Najnovije vesti

SKANDAL TRESE FDU! 5 studentkinja OPTUŽILO profesora Prokića za seksualno uznemiravanje, a evo kako se on PRAVDA!
Studentkinje se žale na njega Nenad Prokić, Foto: Dado Đilas, Ana Paunković

pljušte prijave

SKANDAL TRESE FDU! 5 studentkinja OPTUŽILO profesora Prokića za seksualno uznemiravanje, a evo kako se on PRAVDA!

Crna Hronika
22:55h

Fakultet dramskih umetnosti je nakon slučaja silovanja glumica u školi Mike Aleksića pokrenuo platformu protiv nasilja, na koju je od 21. januara do 17. februara stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih

Pet studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu prijavilo je za seksualno uznemiravanje Nenada Prokića, redovnog profesora na tom fakultetu i bivšeg narodnog poslanika, saznaje Kurir.

Naime, nakon što su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić pre tri meseca prijavile policiji svog profesora glume Miroslava Miku Aleksića, za silovanje i seksualno zlostavljanje, i javno pričale o svojim traumama, FDU je pokrenuo platformu „FDU protiv nasilja“, a najviše prijava putem te platforme stiglo je protiv profesora Prokića.

Izveštaj radne grupe

Radna grupa „FDU protiv nasilja“ je formirana na inicijativu Studentskog parlamenta sa ciljem da se otvori direktna komunikacija sa studentima koji su doživeli bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja. U izveštaju grupe navedeno je da je u periodu od 21. januara 2020. do 17. februara 2021. primljeno ukupno 12 prijava.

Nenad Prokić, mason, Malteski Vitezovi
foto: Medija centar Beograd

- Devet prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje različitog stepena, tri prijave se odnose na vređanje, omaložavanje i ismevanje studenata. Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe odnose se po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava - navodi se u izveštaju.

Kako su za Kurir nezvanično potvrdili izvori sa FDU, tih pet prijava navodno se odnose na profesora Prokića.

Profesor Miloš Pavlović, dekan FDU, objasnio je za Kurir da je proces u toku i da su prijave koje stižu na platformu anonimne, a ima i potpisanih.

- Fakultet će procesuirati sve prijave koje ukazuju na kršenje krivičnog zakonika, a zasad takvih slučajeva nije bilo. Prekršaji ne izlaze iz akademskih normi, već su etičke prirode. Procedura je u toku i na kraju će etička komisija utvrditi da li je bilo nekih prekršaja - kazao je dekan.

Proces u toku

Profesor Nenad Prokić rekao je za Kurir da zna za samo jednu prijavu.

- Ona je bila potpisana, ali za nju se ispostavilo da je bila greška, jer su to bile moje fotografije s plaže koje sam greškom poslao koleginici. Ostale mi nisu poznate i pretpostavljam da su anonimne i ne mogu da dam komentar, jer se one i ne daju na uvid - objasnio je Prokić.

Kako saznajemo, član radne grupe „FDU protiv nasilja“ je i Biljana Srbljanović, redovna profesorka na FDU. - Proces je u toku i još uvek ne možemo pričati o prijavama protiv pojedinaca, a za prijave protiv profesora Prokića nisam čula i ne bih mogla da komentarišem - rekla je Srbljanovićeva za Kurir. Iz dekanata fakulteta objasnili su za Kurir da prijave koje su dosad dobili nisu krivične i neće biti procesuirane. - Prijave koje smo dobili krše etički kodeks, ali nemaju osnova da budu krivične i neće biti procesuirane.

Ko je Prokić

Kadar Čedinog LDP

l Nenad Prokić završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, grupu za dramaturgiju. Radio je kao pisac dramaturg u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru i bio je direktor Bitef teatra i Bitef festivala u Beogradu. Autor je deset dramskih komada, pisao je i filmske scenarije, režirao je u beogradskim pozorištima i inostranstvu. On je bio i narodni poslanik u Skupštini u dva mandata i jedan od osnivača LDP Čedomira Jovanovića.

Čedomir Jovanović, LDP, Nenad Prokić
foto: Marina Lopičić
štampano izdanje 10.4.2021.
foto: Kurir

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić, Sanja Marković   Foto: Dado Đilas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...