POPEO SE DA SE SLIKA, SPRŽILO GA 25.000 VOLTI: Bojan nije bio svestan opasnosti, mislio je da tu nema struje
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

SELFI SMRTI

POPEO SE DA SE SLIKA, SPRŽILO GA 25.000 VOLTI: Bojan nije bio svestan opasnosti, mislio je da tu nema struje

Crna Hronika -

Bojan Aleksić (20) iz Klenka kod Šapca nastradao juče ujutru na Železničkoj stanici u Rumi

Bojan Aleksić (20), student iz mesta Klenak kod Šapca, nastradao je juče oko 3.30 sati na Železničkoj stanici u Rumi kad ga je udarila struja od 25.000 volti. Kako saznajemo, nesrećni mladić, koji se popeo na teretni vagon kako bi se slikao, ostao je mrtav na licu mesta.

Bojan je u petak ujutru s drugom I. J. (20) iz Šapca došao na stanicu u Rumu kako bi sačekali voz za Šabac da se vrate kući.

Druga nesreća

- Voz koji su čekali po redu vožnje iz Rume kreće u 3.45 sati. Reč je o kompoziciji koja od Rume ide preko Šapca, za Loznicu i Zvornik. Na šestom koloseku stoji više teretnih vagona koji služe za prevoz žitarica. On se u jednom trenutku popeo na vagon iznad koga su na metar žice pod velikim strujnim naponom - objašnjava izvor Kurira upoznat sa slučajem.

Strašno Mesto na vagonu gde je Bojan pao posle strujnog udara
Strašno Mesto na vagonu gde je Bojan pao posle strujnog udarafoto: Zorana Jevtić

Bojan se popeo kako bi se slikao.

- Napravio je selfi i kad je pokušao da siđe s vagona, udarila ga je struja od oko 25.000 volti i oborila na spojnicu vagona. Prišao mu je drug, polivao ga vodom i dozivao, ali uzalud. Telo je bilo potpuno sagorelo i nesrećnom mladiću nije bilo pomoći. Ubrzo su stigli Hitna pomoć i policija, a obavešten je i tužilac, koji je pokrenuo istragu kako bi se utvrdili svi detalji tragedije - objasnio je sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, ova tragedija se dogodila jer mladić nije bio svestan opasnosti.

Studirao u Beogradu

- Mislio je da tu nema struje, a zapravo struja koja je na samo metar iznad tih vagona ubija u trenutku i da ne dotakneš žice. Kroz kontaktnu mrežu je napon od više hiljada volti. Nažalost, ovo nije jedina tragedija koja se desila na ovoj stanici. Pre nekoliko godina na sličan način je nastradao jedan dečak - kazao je sagovornik Kurira.

Aleksić je iza sebe ostavio neutešne roditelje, mlađeg brata i rođake. Njegov otac, slomljen od bola, nije mogao da nam kaže otkud Bojan u Rumi.

- Sve sam izgubio. Nemam šta da kažem - rekao je otac, vidno potresen tragedijom koja ga je zadesila.

vagoni, voz, pruga
foto: Zorana Jevtić

Komšije u Klenku kažu da su Bojana viđali ne tako često, ali ga se sećaju po dobrom.

- Nikakve probleme nije pravio, školovao se. Ima mlađeg brata. Ne znam zašto je bio u Rumi, koliko znam, studirao je u Beogradu, ne znam na kom fakultetu. Tuga - rekao je jedan od komšija.

OPASAN STRUJNI LUK IZNAD VAGONA

Godišnje strada četvoro, najčešće mladih

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju kompanija „Srbija Kargo“ a. d. i „Infrastruktura železnice Srbije“, kroz kontaktnu mrežu prolazi struja napona od 25.000 volti, a da bi se nesreća dogodila, nije neophodno da se dodirne žica kontaktne mreže, već je dovoljno samo da se uđe u strujni luk, koji može biti udaljen i po nekoliko metara od kontaktne mreže.

- Žalimo zbog tragedije, izražavamo saučešće porodici nastradalog mladića i još jednom apelujemo na sve, a posebno na mlađu populaciju, da se ne penju na vagone u stanicama i na prugama, jer na taj način direktno ugrožavaju svoj život. Zbog penjanja na vagone od posledica strujnog udara iz kontaktne mreže godišnje na srpskim prugama nastradaju tri do četiri osobe, a najčešće je reč o mladima - navodi se u saopštenju.

CRNA SERIJA STRADALI NA VAGONIMA

  • 24. maj 2020 - L. A. (12) poginuo je od strujnog udara iz kontaktne mreže na železničkoj stanici Pančevo Varoš. Nesrećni dečak se popeo na vagon da bi ga drug koji je bio s njim fotografisao
  • 29. jun 2019 - student Ognjen Ćuk (21) iz Subotice poginuo je od strujnog udara kad se popeo na vagon na železničkoj stanici.Mladić je nastradao pred očima svojih drugova u povratku iz noćnog provoda. Inače, mladić i njegovo društvo bili su tokom cele večeri u lokalu pored železničke stanice
  • 3. septembra 2018 - devojčica (14) iz Lučana uspela je da izbegne smrt iako ju je udarilo 25.000 volti
  • 6. novembar 2016 - L. J. (16) iz Jagodine preminuo je nakon što se popeo na vagon i uhvatio se za žicu
  • 28. april 2016 - tinejdžera I. P. (17) udarilo je 25.000 volti jer se popeo na vagon kako bi se fotografisao
  • 12. februar 2016 - migrant se popeo na vagon na železničkoj stanici u Subotici, gde ga je potom spržila struja
štampano izdanje 8.5.2021.
foto: Kurir

DANAS JE MARKOVDAN: Kurir svim čitaocima poklanja IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog apostola i jevanđelistu Marka- Markovdan. Mnoge porodice Markovdan slave kao krsnu slavu. Tim povodom Kurir sve čitaoce daruje ikonom Svetog Marka sa zlatotiskom i molitvom.

Za današnji praznik vezuju se mnoga verovanja i običaji. Markovdan se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. U pojedinim delovima Srbije smatralo se da kukuruz treba početi sa okopavanjem odmah iza Markovdana, kada je najbolje i kupus rasađivati – da bi dobro rodio.

Onaj ko je spavalica trebalo bi da izbegava dremku na ovaj dan, jer narod veruje da nikako ne valja dremati na Markovdan kako čovek ne bi bio bunovan i pospan preko cele godine. Srbi veruju i da na današnji dan valja odremati samo ako je neko dremao i na Đurđevdan. Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji, što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv, taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Srpski seljak na današnji dan nije izlazio na njivu jer je strahovao da će ga apostol Marko oštro kazniti gradom, olujom i gromovima koji će mu uništiti letinu.

Ikona, Sveti Marko
foto: Kurir

Kurir.rs/ Jelena Rafailović Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track