USIJANJE DANA! ŠTA ĆE BITI SA KAVAČKIM KLANOM: Pod pritiskom Evrope i Amerike izvedena akcija protiv mafije u Crnoj Gori
Foto: Kurir

kriminalni klanovi

USIJANJE DANA! ŠTA ĆE BITI SA KAVAČKIM KLANOM: Pod pritiskom Evrope i Amerike izvedena akcija protiv mafije u Crnoj Gori

Crna Hronika -

Šta će biti sa kriminalnim klanovima posle hapšenja Slobodana Kašćelana?

Policija Crne Gore je sprovela veliku akciju hapšenja u Kotoru, a prema najavama, ova akcija još nije završena. Da li je mafija u celom regionu dobila ozbiljan udarac i zašto se velika hapšenja u Crnoj Gori nisu desila ranije?

O ovoj gorućoj temu u Usijanju Dana govoriće Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija i Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Darko Obradović, Marko Nicović
foto: Kurir

- Globobalno vidimo već par meseci da se vode opsežne akcije protiv kriminalnih grupa. Imali smo i u Belgiji velike akcije i jasno je da Amerikanci i američka DEA vodi borbu protiv narko-kartela. Jasno se da će američka DEA da koordinira te akcije protiv kriminala i da će svako pasti ko se uključi u to - naveo je Darko Obradović.

Kavački klan i dalje nije razbijen, a sumnja se da koji je označen kao jedan od vođa kavačkog klana, više nije u Crnoj Gori.

Darko Obradović, Marko Nicović, Usijanje
foto: Kurir

- Moguće da je neko provalio ovu policijsku akciju. Jako je čudno da kada imamo neku ovakvu akciju Zvicera nema. Jedan od pravaca je da je bilo logično da se obruč steže, s obzirom da su krenule opsežne akcije hapšenja u celom regionu, ali i Evropi. Nakon akcije u Srbiji, bilo je logično da akcija krene i u Crnoj Gori. A inače crnogorski klanovu su svoje sukobe prebacili na beogradske ulice - naveo je Obradović.

- Crnogorski kriminalci rade za italijansku i rusku mafiju, to je jasno. Poznato je da iza ovog klana stoji država takođe u kojoj se nalaze i zato je jasno da će oni opstati još neko vreme sigurno - naveo je Marko Nicović.

Ko je mogao da podržava kriminalne klanova u Crnoj Gori?

- Kavački klan, kao i škaljarski ulagali su u ljude koji bi ih štitili, u svoju logistiku. "Kupovali su" novinare, sudije, tužioce, čitav sistem. I u drugim državama, ne samo u toj gde se nalaze. Oni su napravili jedan zaštitini sloj, uticajnih ljudi koji su im omugućavali da peru pare, da menjaju svoj tatus u biznismene. Opasnost je zbog stečenomg novca. - naveo je Nicović.

S obzriom na to da je očigledno da je ekipa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića povezana sa kavačkim klanom, Obradović se pričom nadovezao i na hapšenje upravo Velje Nevolja.

- Belivuk još deluje, iako je u zatvoru. Svakako je da su ostali još "njegovi ljudi" napolju, koji će sada koordinirati ostalim akcijama. Ne možemo reći da je kavački klan obezglavljen svakako hapšenjem njegovim vođama, tek sledi borba. Još ne znamo tačno zbog čega su uhapšeni crnogorski kriminalci - rekao je Obradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track