SUROVI KLANOVI: Kako su Belivuk i Miljković iskopirali mafijaški model Šiptara i Kuma!
Foto: detective-info.com.ua, Zorana Jevtić, MUP Srbije

METOD PO KOM JE FUNKCIONISALA KRIMINALNA GRUPA

SUROVI KLANOVI: Kako su Belivuk i Miljković iskopirali mafijaški model Šiptara i Kuma!

Crna Hronika -

Kriminalna grupa funkcionisala je na gotovo identičan način kao nekadašnji "zemunski klan" koji je organizovao i izvršio likvidaciju premijera Đinđića, nameravali atentat na državni vrh

Veljko Belivuk i Marko Miljković organizovali su novu kriminalnu grupu koja je poslednjih nekoliko godina bila strah i trepet u podzemlju u po ugledu na zloglasne "zemunce" koji su razbijeni tokom policijske akcije "Sablja" 2003, posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Belivuk i Miljković, kako se sumnja, zajedno sa Radojem Zvicerom vođom crnogorskog "kavačkog klana" usavršili su delovanje nekada najmoćnije kriminalne grupe čije su vođe vile Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, ali da su imali isti cilj.

Trgovina drogom

- I „zemuncima“ i novoj kriminalnoj grupi prevashodna delatnost bila je trgovina drogom, ali su se osim toga bavili i ostalim oblicima kriminala, kidnapovanjima, reketiranjem i ucenom, ali i surovim ubistvima protivnika, ali i svojih ljudi. „Zemunci“ su uhapšeni posle ubistva Ðinđića, a Belivuk i njegova grupa pali su uoči poslednjih priprema za likvidaciju koju su pripremali. Spekuliše se da je meta trebalo da im bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a arsenal modernog naoružanja koje je kod njih otkriveno prevazilazi čak i ono koje su za obračun s državom koristile vođe zemunskog klana i njegovi pripadnici - objašnjava sagovornik Kurira.

Zemunski Klan
foto: Privatna Arhiva

On navodi da obračun s državnim rukovodstvom nije jedina sličnost između ove dve najjače kriminalne grupe.

- Nije se mnogo toga promenilo, i jedni i drugi imali su podršku, saradnike i doušnike u policiji, tajnim službama i pravosuđu, i to im je dodatno davalo moć. Osim toga, hijerarhija grupe je bila ustrojena po istom principu, vođe klana donosile su odluke, bile gospodari života i smrti protivnika, a pripadnici su samo strogo izvršavali zadatke - podseća naš sagovornik i dodaje da se ni po brutalnosti prema žrtvama ova dva klana nisu mnogo razlikovala.

Šok otkriće

Planirali novi Limes

Pripadnici zemunskog klana planirali su svojevremeno da ubiju Zorana Ðinđića tako što su angažovali pripadnika klana koji je kasnije postao svedok-saradnik Dejana Milenkovića Bagzija, da preseče kolonu automobila u kojoj je bio premijer kamionom kod hale Limes, a danas Arene.

- Najnovija otkrića u istrazi o kriminalnoj grupi koju je predvodio Veljko Belivuk ukazuju da je ta grupa planirala da kolonu predsednika Srbije Aleksandra Vučića preseče na kružnom toku Topčiderska zvezda u Beogradu, a da u likvidaciji bude korišćen i kamion, i to tako što bi se ispod cirade sakrio mitraljez „brauning“ iz kog bi pucali - objašnjava naš sagovornik i podseća da je puška pronađena u štek kući u Ritopeku.

Kanibalizam

- Poslednje otkriće do kog su došli istražitelji - a to je da je klan Belivuka i Marka Miljkovića u kući u Ritopeku navodno mučio, ubijao, a potom mleo žrtve i od njih pravio ćevape - najjači je dokaz da su u mnogo čemu prekopirali „zemunce“. Prvi put za surove likvidacije sa elementima kanibalizma javnost je čula kada su pripadnici zemunskog klana otkrili da su ubili, isekli, samleli, a potom napravili gulaš od Milana Jurišića, pripadnika klana. Takođe su i oteli, zverski mučili i ubili bivšeg člana klana, zaštićenog svedoka Vuka Vukojevića. Telo izrešetanog Vukojevića oblepili su trakom i zapalili. Vukojević nije bio jedini, oni su mnoge mučili ubacivanjem dugih cevi u delove tela. Telo Vukojevića, kome su skinuli garderobu, oblepili su trakom i zapalili - kaže sagovornik Kurira.

Specijalni sud u Beogradu, kako podseća, osudio je „zemunce“ na dugogodišnje robije, a istu sudbinu uz doživotne kazne mogli bi da imaju i pripadnici novog klana.

- Interesantno je da su i jednima i drugima došli glave svedoci-saradnici - zaključuje sagovornik Kurira.

Prva otmica

Mladić se ubio posle torture

Kakve je brutalnosti sprovodio zemunski klan, pokazuje i slučaj Novaka Stevanića (22), koji je bio i prva žrtva otmice „zemunaca“, a koji se posle torture ubio. Ovog mladića su kidnapovali u centru grada, brutalno zlostavljali ne bi li im priznao gde njegovi roditelji drže sef. Pošto su našli traženi novac, mladića su pustili, ali se on zbog pretrpljenih trauma ubio.

štampano izdanje 20.5.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON U KURIRU – DODATAK ZDRAVLJE! TEMA BROJA: MELANOM – maligni tumor preti koži

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon dodatak Zdravlje! MELANOM – maligni tumor preti koži.

Najređi je oblik kancera, ali i najopasniji. Saznajte sve o prevenciji, dijagnostici i načinu lečenja. Sve o zubnim implantatima: starosna granica za ugradnju ne postoji. Gojaznost: hormoni i kilogrami uvek vode rat.

ISPOVEST: BORBA ZA GOLI ŽIVOT ILI SMRT, BIRAJ! Vladan Komadina se tri godine bori protiv najteže bolesti pluća i pobeđuje.

Otkrivamo 101 način da sa pijavicama oterate zlo: živa apoteka uklanja brojne tegobe i bolesti. Fiskultura: sve kardio vežbe su odlične. Ako ne preterujete, doprineće vašem celokupnom zdravlju.

zdravlje
foto: Promo

Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto Zorana Jevtić, MUP Srbije, detective-info.com.ua, Ana Paunković, Stefan Stojanović, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track