DVOJE NEDUŽNIH POVEO SA SOBOM U SMRT ZBOG KRAĐE 97.165 DINARA: Poznato zašto je vozač iz Jagodine besomučno BEŽAO OD POLICIJE
Foto: Printscreen/Instagram/nisnoci.com

neverica

DVOJE NEDUŽNIH POVEO SA SOBOM U SMRT ZBOG KRAĐE 97.165 DINARA: Poznato zašto je vozač iz Jagodine besomučno BEŽAO OD POLICIJE

Crna Hronika -

J. G. (28) iz Jagodine, koji je 1. maja izazvao stravičan udes kod Jugbogdanovca, kad su osim njega poginule još dve nedužne žrtve, bežao je toga dana kao sumanut od policije jer bi u slučaju legitimisanja bilo otkriveno da mora da bude priveden po poternici na suđenje u Aleksincu zbog krađe vredne oko 100.000 dinara.

Paradoks jezive tragedije je upravo u tome što bi zbog krađe mogla da mu bude izrečena kazna od najviše 15 meseci zatvora, a možda i manje, budući da ranije nije bio osuđivan.

J. G, podsetimo, toga dana je odbio da se zaustavi prilikom redovne kontrole saobraćaja u niškom maselju Bubanj, nakon čega se "ševroletom" dao u vratolomni beg niškim ulicama u pravcu Merošine i Prokuplja dok ga je pratila kolona od deset policijskih vozila i motorcikala.

Ispred Jugbogdanovca izgubio je kontrolu nad upravljačem, prešao na suprotnu stranu kolovoza i zakucao se u "audi" u kojem su se nalazili B. K. (61) i njegova supruga L. K. (53) iz Niša koji su kasnije preminuli u bolnici zbog težine povreda. Devojka J. P. (19) koja je bila sa J. G. u kolima je preživela.

U Osnovnom sudu u Aleksincu je potvrđeno da se protiv J. G. vodio krivični postupak zbog sumnje da je počinio krivično delo teška krađa iz člana 204 stav 1 Krivičnog zakonika i da je za njim bila raspisana poternica.

- Protiv imenovanog je rešenjem sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Aleksincu od 17. decembra 2018. godine određen pritvor te je istog dana izdata naredba za raspisivanje centralne poternice. Usled nedostupnosti imenovanog krivični postupka nije okončan - navodi predsednik Osnovnog suda u Aleksincu Neboša Colić.

Pomenuta teška krađa za koju se sumnjičio desila se 20. februara 2017. godine u Sokobanji zbog čega je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu 10. avgusta 2020. godine protiv njega podiglo optužni predlog.

J. G. je bio osumnjičen da je ušao u svlačionicu hotela "Sokoterme" gde je iz jakne oštećenog I. S. uzeo ključ za startovanje vozila marke "mercedes A", a potom mu ukrao lične stvari iz automobila.

Ukrao dva kg sira, brijač, donji veš...

- Izašao je iz hotela i došao do parking prostora hotela "Sokoterme" gde se nalazilo parkirano putničko vozilo marke "mercedes A" vlasništvo oštećenog, koje je otključao uz pomoć ključa koji je prethodno pribavio, te je iz unutrašnjosti vozila oduzeo: navigaciju za putničko vozilo marke "mercedes", naočare "Ray Ban" sa futrolom, parfem marke "Armani Code", sir u količini od dva kilograma, brijač, četkicu za zube, filter goriva, ženske patike, cipele, gornji i donji deo trenerke, zimsku kapu, nekoliko komada veša i žensku košulju, ukupne vrednosti 97.165,00 dinara, te se sa oduzetim predmetima udaljio sa parking prostora hotela - navodi se u optužnom predlogu OJT u Aleksincu.

Aleksinačko tužilaštvo je podizanjem optužnog predloga zatražilo da sud dozvoli da se J. G. sudi u odsustvu nakon postavljanja branioca po službenoj dužnosti jer je više puta bezuspešno potraživan, a od 17. decembra 2018. godine mu je određen pritvor i raspisana poternica za njim.

Optužnim predlogom tužilaštvo u Aleksincu je zatražilo da J. G, koji nije bio osuđivan, bude oglašen krivim da je počnio tešku krađu i da bude osuđen na kaznu od jedne godine i tri meseca zatvora.

Preko foruma tražio pravni savet, raspitivao se o kazni

Nakon rasvetljavanja krivičnog dela sve ukradene stvari su bile pronađene kod J. G. i vraćene vlasniku, a zanimljivo je to da je okrivljeni pre četiri godine pokušao da dobije pravni savet preko bloga jednog poznatog beogradskog sudije. Njega je interesovalo da li će dobiti zatvorsku ili novčanu kaznu budući da su sve stvari vraćene neoštećene.

- Ukrao sam ključ od auta "mercedes" u "Sokoterme". Otišao sam do auta i iz njega sam uzeo dva para obuće, jednu kesu garderobe, parfem i higijenski pribor, auto nisam vozio niti pomerao, samo sam otuđio navedene stvari. Policija je došla ujutru i stvari su vraćene i napisali su mi da je to "teška krađa iz člana 204". Možete li mi reći da li ću ići u zatvor ili će biti novčana kazna ili već šta ako su sve stvari vraćene i ništa nije oštećeno - napisao je pitanje J. G. na blogu.

No, odgovor nije dobio, jer ga je pravni stručnjak čiji je to blog poučio da pogleda stranicu "pročitati pre postavljanja pitanja" gde se navodi da je blog namenjen "diskutovanju o načelnim krivičnopravnim pitanjima i problemima o pravosuđu" te da na pitanja koja se tiču pojedinačnih krivičnih postupaka ne odgovara.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track