VEŽBA ODGOVOR 2021: Specijalci u subotu pokazuju osposobljenost srpske policije i vojske!
Foto: MUP

POLIGON OREŠAC

VEŽBA ODGOVOR 2021: Specijalci u subotu pokazuju osposobljenost srpske policije i vojske!

Crna Hronika -

Cilj vežbe "Odgovor 2021" je da se pokaže osposobljenost specijalnih jedinica srpske vojske i policije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja protivterorističke operacije, kaže za Kurir Vladan Mirković, pomoćnik komandanta SAJ.

uvežbavanje
uvežbavanjefoto: MUP

Vežba "Odgovor 2021." održaće se naredne subote na Pasuljanskim livadama i poligonu Orešac a u njoj će učestovati pripadnici Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Helikopterske jedinice MUP, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

- Na vežbi koja se odvija na vojnom kompleksu Orešac učestvovaće SAJ, 72 brigada za specijalne operacije, 63. padobranska brigada, kao i helikopterska jedinica MUP i helikopteri RV i PVO. Reč je o taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem, a tema je uništenje terorističke grupe i oslobođenje talaca, miks urbanog i ruralnog ratovanja, koje ćemo pokazati združeno sa vojskom - objašnjava pukovnik Mirković.

1 / 4 Foto: MUP

Kako navodi, ukupan broj pripadnika specijalnih jedinica na poligonu Orešac biće 312.

- Učestvovaće 75 pripadnika SAJ, tri helikoptera MUP, a na vežbi je angažovano čak 20 oklopno borbenih vozila - Miloš, Hamer i BOV N15A. Biće prikazana i upotreba dronova, ali i anti-dron komponenta, odnosno, sprečavanje snimanja ukoliko teroristi poseduju dronove - priča naš sagovornik:

- Kako se u blizini nalazi i kanal Dunav-Tisa-Dunav, u vežbi učestvuju i specijalne ronilačke jedinice MUP i VS, a pokazaćemo i evakuaciju pripadnika koji su završili zadataka helikopterima i uz pomoć specijalnih konopaca - rekao je Mirković i dodao da će u vežbi učestvovati i vojni i policijski specijalno obučeni psi.

Major Milana Gujanica, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za Kurir je rekao:

- Pripadnici Vojske Srbije i Policije u subotu će u završnici Združene taktičke vežbe „Odgovor 2021“ prikazati svoju osposobljenost i efikasnost u zaštiti bezbednosti Republike Srbije. U dosadašnjem toku vežbovnih aktivnosti jedinice Vojska Srbije i Policije pokazuju izuzetan nivo sinhronizacije i sadejstva, naročito u domenu antiterorističkih akcija. To će se naročito dobro videti na poligonu „Orešac“ gde će se održati prvi segment finalnog dana vežbe „Odgovor 2021“. Na „Pasuljanskim livadama“ uvežbava se dejstvo ojačane borbene grupe i tamo će svoju vatrenu moć pokazati Kopnena vojska, Ratno vazduhoplovstvo i PVO i Žandarmerija. Na vežbi učestvuje više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika Policije.

(Kurir.rs/ J.I./ Foto MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track