Najnovije vesti

TOCILO OSLOBOĐEN ZA IZNUDU I ZELENAŠTVO: Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu
Foto: MUP

robija zbog preprodaje heroina

TOCILO OSLOBOĐEN ZA IZNUDU I ZELENAŠTVO: Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu

Crna Hronika

Mladen Novaković zvani Tocilo (38), iz Amerića, koji je u maju prvostepenom presudom osuđen na 17 godina zatvora zbog optužbi da je predvodio kriminalnu grupu koja se bavila preprodajom heroina, u drugom postupku je pravosnažno oslobođen optužbi za pokušaj iznude i zelenaštvo 2007/2008. godine.

U presudi Apelacionog suda navodi se da je Novakoviću preinačena prvostepena presuda kojom je bio osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude i zelenaštva, jer nije dokazano da je izvršio ta krivična dela.

Novaković je u ovom slučaju bio optužen da je od avgusta 2007. godine do 7. oktobra 2008. godine u Mladenovcu pokušao pretnjom da prinudi oštećenog V. Ž. da mu na štetu svoje imovine preda 30.000 evra. Prema stavu Apelacionog suda, tužilaštvo nije dokazalo da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom delu iznude, već da se konkretno može raditi o prinudi za vraćanje duga. Međutim krivično delo prinude bi bilo već zastarelo, tako da Apelacioni sud nije mogao oglasiti krivim, ukazano je u presudi.

Kada je u pitanju zelenaštvo, Novaković je bio optužen da je u više navrata, počev od 2005. godine do kraja 2008. godine iskorišćavajući teško imovinsko stanje i prilike oštećenih njima pozajmljivao novac uz mesečnu kamatu od 10-16 odsto mesecno i na taj način pribavio 48.738 evra, a na ime razlike između legalne "bankarske kamate i nezakonite" ugovorene kamate.

U vezi sa kvalifikovanim oblikom krivičnog dela zelenaštva koje se Novakoviću optužnicom stavljalo na teret, Apelacioni sud je ukazao da je neophodno da bude ostvarena i jedna od kvalifikatornih okolnosti ili da je delo izvršeno od strane grupe ili da je delom pribavljena imovinska korist koja prelazi iznos od 1.500.000 dinara, što u ovom slučaju nije utvrđeno.

Apelacioni sud podseća da je doneo naredbu da se obavi dopunsko vestačenje ekonomske struke, kako bi se utvrdio iznos čiste protivpravne imovinske koristi koju je pribavio Novaković u svakom pojedinačnom slučaju, nakon što od ukupno isplaćenih iznosa od strasne oštećenih bude odbijen iznos inicijalno pozajmljenih sredstava.

"Sudski veštak je konstatovano da visina pribavljene protivpravno imovinske koristi ne prelazi iznos od 1.500.000 dinara, a što sve jasno ukazuje da samim tim nema ni dokaza da je okrivljeni izvršio kvalifikovani oblik krivivčnog dela zelenaštva. Apelacioni sud nalazi da nema dokaza da je okrivljeni izvršio krivicno delo zelenaštvo dok bi krivično gonjenje okrivljenog za blaži oblik ovog krivičnog dela bilo zastarelo, pa je stoga prvostepena presuda u odnosu na ovo krivicno delo preinacena i okrivljeni je, usled nedostatka dokaza, osloboden od optužbe", navodi se u presudi.

Novaković je u maju ove godine prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu osuđen 17 godina zatvora, a kao pripadnici njegove grupe osuđeni su i Saša Nikolić na 11, a Velibor Cvetkov na 10 godina zatvora.

Novaković je i 2018. godine bio osuđen zbog droge. Novaković, Nikolić i Cvetkov uhapšeni su krajem 2019. kada je pronađeno oko 77 kilograma heroina. Pronađeni heroin je bio sakriven u specijalno napravljenim burićima zakopanim i prekrivenim zemljom. Vrednost narkotika koja je tada pronađena, procenjena je na pet miliona evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track