VELIKA KOCKARSKA PREVARA NA INSTAGRAMU I FEJSBUKU: Stotine Srba obmanjeno, govorili im kako imaju dojave za nameštene utakmice!
Foto: Marina Lopičić

Akcija "Vektor"

VELIKA KOCKARSKA PREVARA NA INSTAGRAMU I FEJSBUKU: Stotine Srba obmanjeno, govorili im kako imaju dojave za nameštene utakmice!

Crna Hronika -

Devet osoba je uhapšeno u velikoj policijskoj akciji Republike Srpske pod nazivom "Vektor" zbog sumnje da su putem Fejsbuka i Instagrama prevarili na hiljade ljudi, među kojima ima i mnogo državljana Srbije, navodeći ih da im uplaćuju novac za klađenje!

Kako su saopštili iz policije RS, sumnja se da je ova grupa od oktobra 2020. do hapšenja varanjem i iznudama zaradila više desetina hiljada evra, a sumnjiče se i za pranje novca.

- Sumnja se da su oni pravili lažne profile na društvenim mrežama putem kojih su varali građane u regionu i šire govoreći im da poseduju informacije o nameštenim sportskim utakmicama. Verujući im, ljudi su im slali novac. Pojedini osumnjičeni su na ovaj način zaradili 30.000 KM - rekao je izvor i objasnio kako je funkcionisala prevara.

- Preko Instagrama i Fejsbuka su reklamirali da poseduju informacije o nameštenim mečevima. Zatim su preko aplikacija za komunikaciju stupali u kontakt sa oštećenima. Lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica dovodili su oštećene u zabludu da imaju informacije o nameštenim utakmicama i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju određene sume u svrhu navodnog klađenja. Takođe, koristeći pretnje, osumnjičeni su vršili iznude s ciljem prinuđivanja oštećenih da uplaćuju dodatne pare.

Među onima koji su na ovaj način prevareni ima državljana Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Severne Makedonije, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Francuske i druge.

- Policija je izvršila pretres na 25 lokacija, koje koristi 26 ljudi. Akciju vodi trebinjska policija, a pretresani su stanovi u Han Pijseku, Foči i Istočnom Sarajevu - saopšteno je iz MUP RS.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja