ŠOKANTNO PRIZNANJE ATILE: Policiji sam prijavio da će ubiti Đinđića, ali nisu mi verovali TREBALO DA PUCAM NA DODIKA ZA 100.000 €
Foto: Youtube Printscreen

malo poznati detalji

ŠOKANTNO PRIZNANJE ATILE: Policiji sam prijavio da će ubiti Đinđića, ali nisu mi verovali TREBALO DA PUCAM NA DODIKA ZA 100.000 €

Crna Hronika -

Nekadašnji saradnik zemunskog klana Đorđe Vasiljević zvani Atila (39) otkrio je svojevremeno policiji da se sprema atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, ali mu istražni organi nisu poverovali.

- Milan Jurišić Jure i Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala su mi polovinom februara 2003. ponudili novac da učestvujem u ubistvu Đinđića, ali sam to odbio. Pao sam zbog nekih krivičnih dela i 4. marta sam beogradskoj policiji rekao da se sprema atentat na premijera Srbije. Nisu mi verovali. Samo osam dana kasnije to se i dogodilo - rekao je Vasiljević za Balkan info.

Atila, koji nezvanično važi za najinteligentijeg srpskog kriminalca jer ima stepen inteligencije čak 141, šokirao je javnost i 2008. godine kad je posle bekstva iz zatvora u Sremskoj Mitrovici i hapšenja na granici sa BiH izjavio da je zajedno sa Vladom Budalom trebalo da ubije tadašnjeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika za šta mu je navodno bilo obećano 100.000 evra.

- Ubistvo je naručio izvesni Jandrek, vođa mafijaškog klana iz Hrvatske, a detalji likvidacije ugovoreni su u Beogradu posle mog bekstva iz zatvora. Upravo ja sam trebalo da budem izvršilac atentata i da u premijera Dodika pucam iz snajpera. Logističku podršku trebalo je da mi pruže izvesni Cviko iz Banjaluke i Vlada Budala - ispričao je tada Vasiljević.

Atila je otkrio i da je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici pobegao zajedno s kumom Stevanom Latinkovićem i da su se neko vreme krili u Beogradu gde su se susreli s hrvatskim mafijašem Jandrekom.

- Tada mi je rekao da treba da odem u Banjaluku i ubijem premijera RS, a ako to ne bude izvodljivo, onda da likvidiram nekog njemu bliskom - rekao je Atila.

Izašao na vikend pa pljačkao

Vasiljević je u svet kriminala ušao još kao dečak, a robijao je u tri zatvora u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i zemljama Evrope. Zbog 17 pljački pošta i radnji u Beogradu osuđen je na devet godina zatvora, a čim je 2011. pušten na produženi vikend pokušao je da opljačka zlataru u centru Beograda. Bejzbol palicom je izudarao vlasnika, ali je sa plenom pao samo stotinak metara dalje.

- Odrastao sam u staroj beogradskoj porodici i imao sam divno detinjstvo do sedme godine. Tada mi je otac rekao da mi je majka umrla i umesto nje je doveo maćehu. Otac je bio alkoholičar. Imao je surove metode vaspitavanja. Tako sam u kriminal ušao sa 13 godina - pravdao se Atila svojevremeno pred sudom.

Od atentata nije bilo ništa jer je Vasiljević 20. marta uhapšen na graničnom prelazu u Zvorniku sa falsifikovanom ličnom kartom na ime Aleksandar Švedić.

Posle toga je zatražio politički azil u BIH uz tvrdnje da je žrtva političkog progona u Srbiji, a zatim je prilikom saslušanja otvorio dušu i priznao učešće u mnogim kriminalnim delima. Priznao je i vezu s mnogim kriminalnim grupama u Srbiji i regionu i rekao da je s njima učestvovao u kriminalu na području Hrvatske, Srbije, BiH, Mađarske, Slovenije...

Pripremu atentata potvrdile su i obaveštajne službe i bijeljinski okružni tužilac Novak Kovačević. Prema nezvaničnim saznanjima medija, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dvadesetak dana pre hapšenja Vasiljevića upozorila je MUP Republike Srpske da odbegli pripadnici zemunskog klana planiraju atentat na Dodika, ali je plan osujećen, kao i dve godine pre toga.

Treba nam školovana mladost da gura zemlju napred

Vasiljević je izašao iz zatvora 2015. godine. Živi u jednom malom mestu i najveći cilj mu je da izvede na pravi put svoje četvoro dece.

- Đorđe Vasiljević danas nema veze sa Đorđem Vasiljevićem od pre 15 i 20 godina - kaže Atila za Kurir.

Izdao je knjigu "Dosije Atila" koju je napisao dok se nalazio na izdržavanju kazne, a neumorno drži predavanja o tome koliko je teška resocijalizacija nakon izlaska iz zatvora.

- Kriminal ne može doneti ništa dobro. Treba nam školovana mladost da gura zemlju napred umesto da punimo zatvore. Ljudi kad izađu iz zatvora postaju marginalizovana grupa. Mnogo je teško da se resocijalizuju. Ja recimo tri godine nisam mogao da nađem posao, ali nisam imao nesreću da me porodica ostavi, već je ostala uz mene. To je retkost. Znam možda samo za još jedan takav slučaj. Ljude u zatvoru zaboravi čak i majka - kaže Vasiljević i upozorava da se čak devet od deset robijaša vrati u kriminal i zatvor.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track