Najnovije vesti

VOĐA KAVČANA IZ SLOVENIJE POBEGAO KOD ZVICERA: Vujotić milione od prodaje kokaina godinama ubacivao u legalne tokove u Srbiji
Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/Zuma Press

novi detalji

VOĐA KAVČANA IZ SLOVENIJE POBEGAO KOD ZVICERA: Vujotić milione od prodaje kokaina godinama ubacivao u legalne tokove u Srbiji

Crna Hronika

Podgoričanin Milan Vujotić (38) koji je prema podacima bezbednosnih službi jedan od najbližih saradnika Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, prema nezvaničnim saznanjima krije se sa tim Kotoraninom na području Južne Amerike.

U najnovijoj istrazi, pokrenutoj u Sloveniji, označen je kao organizator "ispostave" kavačkog klana za rasturanje kokaina na području zapadne Evrope, ali i pranje para.

Za njim odranije postoji poternica, a dovođen je u vezu sa ubistvom Aleksandra Saleta Stankovića u Beogradu, oktobra 2016. godine, ali i sa nizom drugih zločina i pokušaja likvidacija. Poslednja sumnja u nizu je da je pokušao sa Zvicerom da organizuje smaknuće Podgoričanina Milića Minje Šakovića.

Ubistvo je sprečeno u martu kad su inspektori crnogorske policije, zahvaljujući operativnim saznanjima više evropskih država, uspeli da identifikuju osumnjičene pripadnike kriminalne organizacije i uhapse ih pre nego što su pokušali da nameru sprovedu u delo. Iza rešetaka su se našli državljani Srbije Jovan Trkulja (35) iz Obrenovca i Nikola Mirić (35) iz Beograda odnosno Podgoričani Aleksandar Veljović (30), Jovan Miranović (41) i Saša Stanišić.

Ko je Milan Vujotić? To je čovek koji je prema planovima kriminalnih grupa trebalo da bude prva žrtva sukoba kavčana i škaljaraca. Ispod njegovog blindiranog auta postavljena je bomba februara 2015. godine, koja je aktivirana daljinski, dok je bio u obližnjem lokalu sa porodicom.

Vujotić je preživeo, a samo nekoliko sati kasnije u Beogradu je ubijen Cetinjanin Goran Radoman (37) koji je navodno bio visokorangirani pripadnik škaljarskog klana.

Vujotić je u međuvremenu preuzeo na sebe najveći deo poslova oko organizovanja krijumčarenja droge. Slovenački istražitelji navode da je preko svog čoveka Filipa Vrzića 2018. godine okupio šezdesetak ljudi sa kojima je prošvercovao najmanje 790 kilograma kokaina, više od dve tone marihuane, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, oružje, ali i da je nelegalno iz Španije u Beograd prebacio 5,6 miliona evra u kešu koje su potom "oprali".

Slovenačka "ispostava" imala je zadatak da transportuje drogu do Španije, a potom dalje u EU. U dokumentima tamošnjih istražitelja navodi se i da su članovi grupe komunicirali preko aplikacije "Skaj" i da je Vujotićev nadimak bio "Lavitese".

On se navodno u ovoj državi izvesno vreme krio sa Igorom Božovićem koji je nedavno uhapšen u Portugaliji i izručen Crnoj Gori.

Avgusta 2019. policija je zaplenila oko 800 kilograma kokaina čiju nabavku i transport su finansirale vođe ove kriminalne ekipe. Droga je pronađena na jedrilici u međunarodnim vodama u blizini Azorskih ostrva.

Hrkalović među osumnjičenima

Prema tužilačkim spisima osumnjičeni pripadnici kavačkog klana u Sloveniji su Klemen Kadivec, Luka Arapović, Drejc Kovač, Blažo Kadivec, Danijel Mišljenović, Uroš Inglić, Igor Popović, Stojan Babić, Srđan Petrović, Elvis Kolenović, Nenad Tabaković, Dalibor Kožal, Danko Vukojević, Željko Hrkalović, Alen Bajc i Miloš Joksimović.

Oni se terete da su sa Filipom Vrzićem, Darkom Nevzatovićem, Markom Škrebecom, Slađanom Petrovićem, Milošem Miljkovićem, Mariom Budimirom, Slavkom Tešićem, Radenkom Vučenovićem, Markom Plavšićem, Radoslavom Tepavcem, Markom Stefanovićem, Stefanom Stojanovićem, Vasilijem Aleksićem, Kostom Tabakovićem, Josipom Skokom, Nikom Škrebecom, Hrvojem Krstanovićem, Davidom Filipom Brzovićem i još nekim nepoznatim osobama švercovali drogu, oružje i prenosili "prljav" novac iz Španije u Srbiju.

(Kurir.rs/Novosti/Foto:Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja