IZVEŠTAJ KOJI DEMANTUJE VEŠTAKA: Mreža bi detektovala uključenje ili isključenje mobilnog ŽESTOKA RASPRAVA NA SUĐENJU MARJANOVIĆU
Negira krivicu Zoran Marjanović juče ispred Palate pravde, Foto: Zorana Jevtić

bura u sudu

IZVEŠTAJ KOJI DEMANTUJE VEŠTAKA: Mreža bi detektovala uključenje ili isključenje mobilnog ŽESTOKA RASPRAVA NA SUĐENJU MARJANOVIĆU

Crna Hronika -

Dragomir Vasiljević, sudski veštak, tvrdi da je Zoran Marjanović ugasio telefon u vreme ubistva supruge Jelene, odbrana ga optužila za nestručnost

Suđenje Zoranu Marjanoviću, koji je optužen za ubistvo supruge Jelene Marjanović 2. aprila 2016. na nasipu u Crvenki kod Borče, odloženo je juče pošto je njegova odbrana zatražila izuzeće sudskog veštaka Dragomira Vasiljevića. Vasiljević je, podsetimo, nekoliko puta već svedočio u ovom slučaju, a juče je tokom ponovnog iznošenja svog mišljenja pred sudom ponovio tvrdnje da je Marjanović u vreme ubistva supruge isključio telefon na 26 minuta, što odbrana osporava.

Sporna stručnost

- To je period u kom je Jelena izgubila život, imamo 26 minuta u kojima se desilo šta se desilo - ponovio je juče veštak u sudnici, uprkos tome što je mobilni operater poslao dopis u kom se navodi da bi, da je telefon isključivan, mreža to morala da registruje, što se na Zoranovom broju nije dogodilo.

Jelena Marjanović
foto: Privatna Arhiva

Na te njegove reči reagovali su Marjanovićevi advokati, navodeći da veštak opstruira postupak i da to što ne želi da prihvati zvaničan dopis pokazuje koliko je "pristrasan, bahat, nestručan i neprofesionalan".

- Operater, koji za razliku od veštaka nema nikakav interes u ovom postupku, poslao je dopis. Veštak ovde izigrava Šerloka Holmsa - rekao je advokat Nikola Dumnić, aludirajući na poznatog detektiva, i dodao:

ŠTA KAŽE OPERATER

Demantuje veštaka

Mobilni operater čiji je broj koristio Zoran Marjanović u vreme ubistva supruge bacio je novo svetlo i demantovao tvrdnje veštaka jer je u svom dopisu sudu naveo da bi "mreža detektovala uključenje ili isključenje mobilnog telefona bez obzira na to da li neko po uključenju isključenog telefona obavi poziv ili ne". - Ukoliko se nakon isključenja aparat uključi, ta aktivnost biće zabeležena u logovima - navodi operater, suprotno mišljenju veštaka, koji tvrdi da je Zoran isključio telefon bez obzira na to što pomenuti log ne postoji.

- Suština je da nas ovaj čovek zatrpava podacima, a danima, mesecima izbegava da odgovori na pitanje kako tvrdi da su Jelena i Zoran morali da se sretnu na nasipu kada i sam kaže da ne može da utvrdi kuda se Zoran kretao? Troši i naše i vaše vreme - rekao je advokat Dumnić.

Njegov kolega, advokat Veljko Delibašić, dodao je da se u izveštaju jasno navodi da se "svako isključenje i uključenje telefona registruju na mreži, kao i svaki poziv", i da iz tog razloga smatraju da veštak Dragomir Vasiljević nije dovoljno stručan da daje nalaz i mišljenje u sudskom postupku.

Nepotpuni podaci

Sudija Jelena Škulić, pre donošenja odluke o ovom zahtevu odbrane, dala je reč i veštaku Vasiljeviću:

Zoran Marjanović, Palata pravde
foto: Zorana Jevtić

- Odbacujem sve ove navode kao neistinite. Podaci operatera su nepotpuni. Ja sam nepristrasan i stručan - odgovorio je veštak.

Žestoku raspravu između veštaka i odbrane sa optuženičke klupe pratio je i Marjanović, koji se u polemiku nije uključivao.

Sudija Škulić odbila je na kraju rasprave u sudnici zahtev odbrane, ali zbog toga što advokati imaju pravo da se žale na njenu odluku, nastavak suđenja je odložen za 16. jun.

Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Zorana Jevtić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja