SLOBINOG SINA UHVATIO NA GOMILI SA SVOJOM ŽENOM: Vlada Tref ih oboje PREBIO, a onda pronađen izrešetan, ni SINA mu nisu poštedeli!
Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

ubistvo do danas ostalo nerazjašnjeno

SLOBINOG SINA UHVATIO NA GOMILI SA SVOJOM ŽENOM: Vlada Tref ih oboje PREBIO, a onda pronađen izrešetan, ni SINA mu nisu poštedeli!

Crna Hronika -

Vladimir Kovačević (39) zvani Tref likvidiran je 20. februara 1997. godine na ispred kancelarije svoje firme u Sava centru. Ovo ubistvo do danas je ostalo nerazjašnjeno. Možda i zbog toga što je zločin često dovođen u vezu s nekada najboljim prijateljem, Markom Miloševićem, sinom predsednika Slobodana Miloševića. Marko je na mesto ubistva stigao samo nekoliko minuta posle policije, pričalo se tada u krugovima bliskim podzemlju

Marko Milošević je sa policajcima razgovarao u suzama, a na sahrani je bio jedan od najtužnijih. Ali, da li su njegove suze bile iskrene? Trefov sin Andrej, koji je i sam ubijen nekoliko godina kasnije, tvrdio je da nisu. Andrej je imao osnove da sumnja jer se neposredno pred smrt navodno dogodio prvi i jedini sukob do tada najboljih prijatelja

Vlada Tref je tih godina bio poznat kao prijatelj i saradnik predsednikovog sina, Marka Miloševića. Kako je bio veoma uspešan na stazi, 1992. godine otvara i svoj auto-moto klub "Tref" u koji iste godine dolazi i Marko i počinje da vozi za njega trke. "Golf VR6" koji su nekada vozili Vlada Tref i Marko Milošević, i dalje je u funkciji. U to vreme, devedesetih, bio je ofarban u žutu, omiljenu Trefovu boju. Njih dvojica ubrzo postaju prijatelji, a uspeh koji su postigli baveći se sportom, odlučili su da postignu i u poslu.

U to vreme, uvoz cigareta bio je jedan od najprofitabilnijih poslova u Srbiji. Švercovale su se sa raznih strana, a najveći diler bio je upravo Marko Milošević. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je "Inter Sport" bila jedina firma koja je uvozila cigarete u tadašnju Jugoslaviju, a njom je upravljao niko drugi do Vlada Tref. Jedan poziv Mire Marković Kertesu je bio dovoljan da se Markovi šleperi iz Bugarkse propuste. Cigarete su skladištene u Trefovim fri-šopovima.

Do pucanja prijateljstva došlo je kada se Tref vratio kući jer je zaboravio pasoš, i tada zatekao na gomili svoju ženu Bojanu i Marka. Prebija ih oboje, ali mu je Marko navodno tom prilikom zapretio da "neće još dugo". Ubrzo je ubijen, a nakon što je ovu priču ispričao njegov sin iz prvog braka likvidiraju i njega.

Posao šverca nastavljaju Marko i Bojana. Cifre su bile ogromne, radilo se o nekoliko stotina miliona maraka koje su iznete iz Srbije odmah nakon 5. oktobra. Sve ljude koje ste na ulicama devedesetih mogli videti na svakom koraku kako prodaju bokseve cigara su zapravo radili za Marka, iako to nisu znali.

Dokaza je bilo malo, pa je smrt Vladimira Kovačevića ostala misterija. Njegovo ubistvo bilo je prvo u seriji ubistava ljudi iz neposrednog okruženja Slobodana Miloševića.

Kurir.rs/Legende devedesetih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja