OVO SU TRAGOVI KOJI SU OTKRILI UBICE MMA BORCA Amaterski isplanirana egzekucija u Novom Sadu, ova GREŠKA skupo je koštala napadače
Foto: Kurir

Traga se za trojicom

OVO SU TRAGOVI KOJI SU OTKRILI UBICE MMA BORCA Amaterski isplanirana egzekucija u Novom Sadu, ova GREŠKA skupo je koštala napadače

Crna Hronika -

Zbog sumnje da je umešan u slučaj prošlonedeljnog ubistva Uroša Stefanovića i ranjavanja Gorana Kovačevića Goranca u novosadskom naselju Nova Detelinara policija je raspisala potragu za bivšim policajcem Daliborom Bogdanovićem Boćom koji je sklonjen iz službe jer je povezan sa kriminalnim grupama.

Traga se i za dvojicom muškaraca sa područja Srema za koje se sumnja da su neposredni izvršioci ovog zločina koji je, kako navodi izvor, "loše i nespretno organizovan".

Sumnja se da je meta napada bio ranjeni Goran Kovačević Goranac, a da je ubijeni Stefanović bio samo "kolateralna šteta" u ovom obračunu zbog koga je policija u nedelju uhapsila 13 osoba.

Kako se saznaje u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, do njih su stigle krivične prijave za samo tri osobe, a Viši sud u Novom Sadu nije od Višeg javnog tužilaštva zaprimio nijedan predlog za određivanje pritvora tako da je ostalih 10 osoba verovatno završilo na slobodi i ne zna se da li će protiv njih biti pokrenut neki postupak s obzirom na to da je MUP saopštio da je u pomenutoj akciji zaplenjeno osam automobila, narkotici, oružje i 50.000 evra.

Dalibor Bogdanović Boćo, Goran Kovačević Goranac, Uroš Stefanović
foto: Kurir/S.S., MUP Srbije, Printscreen

- Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu je od strane PU Novi Sad dostavljena krivična prijava protiv S. M. i T. M. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i krivična prijava protiv G. N. zbog krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga, te je tužilaštvo postupajući po zaprimljenim krivičnim prijavama danas saslušalo osumnjičene, nakon čega je za dva lica ukinuto zadržavanje dok je za jedno lice ovo Tužilaštvo podnelo Osnovnom sudu u Novom Sadu predlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana – kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

U Višem javnom tužilaštvu kažu da su u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Novi Sad, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, SAJ-a, Žandarmerije u okviru predistražnog postupka preduzimali različite radnje u skladu sa zakonom, sa ciljem rasvetljavanja svih okolnosti događaja.

- Tokom preduzimanja radnji, izvršen je uviđaj lica mesta, izuzeti su tragovi sa lica mesta, oduzeti određeni predmeti, te su donete naredbe za veštačenja izuzetih tragova, a koja veštačenja su dala rezultate. Osim toga, izvršena su pretresanja različitih objekata, te su uzeta obaveštenja od više lica na okolnost njihovih saznanja. Kao što je u saopštenju MUP-a rečeno, zajedničkim radom rasvetljeno je krivično delo teško ubistvo Uroša Stefanović i ranjavanje Gorana Kovačevića, te se za neposrednim izvršiocima intenzivno traga, pa će isti nakon hvatanja biti privedeni i saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, zbog krivičnog dela teško ubistvo koje je kažnjivo Krivičnim zakonikom Republike Srbije, kaznom zatvora od najmanje deset godina ili doživotnim zatvorom – poručili su iz Višeg javnog tužilaštva uz napomenu da u saradnji sa drugim državnim organima, nastavljaju dalji rad na ovom slučaju i preduzimaju sve radnje radi obezbeđivanja dokaza povodom ovog događaja.

hapšenje, Goran Kovačević Goranac, Uroš Stefanović, Novi Sad, ubistvo MMA borca
foto: Youtube Printscreen MUP

Izvor upoznat sa detaljima istrage kaže da je policija na tragu Daliboru Bogdanoviću Boći kao i dvojici muškaraca iz Srema koji su, kako prenosi Blic, verovatno neposredni izvršioci napada na Stefanovića i Kovačevića.

- Uzimajući u obzir sve činjenice i ostavljene tragove, među kojima je i DNK izvršilaca, napad je prilično amaterski urađen s obzirom na to da osumnjičeni Bogdanović i jedan od njegovih saučesnika koji je u bekstvu imaju pozamašne dosijee, a pride je Bogdanović i bivši policajac. Stiče se utisak da je ili sve bilo loše isplanirano ili da je urađeno na mah.

