SASLUŠANJE U SLUČAJU PAPIĆ Tapušković rekao da se zna ko je naredio vraćanje blindiranog auta, Stefanović: Nisam imao veze sa tim
Foto: Ana Paunković

istraga

SASLUŠANJE U SLUČAJU PAPIĆ Tapušković rekao da se zna ko je naredio vraćanje blindiranog auta, Stefanović: Nisam imao veze sa tim

Crna Hronika -

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu počelo je saslušanje bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović (sada ministra odbrane) u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića zbog trgovine uticajem

Advokat Branislav Tapušković, branilac bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića, izjavio je danas da je u dosadašnjem toku istrage protiv Papića apsolutno utvrđeno ko je naredio vraćanje blindiranog automobila vođe organizovane kriminalne grupe Marku Miljkoviću, ali nije želeo da kaže o kome se radi.

- Ja vam neću reći ko je to naredio, ali je to do detalja utvrđeno. Sada je samo problem da se utvrdi način vraćanja vozila, koja su morala biti zadržana pod kontrolom, dok se ne utvrdi da li u njima postoji oružje i droga, za šta su bila potrebna, a ne da istog dana budu vraćena - rekao je Tapušković novinarima ispred Palate pravde pred saslušanje bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čiji se dolazak očekuje.

Branislav Tapušković, advokat
foto: Ana Paunković

Tapušković naglasava da je Stefanović svedok odbrane koga je on predložio.

- On treba da objasni situaciju zbog čega se po ovom gradu voze blindirana vozila - rekao je Tapušković.

On, takođe, danas očekuje razrešenje pitanja u vezi sa pritvorom Papiću, koji je, kako tvrdi, trebalo da bude pusten da se brani sa slobode još pre osam dana.

Ispred Palate pravde okupljen je veliki broj medijskih ekipa, jer se očekuje dolazak Stefanovića, akutelnog ministra odbrane, koji treba da svedoči u tužlaštvu od 10 sati.

Stefanović je u palatu pravde ušao na sporedni ulaz, odnosno kroz garažu, pa brojni mediji koji su ga čekali nisu mogli da zabeleže njegov dolazak.

Branislav Tapušković, advokat
foto: Ana Paunković

Tužilaštvo ga saslušava u svojstvu svedoka, na predlog Papićeve odbrane.

Saslušanje u istrazi je zatvoreno za javnost jer je istraga po zakonu tajna.

Pored Stefanovića, danas bi od 13 sati kao svedok treba da trebalo bude ispitan i načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević.

Njihovo saslušanje predložio je Papićev branilac Branislav Tapušković, koji je svoj predlog obrazložio time da je Papić na saslušanju kod tužioca negirao izvršenje krivičnog dela i da je rekao da je postupao po nalozima ministra Stefanovića, dok mu je Kovačević bio direktno nadređeni.

Papić je pod istragom zbog sumnje da je urgirao da policija odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil od, sada osumnjičenog vođe kriiminalne grupe, Marka Miljkovića. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva sprovodi dokazne radnje u skraćenom postupku koji se vodi protiv Papića za krivično delo trgovina uticajem, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

MUP je ranije saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom pod istragom da je organizator kriminalne grupe koja se sumniči za ubistva, preprodaju droge, držanje oružja...

Reagovanje Nebojše Stefanovića

"Povodom iskaza advokata Tapuškovića o postupku u kojem učestvujem kao svedok, a koji u većem delu ne odgovara istini, želim da istaknem da niti sam imao veze sa grupom koja je predmet ovog postupka, niti sam imao veze sa postupanjem policije i sa vraćanjem spornog vozila. Niti bilo ko u lancu svih koji su pomenuti u postupku tvrdi da sam ja tražio da se to vozilo vrati. To čak ne tvrdi ni osumnjičeni, koji je Tapuškovićev klijent, kako mi je tužilac predočio.

Takođe, nijedan član kolegijuma ministra unutrašnjih poslova nije dao bilo kakvu izjavu u istrazi, niti je tvrdio da je na kolegijumu ministra unutrašnjih poslova doneta bilo kakva odluka koja bi se ticala postupanja policije u vezi sa ovim slučajem.

Potpuna je neistina i tvrdnja advokata Tapuškovića da sam negirao izjave različitih policajaca u ovoj istrazi. Tvrdio sam da ne znam za njihova postupanja, jer mene nisu obaveštavali o tim odlukama. Da li su nekoga obavestili o njima i da li su postupali, to ne znam. Insistirao sam da je njihova jedina obaveza bila da postupaju po zakonu i da obaveste o svemu javnog tužioca i da mogu postupati samo po nalogu javnog tužioca. Navodi da sam negirao izjave sedmorice policajaca potpuna su izmišljotina, niti su oni u tim istim izjavama rekli bilo šta što se vezuje za mene. Nijedan od tih policajaca, u svojim izjavama, onako kako je to meni predočio javni tužilac, nije rekao da sam imao bilo kakve veze sa ovim slučajem, već je to isključivo tvrdio osumnjičeni, odnosno Tapuškovićev klijent, čije tvrdnje negiram.

Jasno mi je da Tapušković štiti svog klijenta, kao i da njegov klijent ima pravo da u iznošenju svoje odbrane iznosi i neistine, dok sam ja, kao svedok, obavezan da govorim istinu. Osumnjičeni iznosi svoju odbranu preko svog advokata na način kako misli da treba, a advokat Tapušković je već u današnjoj izjavi izneo niz neistina koje se tiču mog iskaza, o čemu može da posvedoči javni tužilac, kao i zapisnik iz postupka.

Ističem da dajem punu podršku nadležnim državnim organima da se svaki od ovih postupaka dovede do kraja i da otkriju veze svih, pa i iz policije, sa organizovanim kriminalnim grupama i uvek ću lično biti dostupan nadležnim državnim organima da pomognem u ovoj borbi", naveo je Stefanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track