KRVAVE RUKE Saradnik klana priznao: Belivuk zaklao Ljepoju i Radojevića, a Miljković sekirom ubio Veličkovića
Foto: MUP RS, Privatna Arhiva

saslušanje

KRVAVE RUKE Saradnik klana priznao: Belivuk zaklao Ljepoju i Radojevića, a Miljković sekirom ubio Veličkovića

Crna Hronika -

Pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je uhapšen 18. jula, osumnjičeni Bojan Hrvatin, odlučio je da prizna svoju ulogu, ali i ulogu drugih osumnjičenih u krivičnim delima za koja se terete!

Prema nezvaničnim informacijama, za razliku od Belivuka i Miljkovića, koji ni u policiji, kao ni u tužilaštvu nisu želeli da odgovaraju na pitanja o ubistvima, otmicama i silovanju za koja se sumnjiče, Hrvatin je detaljno opisivao kako su mamili, a potom ubijali žrtve u kući strave u Ritopeku!

Veljko Belivuk, Marko Miljković
foto: MUP Srbije

Progovorio

- Hrvatin je odmah pošto su mu stavljene lisice odlučio da progovori, prizna svoju, ali i ulogu ostalih osumnjičenih u nadi da će uspeti da se izbori za status svedoka-saradnika u postupku. Njegov iskaz, bez obzira na to što prema onome što je rekao ne negira svoju ulogu u jezivim zločinima, biće detaljno proveren u odnosu na druge dokaze koje su istražitelji već prikupili, odnosno u odnosu na video i audio zapise, ali i DNK i druge materijalne tragove - otkriva izvor Kurira i objašnjava da se nijednom osumnjičenom "ne može verovati na reč, pa čak i kada optužuje sebe".

Delove iskaza Bojana Hrvatina, u kom on priznaje da je učestvovao u ubistvima Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, preneo je nedeljnik Nin. Prema njihovim navodima, on je izjavio da je Ljepoju i Radojevića lično ubio Belivuk, dok je Veličkoviću presudio Marko Miljković. U tom iskazu, u kom priznaje učešće u jezivim zločinima, potvrdio je i saznanja istražitelja da su svi mučeni u bunkeru u Ritopeku, ubijeni i samleveni, a ostaci bačeni u Dunav.

Hrvatin, koji je u maju prošle godine izašao sa odsluženja kazne koju je služio zbog ubistva navijača Bojana Majića, navodno je detaljno opisao kako su namamili ubijene i koja je bila njegova uloga u tome.

- Naveo je da nije prisustvovao maltretiranju Veličkovića, ali da mu je Miljković ispričao „da ga je on lično rešio jednim udarcem sekire“. Rekao je i da su posle ubistva preko Skaja pisali širem krugu Veličkovićevih prijatelja da bi zavarali trag i još nešto saznali. Prema njegovim rečima, dobio je 10.000 evra od Belivuka za učestvovanje u otmici - preneo je Nin delove priznanja navijača.

Fotografije

Slikali masakr i slali Koraću

Veljko Belivuk, Ubijanje, Hit Tvit
foto: Printscreen

Prema navodima iz iskaza koji je dao kao osumnjičeni Bojan Hrvatin, osakaćene i ubijene žrtve fotografisali su, a potom preko Skaja, slali Filipu Koraću, bliskom saradniku Luke Bojovića i škaljarskog klana, sa kojim su kao ispostava „kavčana“ bili u sukobu. I sam je, navodno, priznao, što se i vidi na jednoj od fotografija do koje je došlo tužilaštvo, da su na telu ubijenog krvlju napisali „Koraću, pič*o“.

- Opisao je i kako su Belivuk i Miljković, kada su otišli u Crnu Goru, stupili u kontakt sa osobom koja im je otkrila štek člana škaljarskog klana, preko kog su hteli da navuku Lazara Vukićevića i Aleksandra Šarca. Detaljno je opisao kako je Vukićević namamljen preko Skaja, u čemu je, kako je priznao, i sam učestvovao - detalji su iskaza, koji potvrđuje i razgovor emitovan u javnosti.

