PRESUDA ZA POKUŠAJ UBISTVA I RANJAVANJE BEKA: 9 godina robije bivšem pripadniku zemunskog klana Aleksandru Zdravkoviću!
Foto: Dragan Kadić/Dragana Udovičić

VIŠI SUD U BEOGRADU

PRESUDA ZA POKUŠAJ UBISTVA I RANJAVANJE BEKA: 9 godina robije bivšem pripadniku zemunskog klana Aleksandru Zdravkoviću!

Crna Hronika -

Aleksandar Zdravković, koji je tokom akcije "Sablja" hapšen kao pripadnik "zemunskog klana" danas je u Višem sudu u Beogradu osuđen na devet godina zatvora zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014.

Sudija Marina Anđelković rekla je da je tokom postupka utvrđeno da je Zdravković sa još jednim nepoznatom osobom doveo u opasnost život Beka i njegovog vozača.

Podsetimo, ovo je druga po redu prvostepena presuda, pošto je prvu kojom je bio osuđen na godinu dana veću kaznu, odnosno na 10 godina zatvora ukinuo Apelacioni sud. Tokom prvog postupka, na optuženičkoj klupi sedela je i Maja Adrovac, zbog sumnje da je pomagala ubici, ali je ona pravosnažno oslobođena optužbi.

Aleksandar Zdravković, Milan Beko, suđenje
foto: Zorana Jevtić

Jedan od ključnih dokaza protiv Zdravkovića, bilo je i svedočenje biznismena koji je pred sudom izjavio da sa protekom vremena sa sve većom sigurnošću može da kaže da je optuženi osoba koja je kobnog dana, ispred njegove kuće na Senjaku ispalila hice.

Stojeći na metar od Zdravkovića u sudnici Palate pravde u aprilu ove godine, Milan Beko je izjavio da se sa napadačem koji nije imao masku na licu, već samo kapuljaču, "pogledao oči u oči".

- Moram priznati da od toga dana do danas, prošlo je šest godina, ne prođe ni jedan dan da mi se taj događaj ne vrati. Punih šest godina nisam u miru sa onim što se dogodilo. Te slike, koliko god da pokušavam da to odbijem od sebe, stalno su mi u glavi. Znate, da sam bio pola sata udaljeniji od bolnice, ne bih preživeo. Saslušavan sam do sada tri puta, ostajem pri tvrdnji da bi okrivljeni mogao da bude osoba koja je pucala na mene, s tim što sam ovog puta još čvršćeg uverenja u to - rekao je pred sudom Milan Beko.

Aleksandar Zdravkovic
foto: Mondo/Stefan Stojanović

On je podsetio da je teško ranjen u slepoj ulici u kojoj živi na Senjaku, i da su osim njega tu uglavnom rezidencije. Objasnio je da je nepoznatu osobu u ulici njegov vozac primetio na 20-ak metara, dok su se približavali, a da ga je on dobro video jer mu je iz neposredne blizine ispalio dva hica u stomak, jedan u leđa, a potom nanišanio da ga "overi".

- Moja sećanja na taj da postaju sve jasnija. Sa osobomo koja je pucala gledao sam se "oči u oči", trauma je bila tolika da su mi neke stvari bile mutne, ali su one postale jasnije s protokom vremena. Moje osećanje, kada vidim osobu je duboka nelagoda jer me podseća na tu osobu. Ako doprinosi ovom postupku, moram da kažem, kada o tome govorim u krugu mojih prijatelja i familije još sam konkretniji - rekao je biznismen objašnjavajuci da tokom prethodnih godina njegovo sećanje nije bledelo, već se gradilo.

I na presudu koju je danas izrekao Viši sud u Beogradu, Zdravković i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Zorana Jevtić, Dragana Udovičić, Stefan Stojanović Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track