AFERA KOKAIN: Kontejner sa Budinim bananama stigao u srpske prodavnice!
Foto: Youtube prtscr / Dnevne novine Dan

DROGA

AFERA KOKAIN: Kontejner sa Budinim bananama stigao u srpske prodavnice!

Crna Hronika -

Crnogorski istražitelji sumnjiče Budimira Krstovića i njegovu ćerku da su učestvovali u uvozu tri kontejnera banana, od kojih je jedan završio u Srbiji, ali se veruje da u njemu nije bilo kokaina

Budimir Krstović (66), zvani Budo Banana, koji je uhapšen zbog sumnje da je sa ćerkom Marinom Krstović (27) učestvovao u švercu 1,4 tone kokaina skrivenog u bananama, vrednog preko 100 miliona evra, uvezao je čak tri kontejnera ovog južnog voća, od kojih je jedan završio u Srbiji! U krivičnoj prijavi protiv njega i ćerke navodi se da u tom kontejneru nije bilo kokaina, već da su u njemu zaista bile samo banane.

Najveći uvoznik

Podsetimo, kako je Kurir pisao, Krstović je jedan od najvećih uvoznika voća i u Srbiji i bananama snabdeva gotovo sve velike trgovinske lance.

- Osnovano se sumnja da je okrivljeni predmetne kontejnere lično kupio i da je, od tri kontejnera koji su stigli u Luku Bar, jedan otpremljen za Srbiju, a u kojem su bile samo banane, da bi druga dva, od kojih se u jednom nalazila opojna droga kokain, usmerio u mesto Mojanovići, gde se nalazi njegovo skladište, što ukazuje na osnovanu sumnju da je kontrolisao kretanje ovog kontejnera. Po oceni ovog suda, nelogično je da bi bilo koje osobe bez znanja okrivljenog količinu od 1.400 kilograma opojne droge kokain spakovale u navedene kontejnere sa bananama koje su stigle u njegov magacin i pod potpunom kontrolom okrivljenog - navodi se, kako prenose crnogorski mediji, u rešenju Višeg suda u Podgorici, koji je Krstovićima odredio pritvor.

Kokain zaplena
foto: Uprava Policije CG

Otkup za brata 3,5 miliona maraka

Brat Bude Banane Dušan Krstović, kako je Kurir pisao, bio je otet 2001. u Novom Sadu. Otmičari su tada od porodice tražili otkup od 3,5 miliona maraka.

Policija ih je tada uhapsila, a jedan od otmičara Goran Popović je 2014. ubijen je u internet kafeu u Santa Kruzu u Boliviji i spekulisalo se da je motiv likvidacije gubitak velikog tovara droge.

Marina Krstović, kokain, Budo Banana, Budimir Krstović, Budimir Budo Krstović
foto: Printscreen/Linkedin, Printscreen/Youtube/Dan

Uloga ćerke

Kada je reč o ulozi Marine Krstović, navodno se tvrdi da je ona lično naručila pošiljku u kojoj se nalazio i kokain, kao i da je pratila transport, organizovala carinjenje pošiljke i pratila njeno dopremanje u zetsko selo Mojanovići. Crnogorski istražitelji, navodno, sumnjaju ko je bio glavni naručilac i finansijer droge, ali s obzirom na to da se još uvek prikupljaju dokazi, imena se čuvaju u tajnosti.

Duško Vujošević
foto: Ana Paunković

Prijatelji

Kumovi sudija i trener

Inače, od hapšenja biznismena, koji je bananama snabdevao i naše tržište, utvrđeno je da je on u kumovskim odnosima sa istražnim sudijom koji je posle hapšenja Budimira i njegovu ćerku pustio da se brane sa slobode. Međutim, sud je prihvatio žalbu tužilaštva i oni su vraćeni u pritvor. Takođe, za crnogorski Dan se oglasio i bivši trener KK Partizan Duško Vujošević, koji je takođe Krstovićev kum, i koji mu stao u njegovu odbranu tvrdeći da je siguran da Krstovići nemaju nikakve veze sa švercom kokaina.

Mediji su otkrili da je Budimir Krstović stric Igora Krstovića, koji je navodno pripadnik škaljarskog klana. Krstović je bio teško ranjen u pucnjavi u januaru prošle godine. Na njega je tada u Podgorici, na stotinak metara od kuće u kojoj živi, dok je bio u svom "mercedesu", ispaljeno više od 20 metaka. Pogođen je u grudi, stomak i natkolenicu i desetak dana kasnije je hitno transportovan u Nemačku na lečenje.

Kokain Zaplena, Crna Gora
foto: MUP Crne Gore

Nepoželjan u Nemačkoj

- Krstović je lečen u bolnici u Hanoveru, gde ga je čuvala tamošnja policija. Međutim, krajem februara uručeno mu je rešenje o proterivanju, jer je, prema oceni nadležnih bezbednosnih organa, predstavljao "pretnju javnoj sigurnosti i redu". Izrečena mu je i mera pet godina zabrane ulaska u Nemačku - pisali su mediji u februaru prošle godine, navodeći da je Krstović potom otputovao u Tursku, a u septembru se vratio u Crnu Goru. Navodno, on je dobar prijatelj Milića Minje Šakovića, čiju su likvidaciju početkom godine planirali pripadnici kavačkog klana.

Kurir.rs/Jelena Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track