ELEZ PRETIO POLICAJCIMA DA ĆE IH UBITI AKO BUDU RADILI PROTIV NJEGA: Svedoci ga se plaše, a sada se sudu u BIH obratio i on
Foto: Privatna Arhiva

saslušanje

ELEZ PRETIO POLICAJCIMA DA ĆE IH UBITI AKO BUDU RADILI PROTIV NJEGA: Svedoci ga se plaše, a sada se sudu u BIH obratio i on

Crna Hronika -

U Sudu BiH jutros je održano ročište po predlogu Tužilaštva BiH da se izručenom Darku Elezu produži pritvor za još dva meseca.

Tužilac Dubravko Čampara tokom obrazlaganja svog predloga zatražio je da se ova mera Elezu produži jer još postoji strah od bekstva, uticaja na svedoke i njihovo zastrašivanje, te uznemiravanja javnosti.

Tužilac je u predlogu kazao da je Elez organizirao kriminalnu grupu u BiH i Srbiji s ciljem počinjenja mnogih krivičnog dela.

Tužilaštvo ga zvanično sumnjiči za likvidaciju Siniše Miličevića Tigra 2018. i Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu 2019., dva pokušaja ubistva u Bijeljini i tri krivična dela iznude.

Čampara je ponovio da još nije vreme da odbrana sazna ko su svedoci jer ga se jako plaše.

- Elezova grupa sarađuje s klanovima iz Srbije, BiH, Crne Gore, ima ih od Grčke do Ukrajine. Iz presretnutih razgovora jasno je da može preći granicu kada god to želi - naveo je Čampara.

Objasnio je da je jedan svedok dobio pretnje smrću. Pretio mu je policajac koji je rekao da će biti ubijen ako svedoči protiv Eleza, naveo je Čampara.

Dodao je da svedok i njegova porodica strahuju za živote.

- Elez je poslao Đorđu Ždrali svoju fotografiju iz parka Gavrila Principa u Istočnom Sarajevu. Ta poruka je Ždrali stigla u zatvor uz poruku "ostala su još trojica". Radi se o Miroslavu Škobi Mikiju, Đorđu Ždrali Đoki i Milutinu Daniloviću Mići koji bi trebalo biti ubijeni - naveo je Čampara.

Također, Čampara je naveo da je Elez putem telefona pozivao policajce iz Istočnog Sarajeva te im je pretio da će ih likvidirati ukoliko budu radili protiv njega.

- Sva ova ubistva se dešavaju po istoj matrici. Pojedini osumnjičeni slagali su kada su predočavali svoje alibije i mi sada radimo na razbijanju tih laži - naveo je Čampara.

Darko Elez, izručenje
foto: Tužilaštvo BiH

Elez se obratio sudu

Sudu se obratio i osumnjičeni Elez koji je naveo da u obrazločenju tužioca kojim traži da mu se produži pritvor stoji dosta imena koja nemaju veze sa krivičnim djelima zbog kojih je izručen iz Srbije.

- Evo tri mjeseca i 10 dana nema ništa novo u ovom postupku. Citiraju se neke poruke koje nemaju veze s predmetnom istragom. Odgovorno tvrdim da mi MUP RS na čelu sa Šehovcem pakuje. Dobio sam informaciju da ću biti uhapšen,a Šehovac se hvalio da je sve on to organizirao. Mogao sam pobjeći, ali ostao sam, jer bit će šta će biti. Znam svoju poziciju u Srbiji i BiH. Nije prirodno normalno kako tužilac kaže da je Savo Divčić u Range Roveru moje supruge išao na lice mjesta da bi se uvjerio kako je Miličević likvidiran. Evo neka pokaže sliku koju sam Ždrali poslao. Zadnji puta sam u Sarajevu bio 2008. godine. Ako sam prijetio preko policajaca, što ih ne uhapse. Nemam korektnu istragu. Molim vas da mi ukinete pritvor, ali bih prešao u Federalni dio Sarajeva zbog svoje sigurnosti. Znam da je svjedok Stevanović govorio po nagovoru. Ne planiram bjekstvo. Znam svaki tužiočev korak, vidim po njemu šta radi. Smirio sam se od kada te Ždrale uhapšen - rekao je u svom obraćanju Elez.

Odluka o produženju pritvora trebala bi biti donesena sutra.

(Kurir.rs/Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track