MISTERIOZNO UBISTVO UČITELJICE: Baka Irena na smrt prebijena pre 18 godina, zločinac i dalje na slobodi, DOGAĐALE SE ČUDNE STVARI
Foto: Privatna Arhiva

užas

MISTERIOZNO UBISTVO UČITELJICE: Baka Irena na smrt prebijena pre 18 godina, zločinac i dalje na slobodi, DOGAĐALE SE ČUDNE STVARI

Crna Hronika -

Irena Stanić (96) udarana je do smrti tupim predmetom 7. juna 2003. godine, a istražitelji ni dan-danas nisu otkrili ko je kriv za njenu smrt

Učiteljica u penziji Irena Stanić (96) iz Rume brutalno je ubijena u svom stanu pre 18 godina, a njen ubica, ili više njih, ni dan-danas nisu nađeni.

Svirepo ubistvo poznate i ugledne prosvetne radnice iz Rume dogodilo se 7. juna 2003, a ona je, prema rečima komšija, punih 40 godina bila u penziji i tada je bila najstarija penzionerka među prosvetarima u Sremu. Oni napominju i da je "opismenila maltene ceo grad".

Živela sama

- Sećam se da se ubistvo dogodilo nekoliko sati posle ponoći. Zlotvor je upao u stan nesrećne bake, koja je živela sama, a u prizemnoj zgradi u kojoj se dogodio zločin u trenutku ubistva živelo je još nekoliko porodica - objašnjava naš sagovornik, koji se i posle toliko godina seća užasa iz komšiluka:

učiteljica Irena Stanić
učiteljica Irena Stanićfoto: Privatna Arhiva

- Navodno, tada niko od njih ništa nije ni čuo ni video. Baka je zverski ubijena nekim tupim predmetom u hodniku stana, a tek ujutru oko devet sati nađena je u lokvi krvi. Jeziv prizor zatekla je njena ćerka, koja je odmah shvatila da je u pitanju ubistvo.

Zaključana vrata, spuštene roletne, prema rečima sagovornika, bile su alarm da je neko sve isplanirao.

- Ireninoj porodici je i dalje jako teško i osećaju kamen u grudima zbog zločina koji nije rasvetljen. Toliko su je voleli, posećivali je svakodnevno i brinuli. Siguran sam da bi voleli samo da im kažu ko ju je ubio i zbog čega. Baka je u trenutku ubistva u novčaniku imala osam novčanica od po pet evra, koje je čuvala za unučiće - kaže meštanin Rume. On kaže i da su se porodice koje su stanovale pored bake ubrzo nakon zločina odselile.

Čudne okolnosti

Jedan inspektor se penzionisao, drugi umro, treći dao otkaz Naš sagovornik kaže da pretpostavljaju da je istraga o ubistvu starice vođena loše, te da nije postojala volja da se slučaj reši.

- Predmet je tada potpuno zataškan i istragu su vodila tri inspektora. Koliko se sećam, prvi inspektor je otišao u penziju, pa ga je nasledio drugi, koji je kasnije preminuo. Treći inspektor, koji je preuzeo slučaj, napustio je policiju. Tako da je slučaj učiteljice Irene ostao nerešen - kaže on.

- Neću da grešim dušu, ali čudno je da su odmah otišli. Pritom, baka se lavovski borila sa ubicom, jer su valjda pronađeni tragovi borbe. Porodica koja je imala ključ od bakinog stana ponašala se čudno - kaže sagovornik:

- Pričalo se tada da je sin tih ljudi krenuo lošim putem i da se drogirao, a da se komšijina sestra u to vreme zabavljala s načelnikom policije. Tako da su tada svi mislili da su možda oni umešani u zločin. Međutim, to nije uspelo da se dokaže i, evo, nerešen zločin je postao i punoletan.

Bila kao zmaj Aktivna i sa 96 godina

Stariji stanovnici Rume sećaju se divne učiteljice koju su svi voleli i kaže da je bila veliki čovek hrabrog srca.

- Baka Irena je i sa svojih 96 godina bila kao zmaj. Znala je da provodi vreme uz lampu, čitajući knjige i novine. Radila je i ručne radove, plela. Žena koja je bila vredna divljenja, a ubijena je na tako zverski način - kažu oni i dodaju da se svi i dalje sećaju ubistva i pitaju se kome je smetala jedna penzionerka.

Porodica pati

Naš sagovornik kaže da je nedavno razgovarao s porodicom ubijene Irene Stanić i da se vidi koliko oni i posle toliko godina pate.

- Čini mi se da bi im bilo lakše kada bi se to konačno rešilo, da naša dobra Irena konačno može da počiva u miru, jer je to zaslužila - završava ovaj žitelj Rume.

Kurir.rs - Branka Travica - Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track