnuo u beli svet negde sedamdesetih godina. Govorio je da se tamo bavio svačime osim prostitucijom i drogom, da je bio "pulen" pokojnog Ljube Magaša Zemunca koga je voleo.

mafija, mafijaši, sinovi, očevi, Luka Bojović, Ljubomir Magaš
foto: Privatna Arhiva

Kad se kaže "svačime", poznavaoci lika i dela pokojnika kažu da je to bilo pre i iznad svega uterivanje dugova, na čemu se obogatio. Nasledna masa koja je ostala za njim povelika je: dva hotela, najveća diskoteka u Novom Sadu, kuće i nekretnine.

Zanimljiva je priča o tome kako su se upoznali on i Ljuba. Jugoslovenski boss mu je tada rekao da mu se sviđa njegova jakna i da mu je da, na šta je mladi Bane rekao: "Moraćeš da je sam skineš!" Ljuba se nasmejao i zagrlio ga, od tada je postao njegov zaštitnik i prijatelj.

Dugi je bio i veliki Giškin prijatelj, bio je u Srpskoj gardi koju je preuzeo nakon Giškine smrti. Još kad je formirana garda, dogovoreno je da neće imati ništa sa SPO-om niti bilo kojom strankom. Sa tim su se svi složili, a Dugi je tom prilikom rekao: "Nisam služio pod zvezdom petokrakom, pa neću ni pod Danicom!"

Đorđe Božović Giška
foto: PrintScreen/Legende devedesetih

Dugi se skrasio u Novom Sadu gde je investirao svoj novac i nije dozvoljavao reketaškim i narkodilerskim bandama da rade po Novom Sadu. Dugog su svi poštovali, građani jer je mnogo uradio za Novi Sad, lokalne vlasti jer obezbeđuje mir, takođe i policija, pa je bilo poznato da je Dugi vozio mercededes bez tablica i niko ga nije dirao.

Ipak, smetao je Zemuncima koji su želeli da upadnu na veliko vojvođansko tržište. Preživeo je ranjavanje kada je sa njim bio prijatelj Milan Vukobrad Boske, tj. Mile Bosanac koji ga je spasao i odveo u bolnicu. Pošto je bio pozvan na informativni razgovor u Novom Sadu na okolnost ima li mogućih saznanja o atentatu na Željka Ražnatovića, Lainović se naljutio.

Ne zna - rekao je - ništa o tome; onda je dodao: "Shvatam i bol Arkanove porodice... ali veoma dobro znam i koliki je bol on naneo drugima, samo se o tome nigde ne piše, iako je mnoge u Beogradu zavio u crno."

Posle njegovog ubistva, Novosađani su tugovali za svojim zaštitnikom, a za to su imali razloga. Zemunci su upali u Novi Sad, neke kupili, neke pobili i postali vladari severne pokrajine Srbije.

Jedan od novosadskih momaka koji će morati da prihvati da radi za njih, bio je Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi. Na kraju će im on doći glave i kao svedok saradnik otkriti sve njihove najmračnije tajne.

Zemunci, Ubistvo, Novinar, Slavko Ćuruvija, DB, Miladin Suvajdžić, Đura Mutavi, Optužnica
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs / Vreme

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja