HAPŠENJE 68 OSOBA ZBOG MILIONSKE PREVARE: Oštetili budžet Srbije za 107 miliona dinara! Grčko voće kao srpsko izvozili u Rusiju
Foto: Ana Paunković

prevara

HAPŠENJE 68 OSOBA ZBOG MILIONSKE PREVARE: Oštetili budžet Srbije za 107 miliona dinara! Grčko voće kao srpsko izvozili u Rusiju

Crna Hronika -

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, policija je uhapsila 68 lica, dok je četvorici određena mera zadržavanja do 48 sati zbog sumnje da su oštetili budžet za 107 miliona dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu više od 104 miliona dinara.

Tokom 2017. i 2018. godine, odgovorna lica tri privredna društva iz Beograda, Draževca i Podgorce u saučesništvu su sa 63 poljoprivredna proizvođača, organizovali uvoz voća iz Grčke preko jednog od tih privrednih subjekata, saopštila je Poreska uprava.

Uvezeno voće su, kako je saopšteno, prikazivali kao proizvode srpskog porekla, uz sačinjavanje fiktivne dokumentacije, a potom su ga izvozili u Rusku federaciju.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Srbije su na osnovu tako sačinjene lažne dokumentacije, deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili odgovornim licima jednog od tih privrednih društava.

Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.755.884 dinara.

Takođe, osumnjičeni su u nameri da delimično izbegnu plaćanje PDV-a i poreza na dobit pravnih lica, umanjivali poresku obavezu nezakonitim korišćenjem PDV nadoknade,kao i nezakonitim uvećanjem troškova poslovanja, čime je oštećen Srbije za 107.103.765 dinara.

Protiv navednih lica podneta je zajednička krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track