GLUMCI S DOSIJEOM! Laušević osuđen zbog dva UBISTVA, Lečić osumnjičen za silovanje, Jevtić robija...
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Dragan Kadić, Dado Đilas, Damir Dervišagić

na udaru zakona

GLUMCI S DOSIJEOM! Laušević osuđen zbog dva UBISTVA, Lečić osumnjičen za silovanje, Jevtić robija...

Crna Hronika -

Glumac Branislav Lečić (66) trenutno se suočava sa optužbama da je pre devet godina silovao mlađu koleginicu Danijelu Štajnfeld (37), a on nije jedini muškarac iz filmske industrije koji se našao na udaru zakona.

Na spisku poznatih glumaca koji su zbog različitih krivičnih dela - od saobraćajnih prestupa, preko tuča, do ubistava - odgovarali pred zakonom prethodnih godina našli su se Žarko Laušević, Teodora Viktorović, Petar Strugar, Milan Kalinić, Bane Vidaković i drugi.

Predistraga

Slučaj Štajnfeld - Lečić nije još uvek došao do suda, postupak je u predistražnoj fazi. I glumica i glumac dali su izjave u policiji u prisustvu zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu. Štajnfeldova je svoj iskaz dala 19. marta, dok je Lečić u policiji bio sedam dana kasnije. Kada su poznati prestupnici u pitanju, javnost je prilično podeljena. Dok jedni smatraju da su oni stavljeni na stub srama samo zato što su poznati, drugi misle da to što je ne ko uspe šna jav na li č nost ne zna či i da je ne vin pred za ko nom, te da ni ka ko ne sme bi ti privilegovan.

Nebojša Milosavljević
Nebojša Milosavljevićfoto: Privatna Arhiva

Vode računa

Advokat Nebojša Milosavljević objašnjava da su nadležni u slučajevima u kojima su optuženi poznati uglavnom mnogo obazriviji. - Ti slučajevi su konstantno pod lupom javnosti, zato se i tokom istrage i tokom suđenja vodi računa da ne dođe do bilo kakvog propusta - kaže Milosavljević i dodaje da to što je neko poznata ličnost može da bude i otežavajuća okolnost.

Žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

1. Žarko Laušević

Poznati glumac osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva iz jula 1993. u centru Podgorice. On je tada iz svog pištolja upucao Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, dok je Andriju Kažića teško ranio. Na suđenju se branio tvrdnjama da je pištolj potegao u samoodbrani, jer su prethodno ubijeni mladići napali njega i njegovog brata Branimira. Osuđen je najpre na 15 godina zatvora, ali je tu kaznu ukinuo Savezni sud i naložio da se postupak ponovi. U novom postupku 1998. osuđen je na četiri godine, zbog čega je automatski pušten iz zatvora, nakon čega se preselio u Njujork. Tri godine kasnije kaznu je ponovo preinačio Vrhovni sud, osudivši ga konačno na 13 godina. Sredinom 2009. Laušević je po poternici uhapšen u SAD, ali je ubrzo pušten.

Milan Kalinic
foto: Nemanja Nikolić

2. Milan Kalinić

Glumac i voditelj našao se na optuženičkoj klupi nekoliko puta. Najpre je u novembru 2011. osuđen uslovno jer je devet godina ranije zajedno s nekoliko saučesnika iz prostorija Crvene zvezde pokušao da ukrade televizor. U martu 2015. izazvao je saobraćajnu nesreću kod Brusa kada je, vraćajući se s Kopaonika, "lend roverom" naleteo na "suzuki" u kom je bilo troje mađarskih državljana, koji su povređeni. Osuđen je na novčanu kaznu i oduzimanje dozvole na četiri meseca. U aprilu 2019. na košarkaškoj utakmici između Partizana i Crvene zvezde potukao se s navijačem Daliborom Dadom Krkovićem. Više tužilaštvo u Beogradu je u decembru 2020. podiglo optužnicu protiv Kalinića za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i suđenje je u toku.

