TRI TAJKUNA PRALA MILIONE EVRA ZA VELJU! Belivuk uložio novac u legalne tokove, IZGRADILI ČITAVO NASELJE U BEOGRADU?
Foto: Zorana Jevtić

detalji iz istrage

TRI TAJKUNA PRALA MILIONE EVRA ZA VELJU! Belivuk uložio novac u legalne tokove, IZGRADILI ČITAVO NASELJE U BEOGRADU?

Crna Hronika -

Veljko Belivuk i njegova ekipa su ogroman novac dobijen iz Španije i Slovenije od trgovine kokainom već uložili u legalan biznis u Srbiji.

Podatke koje je imala srpska policija potvrdila je istraga u Sloveniji pokrenuta protiv šezdesetak osumnjičenih da su pripadnici kavačkog klana u toj zemlji.

U opsežnoj istrazi koja je u toku protiv Belivuka i njegove desne ruke Marka Miljkovića zbog niza ubistava, otmica, trgovine drogomo i drugih krivičnih dela otkriveni su novi tragovi.

- Srpski istražni organi imaju dobru saradnju sa slovenačkim kolegama kad je reč o gotovo svakodnevnoj razmeni informacija. Tako je do nas stigao iz Slovenije podatak da je bar nekoliko miliona evra prosleđenih Belivuku tokom protekle dve godine odmah prosleđeno trojici tajkuna koji se bave poljoprivredom i stočarstvom. Njihov zadatak je da uz masnu proviziju te pare operu na svojim poljoprivrednim imanjima u Vojvodini i Požarevcu. Reč je o velikim posedima koji se mere stotinama hektara. Kad se pogledaju papiri i registracije tih firmi nećete naći imena Belivuka niti bilo koga iz njegove ekipe - objašnjava dobro obavešteni izvor iz srpske policije.

Zastupnici su prema njegovim rečima uglavnom advokati koji nisu toliko poznati javnosti, ali se zna da su pravi vlasnici iz senke u stvari tajkuni.

- Oni dobijaju proviziju, a njihovi zastupnici zadatak da ulazak krvavog "kavačkog" novca od droge prikažu kao legalno ulaganje - objašnjava izvor iz policije.

Deo novca koji je ušao u Srbiju navodno je zadržao Belivuk pošto je prethodno poveći zalogaj prosledio odbeglom crnogorskom šefu kavačkog klana Radoju Zviceru.

Dokazi o zločinima u kući smrti

Finansijska istraga protiv Velje Nevolje i njegove ekipe vodi se paralelno sa pribavljanjem dokaza iz oblasti krvnih delikata.

Najmanje tri ubistva se njima stavljaju na dušu, a u policiji veruju da će novi dokazi dovesti i do odgovora na pitanje da li je nestanak još najmanje osmorice ljudi iz kriminalnih krugova suprotstavljenih kavčanima povezan sa kućom smrti u Ritopeku i još nekim objektima u vlasništvu Belivuka.

- Svako je dobio svoj dogovoreni deo para uključujući i kurire. Samo jedan od onih koji je prljave pare transportovao do Srbije zaradio je oko 30.000 evra, a u lancu je bilo desetak kurira - dodaje sagovornik.

Ovaj model pranja novca poznat je odranije.

- Da podsetim, samo, da su brojne istrage tokom poslednjih dvadesetak godina pokazale da je novac s narko-tržišta zarađen na relaciji Južna Amerika-Srbija ubačen u izgradnju čitavih naselja u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru. U taj posao su bile uključene i javne ličnosti poput poznatih sportista, ali i pojedinih vlasnika sportskih klubova i političara. Neke od tih istraga i dalje traju ili su sudski postupci u toku. A neki od onih koji su na optuženičkoj klupi u narko-biznis su ušli i razradili ga pre pojave škaljaraca i kavčana i njihovog krvavog raskola 2011. Isti model sada primenjuje kavački klan i njegov srpski ogranak - zaključuje izvor iz istrage.

(Kurir.rs/Srpski telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track