EVO KO JE UHAPŠENI NAVIJAČ RADA: Osuđivani ubica pušten 13 meseci ranije s robije, a onda postao vojnik Veljka Belivuka
Foto: Marina Lopičić, Mondo/Stefan Stojanović, Ana Paunković

mafija

EVO KO JE UHAPŠENI NAVIJAČ RADA: Osuđivani ubica pušten 13 meseci ranije s robije, a onda postao vojnik Veljka Belivuka

Crna Hronika -

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala SBPOK, uhapsili su Bojana Hrvatina, bivšeg vođu navijača FK "Rad", za koga policija sumnja da je blisko sarađivao sa grupom Principi na čijem čelu su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković. Policija nije izdala zvanično saopštenje ovim povodom a kako Kurir nezvanično saznaje, Hrvatinu se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Hrvatin je inače izašao iz zatvora pre 13 meseci. On je iza rešetaka proveo skoro 14 godina zbog ubistva Bojana Majića 2005. godine. Hrvatin je zbog tog zločina pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je usvojena molba za uslovni otpust i pušten je na slobodu u maju 2020. godine, 13 meseci pre isteka kazne. Čini se da Hrvatin nije gubio vreme, već da se odmah povezao sa grupom okupljenom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Hrvatin, koji je bio jedan od vođa navijača Rada, postao je poznat široj javnosti posle krvavog događaja 6. avgusta 2005. godine na železničkoj stanici u Rakovici, kada je ubijen navijač FK "Voždovac" Bojan Majjić (29).

stadion Rada, radovci
foto: Kurir

Ubijeni Majić, inače član navijačke grupe Invalidi koja je bodrila FK "Voždovac", a sa kojima su Radovci bili u zavadi, krenuo je sa još jednim prijateljem vozom na utakmicu Zeta - Voždovac. Oni su se ukrcali na voz Beograd - Bar, ali na stanici u Rakovici u kompoziciju je upala grupa navijača Radove grupe Junajted fors, a među njima i Bojan Hrvatin, koji su tražili svoje "krvne neprijatelje" sa Voždovca.

U jednom kupeu su se srela Bojan Majić i još jedan njegov prijatelj i četvorica navijača Rada među kojima i Bojan Hrvatin. Prvo je počela svađa koja je ubrzo prerasla u tuču. Hrvatin je potegao nož i nekoliko puta, sa leđa, ubo Majića u vrat i rame. Teško ranjeni mladić preminuo je na putu do bolnice. Njegov drug je lakše povređen.

Policija je brzo identifikovala i uhapsila učesnike tuče, osim Hrvatina koji se krio nešto više od godinu dana. Na kraju su i njemu stavljene lisice na ruke u maju 2006. godine.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu 2011. godine Bojan Hrvatin osuđen je zbog teškog ubistva na 30 godina, dok su njegovi pajtosi, koji su odgovarali za učestvovanje u tuči Aleksanadar Kovačević na 3, a Goran Pantelić i Aleksandar Pavlović na po godinu dana zatvora. Odbrana se žalila na ovu presudu i on je završio pred Apelacionim sudom u Beogradu.

U martu 2012. Apelacioni sud donosi novu presudu, kojom je Hrvatinu kazna prepolovljena na 15 godina zatvora, dok su ostala trojica oslobođena jer je delo za koje su bili optuženi, učestvovanje u tuči", u međuvremenu zastarelo.

Zanimljivio je da je u obrazloženju ove odluke Apelacionog suda stajalo da: je Hrvatinu prepolovljena kazna, jer sud smatra da će i takva krivična sankcija "u dovoljnoj meri uticati na okrivljenog da ubuduće ne vrše ista ili slična krivična dela".

Hapšenje Hrvatina zbog veza sa klanom na čijem čelu su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji u pritvoru čekaju podizanje optužnice do 4. avgusta, potvrđene su glasine da je grupa Velje Nevolje, Principi, iako navijači Partizana, sarađuju sa navijačima Rada, makar kada su određeni poslovi u pitanju. Inače, i sam Belivuk, pre nego što je došao na južnu tribinu, bio je aktivan navijač Rada.

Aleksandar Stanković, Sale Mutavi, Veljko Belivuk
foto: Saša Pavlić Koki, Zorana Jevtić

Belivuk je bio desna ruka Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, vođe navijačke grupe "Janjičari", koja je praktično "preuzela vlast" na Partizanovom jugu. Posle ubistva Stankovića, 13. oktobra 2016. godine, Belivuk je postao vođa navijača koji dobijaju novo ime: "Principi".

I Stanković, a pogotovo Belivuk, su sarađivali sa Kavačkim klanom, zloglasnim narko-kartelom iz Kotora. Zapravo, Veljko Belivuk, Marko Miljković i njihovi Principi su postali eskadron smrti Kavačkog klana. Prema nekim informacijama, oni su umešani u smrt oko 20 ljudi, članova ili saradnika suparničkog Škaljarskog klana.

Upravo zbog svojih veza sa Kavčanima, otmicama i ubistvima, Belivuk, Miljković i još tridesetak njihovih saradnika pohapšeni su u nekoliko akcija policije u februaru ove godine.

Principi - najsuroviji klan na Balkanu

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostale osumnjičene za najmanje 5 teških ubistava, mada se sumnja da je broj žrtava mnogo veći. Oni su svoje protivnike namamljivali u kuću užasa u Ritopeku, gde su ih mučili na najsvirepiji način, a potom ubijali. Tela su komadali i bacali.

Na spisku njihovih žrtava, za sada se nalaze: Milan Ljepoja, nekadašnji član grupe Pink panter, Goran Veličković Goksi pripadnik suparničke grupe navijača Parizana, Zdravko Radojević, navijač Crvene zvezde, Aleksandar Gligorijević, navijač Partizana i u početku član Principa u čiju lojalnost su Belivuk i Miljjković posumnjali i Lazar VUkićević, navodno blizak nekim ljudima iz Škaljarskog klana. Optužnica treba da bude podignuta do 4. avgusta, kada ističe zakonski rok od 6 meseci od trenutka njihovog hapšenja.

Osim teških ubistava na teret im se stavljaju i otmice, posedovanje ilegalnog oružja i trgovina narkoticima.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal je potvrđeno da će uhapšeni Bojan Hrvatin biti saslušan po isteku policijskog pritvora od 48 časova. Nije poznato da li je još neko uhapšen u ovoj akciji policije osim Hrvatina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track