KRVAVI OKTOBAR Ovako je Belivukov klan slavio zlodela: Ubili smo trojicu, jednog zarobili, ovo je praznik!
Foto: Kurir

dokazi

KRVAVI OKTOBAR Ovako je Belivukov klan slavio zlodela: Ubili smo trojicu, jednog zarobili, ovo je praznik!

Crna Hronika -

Veljko Belivuk i Marko Miljković slavili su 14. oktobar prošle godine zbog toga što su tog dana, kako je otkriveno u njihovoj presretnutoj komunikaciji preko aplikacije Skaj, u dve države "uspeli da reše četvoricu", to jest da likvidiraju četiri žrtve za koje su verovali da su visokopozicionirane u škaljarskom klanu, i to su smatrali velikom pobedom.

Kako je utvrđeno tokom istrage, tog dana Belivuk i Miljković su ilegalno ušli u Crnu Goru, oteli Mila Radulovića, zvanog Kapetan, namamili i ubili Damira Hodžića, koga su zvali Kasapin, i njegovog šuraka Adisa Spahića - Zeta. Skaj telefon otetog Kapetana, kako se sumnja, iskoristili su da u ruke članova grupe koji su čekali u Beogradu namame Lazara Vukićevića, koji je iste večeri ubijen, raskomadan i samleven u Ritopeku.

Jedan od ubijenih u Crnoj Gori Adis Spahić
Jedan od ubijenih u Crnoj Gori Adis Spahićfoto: printscreen Facebook

Svako hvatao svog

- Je li, brate, ništa mi draže nema nego što smo Lazu odrali, znači, brate, ja ne mogu da ti opišem. Vidi, odrali smo Lazu, odrali smo Kasapa, odrali smo Zeta i evo ga Kapetan, i njega ćemo da oderemo za koji dan, znači, burazeru, četvorka danas, ubili smo ih, i to sve ključni - navodno je glasovna poruka koju je Miljković prosledio ostalim članovima grupe u aplikaciji Skaj.

Iz presretnute komunikacije se dalje čuje da je Hodžić, koji je likvidiran u kući strave u Danilovgradu, kao i Lazar Vukićević u Ritopeku, imao pištolj, ali i detalji mučenja koje su međusobno razmenili.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Marko Miljković, Srdjan Lalic
foto: Kurir, MUP RS

- Brate, Zemo i Hel i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao Kasap, Kratos je hvato Zeta, Hel je hvatao M. To što je Kasap imao utoku i potego, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako.Brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne, odmah se puca. Brate, to nema šta tu da se pravdamo - navodno je poruka koju je poslao Belivuk i opisao i uloge Marka Miljkovića Kratosa i Nebojše Jankovića Hela.

Veliki dan za klan

U 19.48 sati Miloš Budimir je poslao poruku da je i Vukićević imao „prangiju“ i da je pokušao da puca kad je shvatio da je prevaren i da u kući strave u koju je došao nema vezanog Belivuka, kog će on da „odere“. Budimir ih obaveštava da su ga zato odmah pretukli, a Miljković mu odgovara „bravo, braćo“.

Nepuna dva sata kasnije preko ove aplikacije javlja se i Belivuk:

- Samo da vas pozdravim puno, braćo, da se zahvalim svima, bez... ne znam kako se izgovara to. Prenesite nam utiske, molim vas, znači dajte nam malo da nahranimo ego, umorni smo, prljavi smo, smrdimo, znači haos. Evo, braćo, još smo u čizmama, brate, znači haos, pričajte malo, molim vas - izgovara Belivuk i zahvaljuje se svim članovima kriminalne grupe uz reči „ovo je veliki dan za sve“.

- Nema, brate, za šta hvala, hvala bogu milome da je sve prošlo kako treba - odgovara mu Budimir nekoliko minuta kasnije.

- Danas je ovo pobeda, da pamtimo datum - kaže Miljković.

Podsetimo, osim za ubistvo Lazara Vukićevića, kriminalna grupa optužena je i za brutalne likvidacije Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića.

BEKSTVO

Krili se u Pljevljima?

Veljko Belivuk i ostali osumnjičeni koji su, kako se sumnja, u kući strave u Crnoj Gori ubili dvojicu, pobegli su bez traga, a forenzičari su, kako prenose crnogorski mediji, u četvrtak i petak detaljno pregledali kuću. Kako navode Vijesti, u presretnutim porukama koje su posle zločina slali delu klana u Beogradu Miljković i Belivuk kao sigurnu lokaciju pominju Pljevlja.

