UBISTVO NOVINARKE I DALJE MISTERIJA! Istraga o smrti Dade Vujasinović bila traljava, NESTALI DOKAZI, ubica ostavio KRVAVE TRAGOVE
Foto: printscreen

27. godišnjica

UBISTVO NOVINARKE I DALJE MISTERIJA! Istraga o smrti Dade Vujasinović bila traljava, NESTALI DOKAZI, ubica ostavio KRVAVE TRAGOVE

Crna Hronika -

Navršava 27 godina od misteriozne smrti novinarke Duge Dade Vujasinović, koja je 8. aprila 1994. godine pronađena mrtva u svom stanu na Novom Beogradu, pored fotelje sa lovačkom puškom ispod leve noge.

Njena smrt je u zvaničnim izveštajima od 1994. kvalifikovana kao samoubistvo, ali Dadini roditelji su odmah doveli su u pitanje zvanični izveštaj tvrdeći da je njihova ćerka ubijena. Oni su pokrenuli privatnu istragu i angažovali jednog od najboljih sudskih balističara Zorana Jovanovića i specijalistu sudske medicine dr Rastislava Lazarevića.

Za razliku od zvanične verzije koja kaže da je smrtonosna rana naneta iz apsolutnog prislona, ovi stručnjaci tvrde da su usta cevi lovačke puške bila udaljena najmanje pet-šest centimetara, što znači da Dada nije mogla sama da puca, čak ni nožnim prstom.

Veštaci koje je angažovala porodica utvrdili su postojanje još jedne krvne grupe na fotelji – osim Dadine koja je O, postoje i tragovi krvne grupe A, što takođe ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba.

Dada Vujasinović
foto: Pt Yt

Taj nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen. Advokati porodice traže da se obavi superveštačenje, ali u februaru 1995. godine Tužilaštvo odbija taj zahtev. Advokati porodice u julu 1995. godine Tužilaštvu podnose krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog ubistva. Ta prijava je opet odbijena. Advokat potom podnosi zahtev za novo veštačenje. Nastupa tišina, da bi tek dve godine kasnije istražni sudija Dobrivoje Gerasimović doneo rešenje o novom veštačenju.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Roditelji, Dada Vujasinović, Krvava Fotelja
foto: Dragana Udovičić

Advokati porodice Vujasinović su u više navrata nudili dokaze da je neko ubistvo zataškavao. Uostalom, te večeri kada je Dada nađena mrtva, policija iz neobjašnjivih razloga nije uzela otiske prstiju s lovačke puške iz koje je pucano, niti pramenove iščupane kose nađene pored njenog tela. Ni to što u sred noći niko od komšija nije čuo pucanj iz lovačke puške u zgradi punoj stanara – tada se policiji nije činilo čudno. Odeća u kojoj je Dada ubijena je uništena, ne postoji zapisnik o iznetim stvarima iz stana, mada su Dadini roditelji primetili nestanak zelene fascikle i audio-kasete koju je sa sobom nosila čak i na more.

- Zatekli smo iščupan luster, krvavu fotelju, krvave otiske prstiju s bočne strane fotelje, iščupane pramenove Dadine kose, oštećene slike arhiva na zidovima... Sve je ukazivalo na to da se u stanu odigravala drama - rekli su tada Radoslav i Nevenka Vujasinović.

Dokazi izgubljeni

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. Njeno ubistvo jedno je od tri još nerazjašnjena ubistva novinara u Srbij, uz slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Israga o smrti Dade Vujasinović je od samog početka bila skandalozna jer sam policijski uviđaj, a i kasnije istražne radnje bile su aljkave uključujući tu i obdukciju. Ono što je interesantno niko se nije bavio sa okolnošću da je Dada Vujasinović nađena na podu pored fotelje, a da nema podataka o okrvavljenju poda.

"Mada je fotelja bila veoma natopljena njenom krvlju, čak toliko da je krv prokapala kroz nju sve do poda. Kako je Dada dospela na pod posle takve traume", pisao je svojevremeno jedan beogradski nedeljnik analizirajući Dadinu smrt.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track