PAKLENI SAVEZ PODZEMLJA: Kako su se Pink panteri pridružili škaljarcima u ratu protiv moćnog kavačkog klana
Foto: Nemanja Nikolić

bande balkana

PAKLENI SAVEZ PODZEMLJA: Kako su se Pink panteri pridružili škaljarcima u ratu protiv moćnog kavačkog klana

Crna Hronika -

U spektakularnoj akciji na Kanarskim ostrvima, španski specijalci su upali u luksuznu vilu i uhapsili 4 crnogorska državljanina. Zaplenjeno je oko 400 kilograma kokaina, kao i 500.000 evra za koje policija pretpostavlja da potiče od trgovine narkoticima. Zaplenjeno je i jedno vozilo koje je imalo ugrađen bunker za prevoz kokaina, kao i 12 kriptovanih telefona i razna elektronska oprema.

02:10

VELIKA AKCIJA ŠPANSKE POLICIJE: Na Kanarima pohapšeni škaljarci, kod njih nađeno 400 kg kokaina i pola miliona evra u kešu

Policija nije saopštila identitet uhapšenih, ali jeste da su pripadnici škaljarskog klana iz Kotora, a da su imali razrađenu šemu dopremanja kokaina iz Južne Amerike na Kanarska ostrva. Drogu su prodavali lokalnim dilerima iz luksuznih vila koje su iznajmili na ostrvu. Ono što je vrlo zanimljivo je i što su za jednog od uhapšenih, španska nacionalna policija saopštila da je visokopoziciniran član međunarodne bande kradljivaca nakita i skupocienih satova - ozloglašenih Pink Pantera.

Ovo nije prvi put da pripadnici zaraćenih kotorskih klanova i njuihovi srpski saveznici "padaju" u Španiji, ali upada u oči da je među Škaljarcima i Pink Panter, a ovo nije prvi put.

Očigledano su u rat moćnih narko-kartela ušli i članovi raznih drugih kriminalnih organizacija, pa među njima i članovi bande Pink Panter. Dokaza za to, nažalost, ima i previše.

Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i članovima njihove organizovane kriminalne grupe među pet teških ubistava, na teret se stavlja i otmica i surova likvidacija Milana Ljepoje iz Niša,

Milan Ljepoja, Pink Panter
foto: MUP

Ljepoja se zamerio Veljku Belivuku i kavačkom klanu iz nekoliko razloga. Najvažniji je bio što je upravo on učestvovao u sastavljanju ekipe pucača koja je pokušala da likvidira vođu Kavčana Radoja Zvicera u Kijevu, krajem maja prošle godine.

Među napadačima, koje je ukrajinska policija uhapsila pri pokušaju prelaska granice, našao se i Nišlija Petar Jovanović (47). Ispostavilo se da upravo tog čoveka tereti i srpska policija i to za surovu likvidaciju Zvicerovog kuma Marka Vukovića (41) i to pred Vukovićevom decom, na Bežanijskoj kosi u januaru 2020.

Belivuk i Miljković su sumnjali da će Ljepoja pokušati i njih da likvidira a takođe su hteli da preuzmu kontrolom nad ilegalnim poslovima u Nišu. Na prevaru su u decembru pošle godine domalili Ljepoju u "klanicu" u Ritopeku, gde je mučen, a potom i surovo likvidiran. Osumnjičeni su ceo proces snimali i fotogarfije su poslali nekome iz Crne Gore, najvervoatnije upravo Radoju Zviceru.

Ritopek, Automobil
foto: Printscreen

I dok se za mnoge sumja da su članovi ove bande, za Ljepoju se znalo da je istaknuti član Pink Pantera. On se "proslavio" spektakularnom pljačkom u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2007. kada su razbojnici oteli nakit i satove vredno oko 11 miliona evra.

Ljepoja je hapšen i zbog pljački u Lihtenštajnu, a na kraju je odslužio sve zatvorske kazne i izašao na slobodu 2018. godine, ali se, očigledno, nije smirio, već je nastavio da se bavi drugim poslovima.

Put još jednog Pink Pantera ukrstio se sa Veljkom Nevoljom i to se završiolo fatalno po njega. U pitanju je Aleksandar Šarac koji je svojevremeno uhapšen zbog pljačke draguljarnice u Italiji u Milanu.

Ipak, Šarac, inače navijač Partizana, ali neprijatelj Veljka Belivuka, nije dugo boravio u zatvoru. On se takođe približio Škaljarcima i time je sebi potpisao smrtnu presudu. Na njegovu kuću je nekkoliko puta bacana bomba, Belivuk i Miljković su pokušavali da ga namame u "klanicu" u Ritopeku da ga muče i ubiju, ali se Šarac, izhuzetno oprezan, nije prevario.

Ubistvo u naselju Belvil

Bojan Mirković (34) likvidiran je na sičan način kao i njegov prijatelj Aleksandar Šarac, 12. novembra 2020. u podzemnoj garaži, ali ne u nekom tržnom centru, već u naselju Belvil u Novom Beogradu.

Bojan Mirković
foto: Drustvene Mreže

Policija je uspela da uđe u trag osumnjičenima i uhapšeno je petoro ljudi. Kao direktni izvršilac označen je Lazar Tejić (24), a uhapšene su i 4 osobe koje se terete da su mu pomagale pre i posle ubistva. Za pokojnog Bojana Mirkovića se takođe moglo čuti da je bio član Pink Pantera i da je bio zadužen za logistiku, pre svega nabavljanje autombila.

Na kraju su mu postavili zasedu u podzemnoj garaži TS "Ušće" gde ga je navodno likvidirao Lazar Illić (23), koji je prišao žrtvi i pucao u njega ne obraćajući pažnju ni na kamere ni na prolaznike. Nedelju dana kasnije Aleksandar Šarac je preminuo u bolnici, a Ilić je kasnije uhapšen u Crnoj Gori gde je, navodno, u Budvi, trebalo da izvrši još jednu likvidaciju visokopozicioniranog Škaljarca.

Aleksandar Šarac, sahrana
foto: Ana Paunković

Veljko Belivuk i članovi njegove grupe, za sada, nisu optuženi za ubistvo Aleksandra Šarca.

Kako su se to članovi bande Pink Panter našli kao učesnici najkrvavijeg kriminalnog rata na Balkanu u 21 veku koji je u Crnoj Gori i Srbiji odneo, najmanje, 70 života?

"Pink Panterima je postalo sve teže da rade ono u čemu su najbolji, da pljačkaju i otimaju. Neki od njih su ušli u godine i okrenuli su se drugom poslu - trgovini narkoticima. Oni su već dobro znali kako se švercuje vruća roba, gde i kako naći štek stanove, imali su kontakte svuda po Zapadnoj Evropi i neki od njih, koji su ušli u starije godine, rešili su da to znanje iskoriste na drugi način. Takođe, kazne za uhvaćene članove bande su drakonske. Mnogi od Pink pantera uhlebljenje su našli u okviru škaljarskom klana, što ih je automatski dovelo u sukiob sa Kavčanima i oni su postali legitimna meta", navodi sagovrnik Kurira koj je želeo da ostane anoniman. Čini se, barem za sada, da su Pink Panteri izabrali pogrešnog saveznika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track