Budući da su osumnjičeni pratili Stefanovića i Kovačevića, možda su odlučili da iskoriste zgodnu priliku pa su zapucali a da nisu uopšte pripremili ostatak logistike.

Povrh svega, napad je učinjen automobilom inđijskih registarskih oznaka. Taj automobil vlasnik je prodao napadačima ili njihovim pomagačima pre nepunih mesec dana a oni nisu promenili podatke što dodatno ukazuje na to koliko je ovo sa jedne strane amaterski urađeno a sa druge strane možda i jednostavno nesmotreno i brzopleto.

Možda nisu imali nameru baš to veče da likvidiraju Goranca, ali su ipak odlučili da iskoriste zgodnu priliku dok je bio u dvorištu zgrade – priča sagovornik.

Prema njegovim rečima, posebno čudi činjenica da je Dalibor Bogdanović Boća umešan u ovaj napad zato što su on i Goranac dugogodišnji dobri prijatelji.

- Šta je bilo među njima dvojicom samo oni znaju a vrlo je moguće da je neko sasvim treći angažovao Bogdanovića da pronađe način da likvidira Goranca. No, to bi trebalo, kao i motiv za napad, da se pokaže tokom istrage ukoliko osumnjičeni, ali i žrtva, budu spremni za saradnju – smatra naš izvor.

Ko je Boća, bivši policajac sklonjen iz službe zbog veza s kriminalcima

Dalibor Bogdanović Boća bivši je policajac koji je sklonjen iz službe zbog veze sa kriminalnim grupama i njega su više puta pokušali da ubiju.

Bogdanović je prvi put u medijima pominjan kao telohranitelj lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i tada aktivni policajac koji je iz interventne jedinice premešten na administrativne poslove, navodno zbog kršenja radne discipline, gde je bio do prevremene penzije i imenovanja na funkciju komesara za bezbednost Fudbalskog kluba “Vojvodina” 2015. godine.

U javnosti njegovo ime se pojavilo u maju 2017. godine kada je sa još četvoricom prijatelja osumnjičen za pokušaj otmice Gorana Cvijetića (42) iz Budisave, za koga, kako su izjavili tokom suđenja, sumnjaju da ima veze sa ubistvom Novosađanke Teodore Kaćanski, inače devojke Nenada Stevića, takođe jednog od optuženih za pokušaj otmice, kao i za pokušaj ubistva Nika Uskokovića rođaka prvookrivljenog Gorana Kovačevića Goranca. Pored imenovanih na optuženičkoj klupi našli su se i Božidar Bosnić i suspendovani policajac iz Beograda Vladica Rakić, a postupak protiv njih se i dalje vodi u novosadskom Višem sudu.

Četiri puta pokušali da ga ubiju

Prvi napad na Bogdanovića dogodio se u oktobru 2014. godine kada je vođa navijačke grupe “Korida” Jovan Kecman u njega ispalio tri metka tokom provoda u centru Novog Sada. Bogdanović je tada završio u Urgentnom centru sa prostrelnim ranama stomaka, kuka i šake, ali se uspešno oporavio nakon izvesnog vremena.

Drugi napad na Bogdanovića dogodio se u maju 2019. godine kada mu je podmetnut eksploziv ispod sedišta njegovog džipa koji je aktiviran daljinski u momentu kada je izlazio iz kola. On je tada teško povređen i zbog zadobijenih povreda amputiran mu je deo leve noge. Policija je potom prošle godine na biciklu u ulazu u Bogdanovićevu zgradu pronašla mobilni telefon oblepljen izolir trakom, iz kog su virile žice, a koji je verovatno trebalo da posluži za aktiviranje eksplozivne naprave. Tada su uzeti i snimci kamera sa videonadzora kako bi se utvrdilo kada je telefon zalepljen za bicikl i ko ga je uneo u zgradu.

Tada je, prema nezvaničnim informacijama to je bio drugi put u toku od par dana da je u Bogdanovićevoj zgradi pronađen ovakav predmet. Do danas niko nije procesuiran povodom navedenih incidenata a Bogdanović je kako nezvanično saznajemo prilikom svakog saslušanja tvrdio da "ne zna ko stoji iza njegovog pokušaja ubistva, niti da je primetio da ga neko prati".

Poslednji pokušaj napada na Bogdanovića dogodio se u aprilu ove godine kada je u liftu zgrade u kojoj živi pronađen eksploziv a zbog sumnje da ga je tamo postavio uhapšen je jedan muškarac iz Zemuna a taj slučaj i dalje nije dobio sudski epilog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track