- Lazar je isto veče kada je i otet ubijen, a sutradan je rešeno njegovo telo - rekao je navodno on i opisao kako su samlevena tela bacali u Dunav.

Prodali „mercedes“

Zdravka Radojevića, kako je izjavio, naterali su da ostavi otiske na pištolju iz kog je bio plan da se puca na kuću osumnjičenog Miloša Budimira da bi imali prostora da posle otmice prikriju njegov nestanak pričom da se sam sakrio.

- Nakon toga, Zdravka smo spustili u bunker, i tu ostajemo Miloš Budimir, Veljko Belivuk i ja. Miljković je u jednom trenutku došao ponovo - priznao je i izjavio kako je lično Belivuk sekirom ubio Radojevića - navode oni, što, prema tvrdnjama sagovornika Kurira, potvrđuju i prikupljeni dokazi.

Istražitelji sumnjaju i da je motiv otmice i likvidacije Radojevića bilo koristoljublje, odnosno oduzimanje vozila sa njegovog placa, što je naveo u iskazu datom policiji i Hrvatin, tvrdeći da su posle ubistva Belivuk i Miljković prodali Radojevićev „mercedes“ na Kosovu i da su „od toga isplatili pripadnike grupe“.

Najbrutalniji, kako navodno ovaj osumnjičeni objašnjava u svojoj odbrani, Belivuk je bio prema Ljepoji.

- Ispričao je da je imao zadatak da izazove lančani sudar kada su Ljepoju vozili u Ritopek da bi presekli put eventualnoj pratnji. Rekao je da su prvo pregledali Ljepojin telefon sa Skaj aplikacijom i ispitivali ga o kontaktima. Naveo je da su u tajnu prostoriju on, Miljković i Miloš Budimir odveli Ljepoju, dok su ostali pripadnici grupe ostali u kući, a potom opisao kako je gledao kada je Belivuk ubio Ljepoju nožem - preneti su delovi njegovog priznanja posle hapšenja.

Danas optužnica

Većini članova klana preti doživotna robija!

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić najavio je da bi optužnica protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 osumnjičenih trebalo da bude podignuta danas. Oni se sumnjiče za pet ubistava, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, otmice i silovanje. Prema nezvaničnim informacijama, Bojan Hrvatin nije jedini koji je priznao svoju ulogu u brutalnim kasapljenjima i mučenjima, i spekuliše se da se čak četvoro osumnjičenih kandidovalo za svedoke-saradnike.

- Uslov da neko dobije ovaj povlašćeni status je da ispriča sve što zna o zločinima i da ništa ne prećuti. Naravno, da bi neko dobio taj status, ono što je ispričao mora da bude istina, odnosno da bude potkrepljeno drugim dokazima. U zamenu za to, osumnjičeni se ne oslobađa krivične odgovornosti, već zbog saradnje s tužilaštvom i sudom dobija blažu kaznu od one na koju bi bio osuđen - objašnjava sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će po podizanju optužnice osumnjičenima biti produžen pritvor, u kom je većina njih od 4. februara.

- Rok da ostanu iza rešetaka bez podignute optužnice je 4. avgust. Po zakonu, većini preti doživotna kazna zatvora - dodaje on i objašnjava da je siguran da je tužilaštvo prikupilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice, kako je to i najavio tužilac Nenadić.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto MUP, Aleksandar Jovanović, Kurir, Zorana Jevtić)

štampano izdanje 30.7.2021.
foto: Kurir

DANAS JE OGNJENA MARIJA: Kurir svim čitaocima poklanja IKONU SA ZLATOTISKOM i dodatak TV Ekran

dodatak
foto: Promo

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas slave praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznat kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena. Kurir tim povodom svim čitaocima poklanja IKONU SA ZLATOTISKOM.

Kao drugi poklon dobićete dodatak TV Ekran:

dodatak
foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track