- U jednoj od poruka koje su Belivuk i Miljković slali delu klana koji je u Beogradu mučio Vukićevića poručuju im da će im se javiti kad stignu na sigurnu lokaciju. U transkriptima pominju i Pljevlja - navodi ovaj dnevnik.

ISPLIVALE SLIKE LIKVIDACIJE NIŠLIJE

Miljković: Ljepoju smo top odradili

Milan Ljepoja
foto: Privatna Arhiva

Dva meseca posle ubistva Lazara Vukićevića u kući strave u Ritopeku ubijen je i „pink panter“ Milan Ljepoja, za koga su članovi grupe sumnjali da je učestvovao u pokušaju likvidacije vođe „kavačkog klana“ Radoja Zvicera u Kijevu. Kako je ispričao svedok-saradnik Bojan Hrvatin, Ljepoju su prvo tukli, a dok ga je udarao, Belivuk je povredio nogu. Vezali su ga lisicama, ispitivali o kontaktima, a zatim ga davili kesom preko glave i žicom preko vrata. Na kraju, Belivuk mu je nožem presekao vrat. Posle ubistva, Miljković je vlasniku kuće u Ritopeku Vladu Draganiću poslao poruku:

- Sve gotovo, velikog štetočinu smo skinuli sa vrata. Top smo sve odradili, kao i uvek.

U medijima su objavljene fotografije Ljepojine brutalne likvidacije.

BELIVUK VUKIĆEVIĆU

Laki, ovde Vepar, molićeš da te ubiju

Zverski  ga mučili  Lazar Vukićević
Zverski ga mučili Lazar Vukićevićfoto: Privatna Arhiva

Kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kako se navodi u optužnici koju je Specijalno tužilaštvo u Beogradu već podiglo protiv njih, Lazara Vukićevića namamili su u kuću strave tako što su mu s telefona Kapetana, koga su oteli u Crnoj Gori, slali fotografije Velje Nevolje na kojima je vezan. Poslali su mu i na koju adresu da dođe. Ne sluteći da je to zamka, Vukićević je sam otišao u kuću strave u Ritopek da „muči Vepra“, kako je nazivao Belivuka.

Međutim, kad je stigao u kuću strave i kad je počelo njegovo mučenje, Belivuk ih je pozvao telefonom i rekao da mu je žao što ne može da bude tu, a onda tražio Vukićevića na telefon:

- E, ovde Vepar, druže. Gde si, Laki, je li bre, kome će „grobari“ da puše ku*čeve? Sada ćeš da vidiš kako se puši... Slušaj, znaš da će da te biju toliko, znači da ćeš da moliš da te ubiju, a imaš sreće što mi danas deremo ovde ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi - prenete su u optužnici Belivukove reči. Potom i Miljkovićeve, koji mu poručuje: „E, Lazo, debilu, sad tebe kad ubijemo, ubićemo ti tatu, onda ti ubijamo brata i sve što si poznavao i voleo ikada. Znači, tata, brat ti stižu brzo.“

LIKVIDACIJA HODŽIĆA U CRNOJ GORI

Prvi put ubili bez mučenja

U presretnutim razgovorima na Skaj aplikaciji Veljko Belivuk je objašnjavao da je morao odmah da ubije Damira Hodžića jer je ovaj prvi potegao pištolj na njih i da nije hteo da rizikuje. Tako je Hodžić zasad jedina žrtva koju nisu stigli zverski da muče. Planirali su da i njega „obrade“ kao i ostale žrtve, ali se dogodila nepredviđena situacija.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto Zorana Jevtić, MUP, Privatna arhiva)

stampano izdanje 21.08.2021.
foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU - KUVAR! TEMA BROJA: Španska kuhinja

Naoružajte se belim lukom, paprikom i maslinovim uljem i ukusna jela će se vrlo brzo naći u vašem tanjiru!

Dnevne novine Kurir svim čitaocima poklanjaju KUVAR SA RECEPTIMA ŠPANSKE KUHINJE

Ne propustite sjajne recepte za gaspačo, pinčos, empanadu s junetinom, tortilje sa spanaćem i belim lukom, španski šiš ćevap, sardele u sosu od paprike, fritatu sa pečurkama i prazilukom, baskijski čizkejk sa smokvama, katalonski krem i druge!

Eksperimentišite i uživajte u tradicionalnim receptima španske kuhinje!

dodatak
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track