Goran Jevtić
foto: Dragana Udovičić

3. Goran Jevtić

Glumac Goran Jevtić (41) osuđen je 4. marta 2020. pred Višim sudom u Somboru na 10 meseci kućnog zatvora s nanogicom zbog nedozvoljenih polnih radnji nad tada maloletnim Lukom K. (21). Glumac je kaznu počeo da služi u julu prošle godine, a ona još uvek nije istekla. Iako je Jevtić tvrdio da nije kriv, sud je odlučio da jeste, obrazlažući svoju odluku time da je Jevtić bio svestan svojih postupaka i da je hteo da zadovolji svoj polni nagon. Glumac je osuđen jer je, kako je sud utvrdio, u junu 2014. godine tada maloletnog momka, koji je imao 15 godina, u toaletu Narodnog pozorišta u Somboru primorao na oralni seks.

Bane Vidaković
foto: Printscreen/Premijera

4. Bane Vidaković

U decembru prošle godine pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje glumcu Branku Banetu Vidakoviću zbog optužbi da je držao heroin za ličnu upotrebu. Vidaković je bio uhapšen 17. jula 2020, zajedno sa svojim prijateljem, muzičarem Ilijom Markovićem. Policija je kod njih našla 20 grama heroina, koji je bio sakriven u medicinskoj zaštitnoj masci, u trenutku kada su seli u automobil "ford" i pokušali da pobegnu patroli. Tokom pretresa stana na Vračaru u kojem živi poznati glumac, inspektori su pronašli dve vagice i još 10 grama narkotika. U prvoj fazi istrage obojica su bila osumnjičena za dilovanje heroina, ali je istragom utvrđeno da je glumac drogu koristio za lične potrebe.

Stan, Baka, Ubistvo, Majka, Teodora Viktorović, Satara
foto: Stefan Jokić, Facebook

5. Teodora Viktorović

Glumica Teodora Viktorović osuđena je 2017. pred Višim sudom u Beogradu na 30 godina zatvora zbog ubistva majke Ljiljane i bake Ivanke Đukić. Zločin se dogodio u Mileševskoj ulici na Vračaru marta 2015. godine, kada je Teodora satarom ubila majku i babu, s kojima je živela, a u tom trenutku u stanu je spavala glumičina beba. Tokom suđenja ona je ispričala da ju je majka kinjila čitavog života, ali da se kaje što je počinila zločin. Inače, Teodora je unuka glumca Mihajla Viktorovića, čuvenog Ciganovića iz serije "Bolji život".

Petar Strugar, Salaš
foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

6. Petar Strugar

Glumac je 2016. godine osuđen nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice s Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu za nanošenje teških telesnih povreda. Na osnovu presude on je morao da u humanitarne svrhe uplati 70.000 dinara. Podsetimo, tuča zbog koje je osuđen dogodila se na Zvezdari u aprilu 2014, kada je glumac udario taksistu. Strugar je najpre tvrdio da je taksista napao njega jer je zaustavio saobraćaj nakratko da se njegova supruga parkira, dok je taksista izjavio da ga je Strugar pretukao samo zato što mu je svirnuo da se skloni s puta.

Miroslav Aleksić
foto: Dado Đilas

7. Miroslav Mika Aleksić Učitelj glume osumnjičen je za čak 19 krivičnih dela silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, počinjenih nad devet svojih bivših učenica. Za slučaj se saznalo kada su u januaru ove godine glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić prijavile policiji da ih je Aleksić seksualno zlostavljao. On je uhapšen i trenutno se nalazi u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu. Nakon Radulovićeve i Ilinčićeve nadležnima se javilo još devojaka koje su tvrdile da su tokom pohađanja Mikine škole "Stvar srca" pretrpele seksualno zlostavljanje.

(Kurir.rs/J. Rafailović - J. Ivić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track