ZLOGLASNI ZEMUNCI OČI U OČI: Zajedno se krili godinama, a onda je Simović pucao u Kalinića!
Foto: Privatna arhiva, MUP Srbije

VIŠI SUD U BEOGRADU

ZLOGLASNI ZEMUNCI OČI U OČI: Zajedno se krili godinama, a onda je Simović pucao u Kalinića!

Crna Hronika -

Zloglasni pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović u ponedeljak bi trebalo da sedne na optuženičku klupu i prvi put javno iznese odbranu na optužbe da je 2010., dok su se skrivali u Hrvatskoj, pokušao da ubije pripadnika istog klana Sretka Kalinića.

Podsetimo, u vreme ranjavanja Kalinića, obojica su bila u bekstvu pošto je Srbija još 2003. tokom akcije "Sablja" raspisala poternicu za njima zbog zločina tog klana, ali i učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

- Obojica služe maksimalne kazne u zatvoru Zabela i biće prebačeni u Beograd na suđenje u ponedeljak. Iz razloga bezbednosti, jer su obojica visokorizični osuđenici, suđenje neće biti održano u Palati pravde već u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici - objašnjava sagovornik Kurira.

Sretko Kalinić, Miloš Simović

Pucnjava na jezeru Rakitje, podsetimo, bila je prekretnica u dugogodišnjem skrivanju zloglasnih "zemunaca" koji su godinama uspevali da izbegnu hapšenja. Navodno, skrivali su se zajedno, ali je tokom roštiljanja pored jezera izbila svađa, Simović je izvukao pištolj i Kaliniću ispalio hice u stomak i grudi a potom pobegao.

- Kalinić je teško ranjen završio u bolnici. Kada je otkriveno da je reč o opasnom beguncu, on je saslušavan o brojnim krivičnim delima. Deo je prizano, a za deo okrivio upravo Miloša Simovića ali i Luku Bojovića. Na osnovu njegovog iskaza pokrenut je postupak i protiv Bojovića, na kraju kog je on oslobođen jer nije bilo dokaza za Kalinićeve tvrdnje da je organizovao novu kriminalnu grupu i organizovao ubistva ljudi za koje je sumnjao da stoje iza likvidacije Željka Ražnatovića Arkana - podseća sagovornik Kurira.

Kalinić je Srbiji izručen pošto se oporavo u bolnici u Zagrebu, dok je Simović uhapšen dva dana pošto ga je ranio dok je pokušavao da ilegalno pređe u Srbiji. Kada su se zajedno našli na optženičkoj klupi, izneli su teške optužbe jedan protiv drugog i prebacivali krivicu jedan na drugog za najteže zločine počinjene u Beogradu.

(Kurir.rs/J. S./foto Profimedia, Printcreen, Privatna arhiva, MUP Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track