POLICIJA DOBILA INFORMACIJE OD DOUŠNIKA IZ KAVAČKOG KLANA: Okrenuo leđa saradnicama, a onda predao snimke iz KRIPTOVANOG TELEFONA
Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/Zuma Press

novi detalji

POLICIJA DOBILA INFORMACIJE OD DOUŠNIKA IZ KAVAČKOG KLANA: Okrenuo leđa saradnicama, a onda predao snimke iz KRIPTOVANOG TELEFONA

Crna Hronika -

Slovenačka policija se zvanično oglasila o akciji u kojoj je procesuirano više desetina pripadnika ogranka kavačkog klana u toj zemlji.

Na konferenciji za novinare saopšteno je da je slovenački ogranak kavačkog klana zaradio najmanje dva miliona evra od prodaje droge i oružja.

U kućnim pretresima 14. i 15. maja zaplenjeno je oko 200.000 evra koji navodno potiču od trgovine drogom i oružjem i nekoliko kilograma droge. Navodi se da su pripadnici klana za tri godine prodali najmanje 790 kilograma kokaina, nekoliko desetina kilograma kanabisa, heroina i hašiša, 30 litara baze amfetamina i 5,6 miliona evra koji potiču iz ilegalnog poslovanja.

Jedan od bivših pripadnika klana prethodno je prema nezvaničnim informacijama Večera policiji predao detaljne beleške i snimke iz svog šifrovanog Skaj telefona i tako razotkrio rad svojih saradnika u periodu od tri godine iliti od osnivanje ovog ogranka.

Prema nezvaničnim informacijama, to je učinio nakon što je okrenuo leđa toj kriminalnoj organizaciji jer su se "poslovi raspali". Grupu je prvi put prijavio prošlog maja, a nekoliko dana kasnije postao je "tajni policajac" pružajući policiji velikodušno informacije i način na koji je godinama dana delovao taj klan.

- Zbog sumnje na trgovinu drogom i oružjem slovenačka policija je u saradnji sa stranim organima bezbednosti, posebno policijom Holandije, Španije, Italije, Hrvatske, Slovačke, Austrije, Nemačke i Srbije i uz pomoć Europola sprovela 23 pretresa kuća u Sloveniji i istragu nad 19 slovenačkih državljana. Istrage su vršene na području policijske uprave Ljubljane, Kranja, Kopra i Maribora, optuženo je 48 osoba, među kojima je 25 slovenačkih državljana, dovedeno osam osoba pred istražnog sudiju ljubljanskog okružnog suda, a šestorici je određen pritvor. Policija je utvrdila da je zločinačka grupa u Sloveniji bila vrlo dobro hijerarhijski organizovana. Prodavala je velike količine droge: kokain, heroin, kanabis, hašiš itd. Uloge u grupi bile su vrlo pažljivo određene, a radi vršenja krivičnih dela osnovana su dva četa koje bile maska za izvođenje ilegalnih aktivnosti - rekao je istražitelj Grah Lazar.

Koga traže

Vođa slovenačkog ogranka klana Kavač bio je kako se sumnja Klemen Kadivec, koji je u pritvoru od novembra 2019. godine, zbog otmice i ubistva.

Zajedno sa njim grupu je vodio Filip Vrzić koga su angažovali crnogorski šefovi. Kad je Kadivec uhapšen, Marko Skerbec ga je zamenio na čelnom mestu. Darko Nevzatović je takođe imao veoma važnu ulogu u udruženju. Policija traži Drejca Kovača, koji je imao skladište u Naklu, gde je grupa držala drogu i oružje, a još petorica su u bekstvu.

Slovenačka policija odgovorna je i za pad nekih kurira, pripadnika slovenačkog ogranka kavačkog klana, koji su uhapšeni u inostranstvu sa drogom, naime u Nemačkoj, Španiji, Italiji i Hrvatskoj.

Visoko u grupi, ali policija ga još nije uhapsila, bio je Luka Arapović, zadužen za prodaju droge Italiji. Policija još traga za Mladenom Samardžijom koji nije bio visoko u hijerarhiji klana.

- Slovenačka policija je u saradnji sa stranom policijom demontirala dobro organizovanu kriminalnu grupu koja je krijumčarila drogu i oružje u EU i na Balkanu. Otkrivanje i istraga ovih zločina i međunarodnih kriminalnih grupa povezana sa tim delima prioritet su slovenačke policije. Cilj ovih udruženja je bio da zarade mnogo novca od ilegalnog poslovanja, a zatim da novac od ilegalnog poslovanja ulože u legalno poslovanje. Koristili su Skaj aplikaciju za sigurnu komunikaciju između članova udruženja - dodao je Matjaž Jerkič iz policije.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track