MAFIJA NA KOLENIMA: FBI dve godine prisluškivao Belivuka i Zvicera, imaju dokaze o svim zločinima klana
Foto: Profimedia, Privatna arhiva, Zorana Jevtić

Praćeni

MAFIJA NA KOLENIMA: FBI dve godine prisluškivao Belivuka i Zvicera, imaju dokaze o svim zločinima klana

Crna Hronika -

Američki Federalni istražni biro 2019. preko tajnog agenta kriminalcima podmetnuo aplikacije za šifrovanu komunikaciju

Američki Federalni istražni biro (FBI) je od oktobra 2019. preko aplikacija za šifrovanu komunikaciju, koju je preko svog prikrivenog agenta podmetnuo kriminalnim grupama, pratio komunikaciju Veljka Belivuka i njegovih saradnika, ali i odbeglog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera!

U velikoj akciji, u kojoj su učestvovale i srpska policija i BIA, presretnuto je preko 20 miliona poruka na više od 11.800 telefona. Kako je otkriveno, aplikacije su najviše koristili pripadnici podzemlja Nemačke, Španije i Srbije, ali su se na radaru FBI našli i kriminalci širom sveta.

Akcija "Muflon"

Hapšenja i u Srbiji

Srpska policija je juče u akciji "Muflon" uhapsila P. N. (32), S. R. (32), S. Đ. (25) i O. T. (38), dok se za dve osobe traga, a sumnja se da su uhapšeni pripadnici kriminalne grupe Darija Đorđevića. Njima se na teret stavlja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. - Policija je pretresom 16 lokacija na teritoriji Beograda našla narkotike i skupocena vozila, od kojih je jedno blindirano, kao i veću količinu novca - saopštio je MUP, dok je ministar policije Aleksandar Vulin istakao "da u ratu sa mafijom nema nedodirljivih". - Razbijanje organizovane kriminalne grupe Darija Đorđevića, zaplena velike količine heroina, ali i razbijanje krijumčarskog lanca narkotika je veliki uspeh. Hapšenje Đorđevića u Beču na osnovu informacija koje je MUP dostavio austrijskim kolegama govori da je saradnja policija jedini način za borbu sa zlom - izjavio je ministar.

Tajni agent

Plan su osmislili agenti FBI koji su pre dve godine kriminalcima širom planete podmetnuli dve kriptovane aplikacije, Anom i lažni Skaj. To su učinili preko tajnog agenta, koji se infiltrirao u podzemlje, a mafija je, verujući da je ove aplikacije nemoguće prisluškivati, neometano preko njih ugovarala trgovinu drogom, pranje para, likvidacije. - Od svih uhapšenih članova kriminalne grupe koju su formirali Veljko Belivuk i Marko Miljković oduzeti su kriptovani mobilni telefoni, a srpski istražitelji ne bi mogli da ih otvore i uđu u njihov sadržaj da nisu bili deo velikog istražnog tima, koji je zapravo već imao sve poruke koje su razmenili međusobno.

U njima su nađeni dokazi zločina, pre svega fotografije osakaćenih tela žrtava. Osim slika, istražitelji su uspeli da dobiju i dešifrovane poruke, za koje su osumnjičeni smatrali da nikada neće biti otkrivene - objašnjava naš izvor i dodaje: - Naši istražitelji su se u praćenje svih komunikacija uključili u julu prošle godine. Belivuk i njegovi ljudi su, kako je otkriveno, preko ovih aplikacija razmenjivali poruke i sa svojim šefovima iz kavačkog klana, Radojem Zvicerom i Slobodanom Kašćelanom. Izvor kaže da kriminalci nisu ni sanjali da se u velikoj bazi čuvaju sve njihove tajne poruke.

Aplikacija Anom

Isključivo slali poruke

Istražitelji su detaljno objasnili kako je aplikacija Anom funkcionisala. - Anom je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. S tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mejlove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su takođe imali ovu aplikaciju. Bilo je potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopšte mogao da dođe do telefona sa ovom aplikacijom - objasnili su stručnjaci.

Došli do Dekstera

Kako su saopštili policija i Tužilaštvo za organizovani kriminal, zahvaljujući ovoj akciji FBI, koja je nazvana "Trojanski štit", širom Evrope je uhapšeno više od 800 kriminalaca, među kojima je i 18 srpskih državljana, zaplenjeno je 48 miliona dolara u gotovini i kriptovalutama. - Istražitelji FBI su prvo u Austriji podvalili aplikaciju Anom i tako se ubrzo 10.000 kriminalaca iz preko 90 zemalja upecalo, najviše iz Nemačke, Španije i Srbije - navodi se u saopštenju. - Zahvaljujući ovoj velikoj akciji, među uhapšenima je i Dario Đorđević, zvani Dekster, saradnik Veljka Belivuka i kavačkog klana, koji je uhapšen sa 10 kilograma heroina u Beču - navodi sagovornik.

Kurir.rs - Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track