Direktor trke plakao u policiji

Saslušani osumnjičeni za masakr na Tari

Direktor trke plakao u policiji

Crna Hronika -
Ismet Gaćo tokom ispitivanja bio vidno potresen i kroz suze ponavljao da mu je žao zbog troje poginulih, kaže izvor Kurira

BEOGRAD - Ko je kriv?Ismet Gaćo (58) iz Sarajeva, direktor brdske auto-trke Tara 2012, tokom koje su u nedelju poginuli Dragiša Jakovljević (47) iz Petrovca na Mlavi, kao i Nikola (30) i Jovana (27) Trišić iz Bajine Bašte, plakao je na saslušanju u policiji, saznaje Kurir!- Ismet je tokom ispitivanja bio vidno potresen, nije prestajao da plače i potpuno je svestan svoje odgovornosti. Kroz suze je ponavljao da mu je žao zbog tri izgubljena života i da će snositi svoj deo krivice - kaže izvor iz istrage.Da ironija bude veća, Gaćo se prihvatio ovog posla samo dan pre trke, pošto prvobitno rešenje za ovu funkciju nije prošlo. Naime, direktor trke trebalo je da bude Nenad Kravić, za koga je ustanovljeno da ne poseduje licencu FIA. Gaćo je trebalo da bude smo član sportske komisije, ali pristao je da zameni Kravića na poziciji direktora trke, što ga je na kraju i dovelo u pritvor, gde mu društvo prave Živadin Todorović (66) iz Zemuna, direktor za bezbednost trke, i Milo R. (57) iz Bijeljine, član sportske komisije. Svi oni osumnjičeni su za izazivanje opšte opasnosti, za šta je predviđena maksimalna kazna od 12 godina robije.Međutim, osim hapšenja odgovornih za veliku tragediju, srpsku javnost interesuje i kako je moglo doći do toliko propusta u organizaciji auto-trke. Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, objasnio je za Kurir da za ovakvu vrstu sportske manifestacije organizator mora da izradi elaborat kojim će precizno odrediti mere bezbednosti, a policija ima pravo da prekine manifestaciju ukoliko je bezbednost posetilaca ugrožena.- Najveću odgovornost za tragediju mogao bi da snosi organizator. Ukoliko je policija usvojila elaborat organizatora, znači da taj elaborat predviđa bezbednost svih posetilaca! U tom slučaju organizator je morao da obezbedi redare koji će pomeriti publiku, a ukoliko to nisu mogli da učine sami, trebalo je da traže asistenciju policije i prekinu trku - kazao je Okanović.Kako Kurir saznaje, elaborat o kom priča Damir Okanović postajao je i policija je dala saglasnost, a dalja istraga utvrdiće ko nije odradio svoj deo posla: da li organizator, koji nije u delo sproveo dobar elaborat i nije obezbedio dovoljan broj redara, ili policija, koja je dozvolila održavanje trke iako mere bezbednosti koje je predviđao elaborat nisu bile na odgovarajućem nivou!

Svi propusti na trci- publika, suncobrani i frižider s pićem stajali uz stazu- trka nije prekinuta iako su se ljudi vratili pored staze nakon što ih je policajac Cvijović pomerio- opasne deonice staze trebalo obezbediti ogradom ili zidom

I Alisa Marić pokrovitelj takmičenja?!U posebnom pravilniku auto-trke na brdskim stazama Tara 2012, organizatora ASK „Balkan Zemun“, istaknuto je da je, između ostalih, pokrovitelj takmičenja Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, a da su članovi počasnog odbora Alisa Marić, ministarka za sport i omladinu, Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, kao i Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja. U pres-službi predsednika Srbije rekli su da „predsednik Tomislav Nikolić nije pokrovitelj auto-trke na Tari“.

Dan žalosti u Bajinoj BaštiNikola i njegova sestra Jovana Trišić biće sahranjeni danas u Bajinoj Bašti. Zlatan Jovanović, gradonačelnik Bajine Bašte, proglasio je dan žalosti zbog tragične pogibije dvoje sugrađana.

http://www.youtube.com/watch?v=MVtmkXgkLIg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track