NASTAVLJENO SUĐENJE ZA TRAGEDIJU U FABRICI MILAN BLAGOJEVIĆ: Saslušani svedoci nesreće, optuženi direktor i rukovodilac pogona
Foto: Youtube Printscreen

NASTAVAK SUĐENJA

NASTAVLJENO SUĐENJE ZA TRAGEDIJU U FABRICI MILAN BLAGOJEVIĆ: Saslušani svedoci nesreće, optuženi direktor i rukovodilac pogona

Crna Hronika -

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje za tragediju u vojnoj fabrici "Milan Blagojević", koja se dogodila u julu 2017. godine kada su nastradala dvojica radnika Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Na ovom ročištu, inače petom po redu, počelo je saslušanje svedoka ove nesreće Marka Mitrovića, inače bivšeg radnika u ovoj namenskoj fabrici.

Podsećamo, optuženi za ovu tragediju su generalni direktor Radoš Milovanović, kao i rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu Tomo Stojić. Sva trojica optuženih, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

suđenje, fabrika Milan Blagojević
foto: D. Č.

Prilikom unakrsnog ispitivanja svedoka Mitrovića, na čije svedočenje su uložili prigovore svi branioci optuženih, a zbog "selektivnog sećanja na nesrećni događaj", kao i zbog "neslaganja njegovog svedočenja sa izjavom datom pre tri godine pred tužiocem", on je napomenuo da se u pogonu u kome je izbio požar nije aktivirao protivpožarni sistem.

suđenje, fabrika Milan Blagojević
foto: D. Č.

Međutim, to su negirali advokati, punomoćnici optuženih, naglasivši da se u nalazu veštaka napominje da se "sistem aktivirao, te da je ceo pogon bio mokar od vode". On je, takođe, tvrdio da se u magacinskom prostoru nalazilo mnogo više od dozvoljene količine baruta, iako to, kako su branioci naglasili nije merodavno, odnosno "nije moglo uticati na ishod nesreće", što takođe stoji u nalazu veštaka. Svedok Mitrović je na pitanje advokata odbrane u više navrata rekao da nije imao prilike da izmeri količinu barutnih čestica, već da je procenu dao na osnovu buradi koje je video.

fabrika Milan Blagojević, Radoš Milovanović, Lučani, Milovan Milivojević, poginuo, sin, radnici, vređanje, Milomir Milivojević, suđenje
foto: Privatna Arhiva

Ovo ispitivanje trajalo je punih pet sati, i ono danas nije završeno, pa je novo ročište, odnosno nastavak saslušanja svedoka, zakazano za 1. jul tekuće godine. Radnici vojne fabrike u Lučanima i danas su direktora Milovanovića na suđenje su ispratili pružajući mu podršku iz fabričkog kruga.

- Ovo je veoma opasna i štetna proizvodnja i zato je naš prioritet bezbednost zdravlja na radu i zaštita od požara. Permanentno radimo na njihovom poboljšanju i unapređenju i ulažemo značajna sredstva u tom cilju. Bez obzira na situaciju sa koronom, preduzeće planira da u ovoj godini uloži oko 252 miliona dinara za povećanje bezbednosti i poboljšanje zdravlja radnika - rekla je Milka Jovanović Božić, referent za odnose sa javnošću u fabrici "Milan Blagojević".

(Kurir.rs/D. Čeković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track