Najnovije vesti

TAJNI ŽIVOT MAFIJE: Velja se zvao Branko, Zvicer je Piter, Kašćelan bio Slobodan, a Vukotić Georgije! ČITAJTE U KURIRU
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva, Printscreen/Youtube, FOTOMONTAŽA

LAŽNI PASOŠI

TAJNI ŽIVOT MAFIJE: Velja se zvao Branko, Zvicer je Piter, Kašćelan bio Slobodan, a Vukotić Georgije! ČITAJTE U KURIRU

Crna Hronika

Kriminalci su poznati i po tome da svoj identitet stalno skrivaju lažnim pasošem! Branko Bošnjak, Piter Raduj Znice, Georgije Andonov, samo su neka od imena koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa kako bi se nesmetano kretali po svetu.

Među "klijentima" koji često koriste falsifikovana dokumenta nalaze se državljani Srbije i članovi kavačkog i škaljarskog klana.

Ne pitaju za cenu

Veljko Belivuk se svojevremeno "zvao" Branko Bošnjak, dok je Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, imao nekoliko identiteta, a poslednji za koji se zna bio je Piter Raduj Znice. U Turskoj je zbog falsifikovanja dokumenata bio i uhapšen Jovan Vukotić, šef škaljarskog klana, a tada se predstavio kao Georgije Androv.

- Nije novost da se mafijaši kriju iza lažnih isprava. Takođe, za te usluge spremni su da plate ogromne iznose. Biraju pretežno pasoše zemalja iz regiona, a jedan pasoš "hrvatskog državljanina" koštao ih je od 15.000 do 25.000 evra - kaže naš sagovornik i dodaje da su hrvatski pasoši najtraženiji.

"Vlasnici" hrvatskih pasoša bili su i pokojni Igor Dedović, vođa škaljarskog klana, koji je izrešetan u januaru 2020. u Atini. "Škaljarci" Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su izrešetani na Krfu, imali su slovenačke pasoše.

Mafijaši se bezbednije osećaju kada imaju drugi identitet, a trude se da promene i fizički izgled.

Zvicer često menja identitet
Zvicer često menja identitetfoto: detective-info.com.ua

- Zvicer je pre dve godine izbegao hapšenje u Prištini, gde se skrivao s jatacima, tada je otkriveno da je, koristeći lažne isprave, putovao u Istanbul, Beč i Cirih. Imao je pasoš na ime Josip Babić i bio je "državljanin" BiH - kaže izvor i nastavlja:

- Iako se stacionirao u Kijevu i predstavljao kao porodični čovek pod imenom Piter, njegovi atentatori su ga našli. Preživeo je atentat u maju 2020, a tada je otkriveno da navodno poseduje i moldavski pasoš.

Sve do detalja o lažnim imenima i pasošima ovdašnjih kriminalaca saznajte u sutrašnjem KURIRU.

štampano izdanje, 3.7.2021.
foto: Kurir

DNEVNE NOVINE KURIR SUTRA POKLANJAJU KUVAR! Jeste li za SLADOLED?

Dnevne novine Kurir sutra svim čitaocima poklanjaju KUVAR: Jeste li za SLADOLED? Ko može da odoli ovoj poslastici kad temperatura postane previsoka! Još ako je domaći u pitanju, radosti nema kraja.

Ovo baš prija - ledena kafa za potpuni užitak! Naučićemo vas kako da pravite razne vrste sladoleda kao što su: kasato, fantastični kremisimo, straćatela, gusti mledčni, sladoled o višanja, ledenko na štapiću, moćni voćni, kafisimo i mnoge druge. Plus savet: Uštedite svaki dinar! Namirnice koje nisu za kantu za smeće!

Kurvar, poklon
foto: Promo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja